8 bÀsta böckerna av P. G. Wodehouse du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Sir Pelham Grenville Wodehouse blev en av de mest framgÄngsrika engelska komiska författarna under 1900-talet.

Litteraturgeni och ett lÀtt tillvÀgagÄngssÀtt till livet gjorde det möjligt för honom att leka med sprÄket pÄ ett unikt sÀtt och ge en enskild gnista till varje roman genom livliga beskrivningar, skarp humor, upprörande pompositet, löpande teman och löjliga men ÀlskvÀrda karaktÀrer.

NÀr du vÀl har lÀst en Àr det omöjligt att inte bli kÀr i resten av Wodehouse mÀsterverk. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara P. G. Wodehouse bÀsta böcker.

1. Piccadilly Jim (1917)

Beskrivande sprĂ„k blir inte mycket bĂ€ttre Ă€n Wodehouse, men i sin blockbusting roman, Piccadilly Jim, har det aldrig varit vitare. Den hĂ€r berĂ€ttelsen vann lĂ€sarnas hjĂ€rtan pĂ„ bĂ„da sidor om Atlanten och visar Wodehouse’s skicklighet för att skriva om Storbritannien för sina amerikanska lĂ€sare och vice versa.

Centrerad kring en reformerande playboy Jimmy Crocker som Àr fast besluten att förföra sina drömmars tjej, denna komiska pÀrla i en roman ser tillbaka pÄ gamla karaktÀrer, en kidnappad och de klassiska bedragarna pÄ ett komedi-fylld romantiskt Àventyr.

2. Joy in the Morning (1946)

Skrivet under andra vÀrldskriget i Tyskland sjÀlv, lÀmnar Wodehous eskapistiska arbete bakom livets fasor och bitterhet och medför istÀllet ljusstyrka och skratt. PÄminner om de gamla dagarna av bollar och butlers, denna roman Àr ett nostalgiskt minne av en vÀrld som förlorades för krig för alltid, men ÀndÄ odödliggjort pÄ sina sidor.

Wodehouse bÀsta karaktÀrer Àr tillbaka i den hÀr berÀttelsen, som lovar roliga scener nÀr Bertie tvingas besöka sin hemska moster Agatha pÄ den pittoreska Steeple Bumpleigh. KÀrlek, svartsjuka, mésallians, felaktiga identiteter och planer som gÄr fel kan bara betyda en sak: Jeeves kommer tillbaka för att rÀtta till saker igen.

3. Something Fresh (1915)

År 1915 publicerades Wodehouse komiska debutroman, Something Fresh, i Blandings Castle, hem till familjen Emsworth. Blandings Castle saknar aldrig en bedragare, och sĂ„ för att fĂ„ sagan att gĂ„ igĂ„ng, inkluderar Wodehouse inte en utan tvĂ„ bedragare i denna roliga serieöppnare.

Handlingen förstoras nÀr en vÀrdefull egyptisk skarabé, som pÄ mystiskt sÀtt kom i Lord Emsworths Àgo, försvinner. Den perfekta kombinationen av intriger, kÀrleksfrÄgor och humor gör Something Fresh till en roman som du helt enkelt inte kan lÀgga ner.

4. Thank you, Jeeves (1934)

Introduktion till Storbritanniens ikoniska duo Jeeves och Bertram Wooster och deras komiska vĂ€rld. Tack, Jeeves Ă€r en start för Wodehouse’s mycket Ă€lskade andra serie.

Slutet Àr lÄngt ifrÄn nÀr Jeeves avgÄr pÄ grund av Berties frekventa och tunless banjo som spelar pÄ romanens inledande sidor, vilket gör att Bertie kan försörja sig sjÀlv i en allvarlig situation med olycka och förvirring.

Han hÄller dock inte lÀnge innan han har stort behov av Jeeves hjÀlp. Wodehouse nÄr en helt ny nivÄ av upprörande lustighet i denna fantastiska seriestart.

5. The Mating Season (1949)

Utan en imitation eller tvĂ„ skulle Wodehouse’s romaner inte vara fullstĂ€ndiga och sĂ„ mycket Ă€r sant i The Mating Season. I den andra romanen i Totleigh Tower’s saga Ă€r allt lugnt i Deverill Hall, det fantastiska herrgĂ„rden Tudor i den pittoreska byn King’s Deverill. Eller sĂ„ verkar det.

Med gentleman Bertie Wooster om Àr det bara en tidsfrÄga innan en bra svÀng-gÄtt-fel leder till problem. I parningssÀsongen ser Bertie ut som sin goda vÀn Gussie Fink-Nottle (som senare efterliknar den förra) i ett försök att fÄ honom ur en besvÀrlig position.

Wodehouse överlĂ„ter det till Jeeves att anvĂ€nda sina hjĂ€rnor – och naturligtvis en bra förklĂ€dnad – för att rĂ€dda dagen.

6. Right Ho, Jeeves (1934)

Andra i Jeeves och Wooster-serien, Right Ho, Jeeves i Ànnu ett komiskt mÀsterverk som behandlar kÀrleksproblem och trasiga hjÀrtan.

Trots hans godhjÀrtade planer att ge sina vÀnner en hjÀlpande hand leder Bertie Woosters bÀsta intentioner, som ofta hÀnder, bara till kaos och roliga missförstÄnd.

Lyckligtvis Àr Jeeves pÄ plats för att pÄ ett genialt sÀtt rÀtta till saker. Betraktas ofta som det enda roligaste stycket ihÄllande skrift pÄ engelska, scenen dÀr Gussie Fink-Nottle delar ut priserna pÄ Market Snodsbury Grammar School stjÀl kalkljuset.

Wodehouse’s sida-splittring berĂ€ttande och oövertrĂ€ffad komisk glans lyser starkt frĂ„n sidorna i denna oförglömliga klassiker.

7. Jeeves in the Offing (1960)

Jeeves in the Offing Àr den Ättonde romanen i serien och Àr ett annat fantastiskt kvick verk. Den hÀr gÄngen Àr Jeeves pÄ semester, men oundvikligen hittar problem Bertie.

Den hÀr historien, som ligger i Berties moster Dahlias etablering, Brinkley Court, har vad varje Wodehouse-roman har, bara det finns en avgörande skillnad: Jeeves, som bara gör en uppfattning lÄngt in i boken.

Roligt, full av förlovningar och med den stÀndigt behövda bedragaren, Jeeves in the Offing erbjuder nÄgra av de bÀst skrivna komedier som landet har sett.

8. Summer Lightning (1929)

Familjen Emsworth Àr tillbaka för ett tredje Àventyr i full lÀngd i Blandings Castle, med titeln Summer Lightning. Panik sprider sig genom slottet, som hon.

Galahad Threepwood Àgnar sig Ät att skriva sina berÀttande pÄminnelser, dÀr hemligheter och dÄrskap avslöjas som kan vara rykteförstörare.

Medan flera av karaktÀrerna plottar och planerar metoder för att förhindra att sÄdana minnen upprörs, kidnappas kejsarinnan av Blandings, Lord Emsworths Àlskade sugga.

Denna tidlösa komedi, som involverar en detektiv med dubbla handlingar, förklÀdnader och en galen ex-sekreterare, har anpassats tvÄ gÄnger för skÀrmen och en gÄng för scenen.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara P. G. Wodehouse bÀsta böcker. Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!