3 böcker av Paulo Coelho du måste läsa

Självaste Paulo Coelho. Det här är vår lista över hans bästa böcker.

Paulo Coelhos liv i sig kan mycket väl vara värt att skriva en bok om. Under sin ungdom var han engagerad i ett psykiatriskt sjukhus bildat av sina egna föräldrar, som trodde att hans upproriska attityd var ett tecken på galenskap; det var under sådan uppfostran han utsattes för fasorna med elektrochockterapi.

Född i Rio de Janeiro 1947, upptäckte han snart sitt yrke att skriva. Han arbetade som regissör, teaterskådespelare, låtskrivare och journalist. Hans samarbete med den brasilianske kompositören och sångaren Raul Seixas gav några av de bästa klassiska rocklåtarna i Brasilien.

1986 ledde ett särskilt möte honom till att göra pilgrimsfärden till Saint James Compostela (i Spanien). Vägen till Santiago var inte bara en vanlig pilgrimsfärd utan en vändpunkt i hans tillvaro. Ett år senare skrev han Pilgrimsfärden, en självbiografisk roman som anses vara början på hans karriär.

3 bästa böckerna av Paulo Coelho vi rekommenderar

1. Alkemisten

Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten.

Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Alkemisten är tillgänglig som ljudbok.

2. Djävulen och fröken Prym

En by behärskad av girighet, feghet och fruktan. En man plågad av mörka upplevelser i det förflutna. En kvinna på jakt efter lyckan. Inom loppet av en enda vecka måste de alla välja sin egen väg. Kommer de att välja det goda eller det onda?

I denna roman skildrar Paulo Coelho kampen i var och ens själ mellan ljus och mörker, och det vi alla varje dag strävar efter: att våga följa våra drömmar och bemästra fruktan som hindrar oss från att verkligen leva. I Djävulen och fröken Prym blir själva mänskligheten satt på ett skrämmande prov.

En mystisk främling kommer till den avsides belägna byn Viscos. Med sig har han 11 guldtackor och en märklig skugga. Den gamla Bertha, som dag efter dag har suttit utanför sitt hus vid infarten till byn, känner igen skuggan som den länge förebådade Djävulen, som kommer att föra Viscos mot dess undergång. Främlingen söker svaret på den enda fråga som betyder något för honom: är människan innerst inne god eller ond? Byborna tar emot honom med öppna armar och tilldelas därmed olika roller i ett avancerat spel som kommer att märka dem för livet.

Se även  3 böcker av Per Wästberg du måste läsa

Djävulen och fröken Prym är tillgänglig som ljudbok.

3. Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät

En förtrollande historia om två unga älskande och deras kamp för att finna kärleken och livets mening. Hon är en modern ung kvinna som har lärt sig att kontrollera sina känslor och att se rationellt på tillvaron. Han är en man som kan göra under och som har sökt sig till religionens värld och blivit en karismatisk andlig ledare.

Under barndomen var de oskiljaktiga, men i tonåren gick de olika vägar och när de nu återser varandra efter elva år är det mycket som skiljer dem åt. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom Pyrenéernas storslagna landskap och vi får följa med dem under deras svåra vandring för att finna varandra på nytt.

De måste kämpa mot sina egna fördomar och rädslor, men under resans gång upptäcker de hjärtats och själens hemligheter – och till slut också sin djupa kärlek till varandra.

Paulo Coelho har skrivit en poetisk och tankeväckande kärleksroman som vidgar sig till en oförglömlig och tidlös berättelse om livets djupaste mysterier.

Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät är tillgänglig som ljudbok.


Paulo Coelho: Mer om författaren

Paulo Coelho de Souza är en brasiliansk lyriker och romanförfattare. Han är mest känd för sin roman Alkemisten. 2014 laddade han upp sina personliga papper online för att skapa en virtuell Paulo Coelho Foundation.

Paulo Coelho föddes i Brasilien och gick i en jesuitskola. Som tonåring ville Coelho bli författare. När hon berättade detta för sin mamma, svarade hon: ”Min kära, din far är ingenjör. Han är en logisk, förnuftig man med en mycket tydlig vision av världen. Vet du verkligen vad det innebär att vara författare?”

Vid 17 år ledde Coelhos introversion och motstånd mot att följa en traditionell väg till att hans föräldrar lade in honom på en mentalanstalt som han rymde från tre gånger innan han släpptes vid 20 års ålder. Hans föräldrar föddes i en katolsk familj och var strikta när det gäller religionen och tro.

Coelho kommenterade senare att ”Det var inte så att de ville skada mig, men de visste inte vad de skulle göra… De gjorde inte det för att förstöra mig, de gjorde det för att rädda mig.”

Se även  5 bästa böckerna av Thomas Hardy du måste läsa

På sina föräldrars önskemål skrev Coelho in på juristutbildningen och övergav sin dröm om att bli författare. Ett år senare hoppade han av och levde livet som hippie, reste genom Sydamerika, Nordafrika, Mexiko och Europa och började använda droger på 1960-talet.

När han återvände till Brasilien arbetade Coelho som låtskrivare och komponerade texter till Elis Regina, Rita Lee och den brasilianska ikonen Raul Seixas.

Att komponera med Raul ledde till att Coelho förknippades med magi och ockultism, på grund av innehållet i vissa sånger. 1974 arresterades Coelho för ”omstörtande” aktiviteter av den regerande militärregeringen, som hade tagit makten tio år tidigare och såg hans texter som vänstervridna och farliga. Coelho arbetade också som skådespelare, journalist och teaterregissör innan han fortsatte sin författarkarriär.

1980 gifte sig Coelho med konstnären Christina Oiticica. Tillsammans hade de tidigare tillbringat halva året i Rio de Janeiro och andra halvan i ett hus på landet i Pyrenéerna i Frankrike, men nu bor paret permanent i Genève, Schweiz.

1986 gick Coelho den 500 mil långa vägen Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, en vändpunkt i hans liv. På vägen fick Coelho ett andligt uppvaknande, vilket han beskrev självbiografiskt i Pilgrimsfärden. I en intervju sa Coelho ”[1986] var jag väldigt glad över de saker jag gjorde.

Jag gjorde något som gav mig mat och vatten – för att använda metaforen i Alkemisten, jag arbetade, jag hade en person som jag älskade, jag hade pengar, men jag uppfyllde inte min dröm. Min dröm var, och är fortfarande, att bli författare.” Coelho skulle lämna sin lukrativa karriär som låtskrivare och fortsätta skriva på heltid.

1996 grundade han Paulo Coelho Institute, som ger stöd till barn och äldre.

Coelho gör inlägg upp till tre gånger i veckan på sin blogg och har miljontals fans på både Facebook och Twitter. Han diskuterade sin relation med läsare genom sociala medieplattformar med The Wall Street Journal i augusti 2014.

En annan utveckling kom i november 2014, när han laddade upp omkring 80 000 dokument-manuskript, dagböcker, foton, läsarbrev, pressklipp och skapade en virtuell Paulo Coelho Foundation, tillsammans med den fysiska stiftelsen som är baserad i Genève.

Författarkarriär

1982 publicerade Coelho sin första bok, Hell Archives, som misslyckades med att få ett betydande genomslag. 1986 bidrog han till Practical Manual of Vampirism, även om han senare försökte ta bort den från hyllorna eftersom han ansåg att den var ”av dålig kvalitet”. Efter att ha vallfärdat till Santiago de Compostela 1986 skrev Coelho Pilgrimsfärden som gavs ut år 1987.

Året därpå skrev Coelho Alkemisten och publicerade den genom ett litet brasilianskt förlag som gjorde en första upplaga på 900 exemplar och beslutade att inte trycka om. Han hittade därefter ett större förlag, och med publiceringen av hans nästa bok Brida tog Alkemisten fart. HarperCollins bestämde sig för att ge ut boken 1994. Senare blev den en internationell bästsäljare.

Se även  Theodor Kallifatides 3 bästa böcker du måste läsa

Samtidigt som han försökte övervinna sitt förhalande med att starta sin författarkarriär, sa Coelho: ”Om jag ser en vit fjäder idag, är det ett tecken på att Gud ger mig att jag måste skriva en ny bok.”

Coelho hittade en vit fjäder i fönstret i en butik och började skriva den dagen. Sedan utgivningen av Alkemisten har Coelho i allmänhet skrivit minst en roman vartannat år. Tre av dem – Pilgrimsfärden, Hippie, Valkyriorna och Aleph – är självbiografiska, medan majoriteten av resten är i stort sett fiktiva.

Andra böcker, som Maktub, The Manual of the Warrior of Light och Like the Flowing River, är samlingar av essäer, tidningsspalter eller utvalda läror. Hans verk har publicerats i mer än 170 länder och översatts till åttioen språk. Tillsammans har hans böcker sålts i hundratals miljoner. Den 22 december 2016 listades Coelho av det brittiska företaget Richtopia som nummer 2 på listan över 200 mest inflytelserika samtida författare.

Reaktionen på hans författarskap har dock inte varit utan kontrovers. Även om han växte upp i en katolsk familj och beskriver sig själv som av den tron även nu, har hans hållning beskrivits som oförenlig med den katolska tron, på grund av dess New Age, panteistiska och relativistiska innehåll. Och oavsett hans försäljning noterar recensioner av Coelhos senare verk konsekvent dess ytlighet.

Sammanfattning

Paulo Coelho är en fantastisk författare, och det här är min lista över vad jag anser vara Paulo Coelhos bästa böcker på svenska. Jag hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i. Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇