8 bästa böckerna av P. G. Wodehouse du måste läsa

Sir Pelham Grenville Wodehouse blev en av de mest framgångsrika engelska komiska författarna under 1900-talet.

Litteraturgeni och ett lätt tillvägagångssätt till livet gjorde det möjligt för honom att leka med språket på ett unikt sätt och ge en enskild gnista till varje roman genom livliga beskrivningar, skarp humor, upprörande pompositet, löpande teman och löjliga men älskvärda karaktärer.

När du väl har läst en är det omöjligt att inte bli kär i resten av Wodehouse mästerverk. Det här är vår lista över vad vi anser vara P. G. Wodehouse bästa böcker.

1. Piccadilly Jim (1917)

Beskrivande språk blir inte mycket bättre än Wodehouse, men i sin blockbusting roman, Piccadilly Jim, har det aldrig varit vitare. Den här berättelsen vann läsarnas hjärtan på båda sidor om Atlanten och visar Wodehouse’s skicklighet för att skriva om Storbritannien för sina amerikanska läsare och vice versa.

Centrerad kring en reformerande playboy Jimmy Crocker som är fast besluten att förföra sina drömmars tjej, denna komiska pärla i en roman ser tillbaka på gamla karaktärer, en kidnappad och de klassiska bedragarna på ett komedi-fylld romantiskt äventyr.

2. Joy in the Morning (1946)

Skrivet under andra världskriget i Tyskland själv, lämnar Wodehous eskapistiska arbete bakom livets fasor och bitterhet och medför istället ljusstyrka och skratt. Påminner om de gamla dagarna av bollar och butlers, denna roman är ett nostalgiskt minne av en värld som förlorades för krig för alltid, men ändå odödliggjort på sina sidor.

Se även  John Steinbecks 5 bästa böcker du måste läsa

Wodehouse bästa karaktärer är tillbaka i den här berättelsen, som lovar roliga scener när Bertie tvingas besöka sin hemska moster Agatha på den pittoreska Steeple Bumpleigh. Kärlek, svartsjuka, mésallians, felaktiga identiteter och planer som går fel kan bara betyda en sak: Jeeves kommer tillbaka för att rätta till saker igen.

3. Something Fresh (1915)

År 1915 publicerades Wodehouse komiska debutroman, Something Fresh, i Blandings Castle, hem till familjen Emsworth. Blandings Castle saknar aldrig en bedragare, och så för att få sagan att gå igång, inkluderar Wodehouse inte en utan två bedragare i denna roliga serieöppnare.

Handlingen förstoras när en värdefull egyptisk skarabé, som på mystiskt sätt kom i Lord Emsworths ägo, försvinner. Den perfekta kombinationen av intriger, kärleksfrågor och humor gör Something Fresh till en roman som du helt enkelt inte kan lägga ner.

4. Thank you, Jeeves (1934)

Introduktion till Storbritanniens ikoniska duo Jeeves och Bertram Wooster och deras komiska värld. Tack, Jeeves är en start för Wodehouse’s mycket älskade andra serie.

Slutet är långt ifrån när Jeeves avgår på grund av Berties frekventa och tunless banjo som spelar på romanens inledande sidor, vilket gör att Bertie kan försörja sig själv i en allvarlig situation med olycka och förvirring.

Han håller dock inte länge innan han har stort behov av Jeeves hjälp. Wodehouse når en helt ny nivå av upprörande lustighet i denna fantastiska seriestart.

5. The Mating Season (1949)

Utan en imitation eller två skulle Wodehouse’s romaner inte vara fullständiga och så mycket är sant i The Mating Season. I den andra romanen i Totleigh Tower’s saga är allt lugnt i Deverill Hall, det fantastiska herrgården Tudor i den pittoreska byn King’s Deverill. Eller så verkar det.

Se även  5 bästa böckerna av Åke Edwardson du måste läsa

Med gentleman Bertie Wooster om är det bara en tidsfråga innan en bra sväng-gått-fel leder till problem. I parningssäsongen ser Bertie ut som sin goda vän Gussie Fink-Nottle (som senare efterliknar den förra) i ett försök att få honom ur en besvärlig position.

Wodehouse överlåter det till Jeeves att använda sina hjärnor – och naturligtvis en bra förklädnad – för att rädda dagen.

6. Right Ho, Jeeves (1934)

Andra i Jeeves och Wooster-serien, Right Ho, Jeeves i ännu ett komiskt mästerverk som behandlar kärleksproblem och trasiga hjärtan.

Trots hans godhjärtade planer att ge sina vänner en hjälpande hand leder Bertie Woosters bästa intentioner, som ofta händer, bara till kaos och roliga missförstånd.

Lyckligtvis är Jeeves på plats för att på ett genialt sätt rätta till saker. Betraktas ofta som det enda roligaste stycket ihållande skrift på engelska, scenen där Gussie Fink-Nottle delar ut priserna på Market Snodsbury Grammar School stjäl kalkljuset.

Wodehouse’s sida-splittring berättande och oöverträffad komisk glans lyser starkt från sidorna i denna oförglömliga klassiker.

7. Jeeves in the Offing (1960)

Jeeves in the Offing är den åttonde romanen i serien och är ett annat fantastiskt kvick verk. Den här gången är Jeeves på semester, men oundvikligen hittar problem Bertie.

Den här historien, som ligger i Berties moster Dahlias etablering, Brinkley Court, har vad varje Wodehouse-roman har, bara det finns en avgörande skillnad: Jeeves, som bara gör en uppfattning långt in i boken.

Se även  Georges Simenons 3 bästa böcker på svenska

Roligt, full av förlovningar och med den ständigt behövda bedragaren, Jeeves in the Offing erbjuder några av de bäst skrivna komedier som landet har sett.

8. Summer Lightning (1929)

Familjen Emsworth är tillbaka för ett tredje äventyr i full längd i Blandings Castle, med titeln Summer Lightning. Panik sprider sig genom slottet, som hon.

Galahad Threepwood ägnar sig åt att skriva sina berättande påminnelser, där hemligheter och dårskap avslöjas som kan vara rykteförstörare.

Medan flera av karaktärerna plottar och planerar metoder för att förhindra att sådana minnen upprörs, kidnappas kejsarinnan av Blandings, Lord Emsworths älskade sugga.

Denna tidlösa komedi, som involverar en detektiv med dubbla handlingar, förklädnader och en galen ex-sekreterare, har anpassats två gånger för skärmen och en gång för scenen.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara P. G. Wodehouse bästa böcker. Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇