Jack Londons 3 bÀsta böcker pÄ svenska du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

John Griffith ”Jack” London, ursprungligen Chaney, född 12 januari 1876 i San Francisco, Kalifornien, död 22 november 1916 i Glen Ellen, Kalifornien, var en amerikansk författare.

Det hÀr Àr vÄr lista över Jack Londons 3 bÀsta böcker pÄ svenska.

1. Skriet frÄn vildmarken

Det rĂ„der guldfeber i Klondike. Alltfler Ă€ventyrslystna mĂ€n öns – kar pröva sin lycka i Alaskas vildmarker, men utan ett dragvilligt hundspann kommer man inte sĂ€rskilt lĂ„ngt. Blandrashunden Buck lever ett bekymmerslöst liv pĂ„ en gĂ„rd i Kalifornien nĂ€r han kidnappas och sĂ€ljs som draghund. Livet i hundspannet Ă€r hĂ„rt och Buck kĂ€mpar för att anpassa sig. Han möter mĂ€nniskor som behandlar honom grymt, hundar som vill se honom död och en natur som inte visar nĂ„gon nĂ„d. Allteftersom tiden gĂ„r anpassar sig Buck.

Han möter guldgrÀvaren John Thornton och med denne bildar visserligen Buck ett starkt vÀnskapsband, men han kÀnner samtidigt hur alla prövningar vÀckt nÄgonting urÄldrigt och ursprungligt i honom. Buck uppfylls av en allt starkare lÀngtan efter att bege sig Ànnu lÀngre ut i den otÀmjda naturen. Det finns nÄgot i vildmarken som lockar, nÄgot i den kallar pÄ honom.

Skriet frĂ„n vildmarken av Jack London (1876–1916) handlar om att kasta sig ut i det stora Ă€ventyret. Det Ă€r en orĂ€dd skildring av naturens grymhet som kittlar det ursprung – liga i oss. BerĂ€ttelsen om Buck Ă€r en tidlös hyllning till mod, vĂ€nskap och stoicism. Och framför allt Ă€r det en lĂ€supplevelse som inte lĂ€mnar nĂ„gon med ett lĂ€ngtande hjĂ€rta oberörd. 

2. Avgrundens folk

“Du kan inte, förstĂ„r du inte det”, förklarade de vĂ€nner som jag vĂ€nde mig till för att fĂ„ hjĂ€lp nĂ€r jag skulle stiga ned i Londons East End.

Avgrundens folk (1903) Ă€r ett socialreportage frĂ„n storstadsslummen och misĂ€ren i Londons East End – belĂ€get bara nĂ„gra stenkast frĂ„n överklassens ofattbara lyx. Sitt material till boken samlade Jack London pĂ„ ort och stĂ€lle under tre mĂ„nader.

3. JÀrnhÀlen

JÀrnhÀlen rÀknas som en av de första dystopierna inom litteraturen och har inspirerat författare som George Orwell. Boken handlar om framvÀxten av en oligarkisk tyranni i USA under 1910-talet. London förutspÄr hÀndelser och utvecklingar som sedan slog in, bland annat första vÀrldskriget.

Boken rÀknas som en tidig science fiction-roman och Àr originell dÀrför att det Àr en bok skriven av en man med en kvinnlig karaktÀr i huvudrollen. NÄgot som inte var sÀrskilt vanligt vid den hÀr tiden.

I originalöversÀttning av Mathilda DrangelJack London (1876-1916) var en mycket produktiv amerikansk författare som under sin livstid skrev 49 romaner och flertalet noveller. London anvÀnde sig oftast av tvÄ teman i sitt skrivande: samhÀllskritiken och vildmarken. Bland hans mest kÀnda verk finns Skriet frÄn vildmarken, Varghunden och Varg-Larsen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!