3 bästa hundböckerna du måste läsa

hund som läser bästa hundböckerna
Vi listar bästa hundböckerna i det här inlägget

Det finns en anledning till att hundar anses vara människans bästa vän: Alla hundälskare kan berätta att hundar gör våra liv mycket, mycket rikare. De drar fram vår kärlek och våra dygder; de är lojala, och – så småningom – låter de oss sörja och minnas.

Hundar har maskat sig in i våra hjärtan och har haft en betydande inverkan på den mänskliga upplevelsen, så det är ingen överraskning att de också har en rik historia inom litteratur.

Faktum är att hundböcker har utvecklat sina egna traditioner och troper. Vissa kanske följer den båge som gjorts bekant av romaner som Old Yeller – eller så kan de undergräva våra förväntningar och ta saker i en helt annan riktning.

Som en ode till våra hundkamrater listar vi de bästa hundböckerna hundböcker för barn, nybörjare och hundägare på svenska. Från klassiska barnromaner till vanvördiga moderna memoarer – alla hundälskande läsare kan hitta något som passar deras smak!

3 hundböcker du måste läsa

1. Cesar och hans hundar av Cesar Milan (2009)

I Cesar och hans hundar hjälper dig Cesar Millan, den erkände och uppskattade hundkännaren från tv serien Mannen som talar med hundar, att se världen med din hunds ögon. Du får en djupare förståelse för hur din hund upplever världen. Vad är det som gör en hunds liv riktigt bra och meningsfullt? Cesars recept för detta verkar nästan allt för enkelt: övning, disciplin och kärlek i den ordningen.

Lyssnaren får lära sig grunderna i hundens psykologi och beteende och Cesar berättar detaljerat om sina mest spännande fall: hur de vanligaste beteenderubbningarna uppstår och ännu viktigare hur man råder bot på dem.

Se även  Bästa boken om hundar du aldrig läst

Cesar och hans hundar är tillgänglig som ljudbok.

2. Mitt liv och mina hundar av Helen Bjurberg & Anders Bagge (2018)

För snart tio år sedan klev Anders Bagge in i Idolstudion och svenska folkets hjärtan. Han blev känd som den glada och känsliga nallebjörnen, den som såg alla. Men bakom fasaden fanns stråk av mörker. Under flera år led han av panikångestattacker som var nära att knäcka honom. En väg ut ur dessa var kärleken till de hundar som blev en allt större del av hans liv.

Med mycket humor och stor sårbarhet delar Anders Bagge här med sig av sin historia. Han berättar inte bara om de avgörande händelserna som ledde fram till den framgångsrika karriären som musikproducent, utan är också ärlig om de kriser som han har gått igenom, som faderns död och försäljningen av Murlyn Music. Framför allt berättar han om kärleken till Saga, Esther, Iris, Sonja och de andra hundarna i hans liv. Hundar som har hjälpt honom genom både ljusa och mörka stunder.

Mitt liv och mina hundar är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Arthur och hans vänner: Och andra berättelser om hundar som fått människor att hitta sig själva

Arthur och hans vänner är fortsättningen på berättelsen om Arthur, den tilltufsade men modiga gatuhunden från Ecuador som följde sin blivande husse Mikael genom djungeln för att till sist hitta ett nytt hem på andra sidan jorden. Vi får följa Arthur under hans första jul i Sverige och på resor till London, lida med honom när han drabbas av sjukdom och glädjas med honom på campingäventyr med familjen. Arthur och vänner är nästa gripande kapitel i Arthur och Mikaels historia.

Se även  Boktips: Bok om ålar du aldrig tidigare läst

Boken innehåller också ett antal rörande historier där andra människor berättar om hur hundar räddat livet på dem, både bokstavligen och bildligt. Dessa berättelser om ”Arthurs dubbelgångare” från världens alla hörn, vittnar om att hunden verkligen är människans bästa vän.

”En känslosam solskenshistoria om ett djurs ovillkorliga kärlek – och om en fantastisk resa!” Aftonbladet om första boken om Arthur


Miljontals av oss har hundar som hushållskamrater eller har brukshundar som vi är beroende av för att få uppgifter gjorda. Men hur mycket vet vi egentligen om dessa trogna följeslagare? Hur mycket förstår vi egentligen om hur de tar till sig information och ser på världen, om varför de reagerar som de gör mot andra människor eller djur, eller ens om vilka träningsmetoder som fungerar bäst och varför?

För mig krävdes det att adoptera en väldigt smart, väldigt aktiv och väldigt känslig hund för att verkligen få det. De saker som fungerade bra med min förvirrade och tillmötesgående labrador fungerade helt enkelt inte med denna nyligen adopterade border collie-heeler cross.

Det jag lärde mig när jag tittade på hundträningsprogram på tv fungerade verkligen inte heller. För att bygga en relation med den här hunden behövde jag lära mig allt från hur han ser på världen till hur jag använder min kropp för att kommunicera. I den strävan efter att träna om mig själv så att jag kunde träna den här hunden lärde jag mig att de allra flesta hundägare där ute verkligen inte har en aning om hur man lever med hundar.

Vi tror att vi gör det – men för det mesta gör vi det inte. Hundar har lärt sig att leva med oss, att förstå oss och böja oss för våra önskningar i mycket större utsträckning än vi någonsin har brytt oss om att förstå dem.

Se även  Bästa boken om höns du aldrig läst

Tills nu.

Under de senaste decennierna har vetenskapen tagit en djupare titt på våra ständiga följeslagare och vi har lärt oss otroligt mycket om hur hundar upplever världen, tolkar den och hur vi kan hjälpa dem att förstå oss bättre för att undvika konflikter (vanligtvis i form av tänder som sjunker in i huden).

När jag lyckades träna min egen hund har jag stött på ovärderligt läsmaterial. Dessa böcker har gjort hela skillnaden genom att hjälpa mig att äntligen ”förstå det” när det kommer till att förstå hundar och formulera mitt förhållningssätt till träning.

Dessa böcker har varit lika viktiga som hjälpen från två underbara tränare för att förändra hur jag kommunicerar med min hund så att han lär sig vad jag ber om, jag lär mig vad han ber om och vi alla lever lyckliga i alla sina dagar. Och jag önskar så mycket att jag hade vetat allt detta när jag hade min förvirrade och tillmötesgående labrador – han skulle ha uppskattat det!

Om du älskar hundar, har en hund eller funderar på att skaffa en så är följande böcker ett måste att läsa.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇