5 bästa böckerna inför högskoleprovet

Ska du göra nästa högskoleprov?

Då kan det vara en bra idé att plugga till högskoleprovet, inte sant?

Som tur är så finns det böcker där ute som hjälper dig med rätt tankesätt samt ger dig konkreta tips på vad du behöver öva på inför ditt provtillfälle. Vi har tagit oss friheten att sammanställa en lista över de 5 bästa böckerna inför högskoleprovet. Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker som hjälper dig nå högsta poäng. Det här är helt enkelt böckerna för dig som drömmer om att ha alla rätt på högskoleprovet 🙂

5 böcker vi rekommenderar inför nästa högskoleprov

1. Så får du bättre resultat på högskoleprovet (2016)

Så fixar du högskoleprovet en gång för alla!

Praktiska råd och tips så att man kan förbereda sig maximalt både psykiskt och kunskapsmässigt.

Högskoleprovet innebär en andra chans att komma in på sin drömutbildning. Det kan helt enkelt vara livsavgörande. Men hur lyckas man få toppresultat? En del lyckas direkt utan att ha övat överhuvudtaget, men för de allra flesta lönar det sig verkligen att komma väl förberedd till provdagen. Mycket av det som testas i högskoleprovet tar lång tid att lära sig, men i detta ligger också nyckeln det går att lära sig!

Istället för att sitta med en tjock telefonkatalog bestående av gamla högskoleprov kan man med hjälp av den här boken få inblick i hur provet är uppbyggt. Författarna vill att boken ska förklara hur högskoleprovet går till, vad syftet med uppgifterna är och hur man ska tänka för att lösa dem. Om man bättre förstår detta minskar risken att man går i vanliga fällor.

Boken är indelad i tre delar. Del ett handlar om hur högskoleprovet är uppbyggt, praktiska förberedelser och tips inför provdagen. Del två handlar om högskoleprovets kvantitativa delar och innehåller en genomgång av den matematik som krävs för att kunna svara på uppgifterna samt tips på hur man kan lösa uppgifterna snabbare. Sista delen behandlar de verbala delarna och innehåller information om och analys av de olika typer av texter, svarsalternativ och ord som förekommer. Även här finns tips för att snabba på uppgiftslösningen och för att undvika fallgropar.

”I denna mycket sakligt och praktiskt inriktade bok presenteras högskoleprovet, tankarna bakom och provets uppläggning. Läsaren får många kloka och användbara tips om hur man uppfattar det väsentliga i uppgifterna och systematiskt och effektivt arbetar sig genom provets delar för att kunna maximera resultatet.[…] Boken kan vara till mycket stor nytta för alla, från gymnasieåldern och uppåt, som vill försöka ta denna väg till högskolan och det önskade framtidsyrket.” – Bibliotekstjänst

2. Högskoleprovet.se Övningsbok (2020)

Högskoleprovet övningsbok för provet 2021, bästsäljaren som garanterat höjer ditt provresultat, ger dig superb kunskap och träning. Fullproppad med smarta lösningsknep, strategier och tips. Alla delar förklaras ingående men lättförståeligt.Högskoleprovet övningsbok består av 234 sidor, fullproppad med relevant information som hjälper dig att skriva toppresultat på högskoleprovet.

Se även  Bästa boken för att lära sig läsa du aldrig läst

Boken är skapad av pedagogiska experter och är sveriges mest använda övningsbok för provet. Tiotusentals användare har höjt sitt provresultat markant med hjälp av boken.

Du tränar på autentiska uppgifter samt får pedagogisk handledning med massor av smarta lösningsförslag.

Högskoleprovet övningsbok är uppbyggd precis som det riktiga provet och innehåller alla delar som kommer på högskoleprovet. Du får ta del av en rad smarta tips, knep och lösningsstrategier.

Förlaget har satsat mycket på att skapa en bok där övningsmetodiken är överskådlig och förståelig, en bok där fokus ligger på att läsaren ska ta till sig informationen i boken och därigenom uppnå ett bättre resultat på högskoleprovet.

Genom att plugga till högskoleprovet med hjälp av övningsboken kommer du få en djup insikt i mekanismerna bakom frågeställningarna. Du kommer att förstå hur olika typer av frågor är uppbyggda och veta det smidigaste sättet att komma fram till rätt svar.

Du kommer inte tveka eller känna dig osäker – du kommer snabbt kunna komma fram till rätt lösning, då övningsboken gett dig alla nödvändiga förkunskaper.

3. Glömt Matten? – Högskoleprovets Grunder (2020)

HPMattes första övningsbok blev en succé och nu lanserar vi den tredje upplagan så att ännu fler kan få hjälp att nå sin drömutbildning! Har du glömt bort mycket av matten från gymnasiet eller är osäker på vad du behöver kunna inför högskoleprovet 2020 är det här boken för dig.

Tillsammans med er har vi på HPMatte.se tagit fram en bok efter era önskemål som steg för steg går igenom det viktigaste att kunna inför högskoleprovet. Fastna inte med att försöka förstå saker som ändå inte kommer på högskoleprovet. Med bokens pedagogiska och tydliga förklaringar blir du väl förberedd inför det som kommer på högskoleprovet.

Precis som utlovat går boken igenom matematiken steg för steg på ett pedagogiskt och grundligt sätt. Allt för att förbereda dig inför högskoleprovet. Du kan även testa din nuvarande kunskapsnivå på HPMatte.se för att ta reda på vilka kapitel du behöver öva på inför högskoleprovet 2020.

4. Den kompletta guiden till Högskoleprovet (2018)

Så gör du för att lyckas på högskoleprovet. Följ vårt pedagogiska upplägg som hjälpt tiotusentals studenter in på drömutbildningen. Ny, uppdaterad utgåva i färg!

Alla kan förbättra sina chanser att lyckas på högskoleprovet med rätt förberedelser. I den här boken har vi handplockat just de kunskaper som krävs för att nå ett toppresultat.

Se även  Bästa körkortsboken 2021: Plugga inför teoriprovet

Den kompletta guiden till Högskoleprovet vänder sig till alla som ska skriva högskoleprovet, oavsett om man skrivit det tidigare eller om det är första gången, och oavsett ambitionsnivå.

Du lär dig inte bara den teori som testas på högskoleprovet, utan får hjälp med att strukturera dina förberedelser. Boken innehåller även många övningsuppgifter och förslag på lösningstekniker.

Målet är att förmedla kunskaper som inte bara möjliggör framgång på högskoleprovet, utan som kommer att vara till nytta för framtida studier på universitet och högskola.

Den kompletta guiden till Högskoleprovet är ett perfekt stöd på vägen till ett bra resultat, med möjlighet att komma in på drömutbildningen!

5. Högskoleprovet – metoderna: Handboken för hela provet (2018)

Högskoleprovet Metoderna är gemensamt framtagen av gymnasielärare och personer från utbildningsföretaget Högskoleprovskurser.se. Här presenteras konkreta metoder för provets alla åtta delar och lösningar till autentiska uppgifter. På ett tydligt och strukturerat sätt tränar du successivt upp de tekniker just du behöver. Högskoleprovet Metoderna lämpar sig lika bra om du skriver provet första gången eller redan gjort det några gånger och vill höja ditt resultat.Beprövade konkreta metoder

Metoderna är framtagna av legitimerade lärare och personer som själva använt dem för att nå toppresultat. Den har ett väl genomtänkt upplägg med konkreta strategier som alla kan lära sig.Ingen quick fix

Boken syftar till att aktivera dina kunskaper. Du utgår från metoderna för varje del och tränar successivt upp de tekniker du behöver för att förbättra ditt resultat.Heltäckande

Boken följer dig från den dag du börjar studera inför provet till dess att du lämnar provsalen. Lär dig hur du förbereder och planerar ditt plugg, djupdyk i de åtta provdelarna och förbättra dig på den matematik som faktiskt testas på högskoleprovet.Separat matematikbok

För dig som behöver repetera matematiken kommer även en separat matematikbok, Högskoleprovet Matematiken, som släpps till våren 2019.

… ett stöd både för den som ska skriva högskoleprovet för första eller femte gången.

Ska du skriva högskoleprovet?

Vanliga frågor om högskoleprovet

Vad är högskoleprovet för något?

Högskoleprovet – eller Swedish Scholastic Aptitude Test (SweSAT), som det heter på engelska – är ett standardiserat test som kan användas som ett sätt att tävla om en plats på kurser och program vid svenska universitet.

Högskoleprovet: Vem kan göra testet?

Vem som helst kan ta högskoleprovet. Det finns inga begränsningar vad gäller medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Testet ges dock endast på svenska så det är viktigt att ha lärt sig svenska tillräckligt för att bli framgångsrik.

Högskoleprovet: Datum och avgifter

Anmälningsavgiften för provet är 450 kronor. Provet ges två gånger om året – en gång på hösten och en gång på våren. Ansökningstiden öppnar cirka två veckor innan sista ansökningsdag. Provet, som ges en söndag på hösten och en lördag på våren, finns på ett flertal orter runt om i Sverige.

Från och med den 10 december 2020 gäller resultat från högskoleprovet i 8 år med början med ansökan till vårterminen 2021. Tidigare gällde resultat från högskoleprovet i 5 år.

Se även  Lär dig sy: bästa boken för ändamålet

Högskoleprovet: Hur används testresultat?

Testresultat används för att tävla om platser på en kurs eller ett program på kandidatnivå när det finns fler behöriga sökande än platser tillgängliga.

Vid fler behöriga sökande än platser sker ett urval. De sökande är indelade i olika urvalsgrupper, en av dem är gruppen som skrivit högskoleprovet. Alla som uppfyller behörighetskraven och har ett giltigt högskoleprov skrivet med tillräckligt hög poäng tävlar i denna grupp.

Minst 1/3 men högst 2/3 av de platser som finns tillgängliga i någon kurs eller program ska ges till studenter baserat på deras betyg eller provresultat. Du kan tävla i både betygsgruppen och provgruppen för kurser och program du är behörig till.

Högskoleprovet: Hur är det uppdelat?

Högskoleprovet är uppdelat i två huvudsektioner – kvantitativ och verbal. Den kvantitativa delen har frågor inom följande områden (alla på svenska):

  • Matematisk problemlösning
  • Kvantitativa jämförelser
  • Kvantitativt resonemang
  • Diagram, tabeller och kartor

Den verbala delen är också uppdelad i fyra frågeområden:

  • Ordförråd (på svenska)
  • Läsförståelse av svenska texter
  • Meningskomplettering (på svenska)
  • Engelsk läsförståelse

Högskoleprovet: Nuvarande prov (sen 2011)

Provet är sedan hösten 2011 uppdelat i två delar – en kvantitativ och en verbal del på 80 frågor vardera. Den kvantitativa och den verbala delen är båda indelade i fyra avsnitt vardera med olika typer av frågor. Testet har totalt 160 frågor, uppdelade på fyra delprov med 40 frågor vardera.

Två av delproven innehåller frågor från den kvantitativa delen av provet. De andra två delproven innehåller frågor från den verbala delen. Ett femte delprov ges också för att ta fram nya frågor för framtida prov, men resultatet från detta delprov räknas inte.

Provtagarna får markera sina svar på ett extra medföljande svarsblad, utöver det ark som de lämnar in till provhandledaren efter varje delprov, och ta med sig detta efter avslutat prov. På så sätt kan de jämföra sina svar med testnyckeln som senare publiceras på internet, text-tv och tidningar.

Detta tillåter bara provtagarna att ta reda på deras råpoäng, i motsats till den normaliserade poängen som används för universitetsansökningar, men genom att jämföra dessa resultat med normaliseringstabellerna för tidigare test kan en uppskattning göras.

Inlägg senast uppdaterat: 2 april, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇