Leif G. W. Perssons 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Leif Gustav Willy Persson, kÀnd som Leif G.W. Persson, född 12 mars 1945 i Oscars församling i Stockholm, Àr en svensk kriminolog och författare, mest kÀnd för sina deckare och framtrÀdanden i tv och tidningar.

Det hÀr Àr vÄr lista över Leif G. W. Perssons 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Grisfesten

Ett postrÄn pÄ försommaren i Stockholm följs av tvÄ mord. Att det finns ett samband mellan hÀndelserna framkommer snart. Men nÀr polisens utredare till slut kommer gÀrningsmannen pÄ spÄren börjar det kÀrva.

Vissa personer har nÀmligen ett intresse av att hemlighÄlla spaningen. Kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson fÄr anledning att konstatera att de verkligt stora bovarna ofta gÄr fria, och det gör dem ursinniga.

Grisfesten Àr den första romanen om Lars Martin Johansson och hans kollegor. Boken utkom första gÄngen 1978, har sÄlt i stora upplagor och filmatiserats som Mannen frÄn Mallorca.

2. Profitörerna

Ur polisrapporten: “I lĂ€genheten pĂ„ nedre botten Roslagsgatan 40 lĂ„g en kvinna pĂ„ golvet alldeles innanför ytterdörren. Hon var endast iförd en morgonrock samt företedde svĂ„ra skador pĂ„ kroppen och i ansiktet. Jag konstaterade att kvinnan var död samt att avsevĂ€rd oreda rĂ„dde i lĂ€genheten vilket kunde tyda pĂ„ att ett brott blivit begĂ„nget.

DĂ€rför kontaktades vaktroteln via ledningscentralen. Ärendet överlĂ€mnades klockan 18.00 till krinsp Jan Lewin, vĂ„ldsroteln, vilken dĂ„ anlĂ€nt till platsen (se vidare anm. frĂ„n krinsp Lewin).”

Profitörerna Àr den andra romanen om Lars Martin Johansson och hans kollegor. Boken utkom första gÄngen 1979, har sÄlt i stora upplagor och filmatiserats.

3. SamhÀllsbÀrarna

Vad kan en före detta förman frÄn VÀsterÄs ha gemensamt med en polsk cellist, en skötsam flicka frÄn HÀlsingland med ett fyllo frÄn Birkastan, en jugoslavisk restaurangÀgare med tvÄ palestinska flyktingar?

Har Berg, Borg, Mikkelson, Orrvik och Åström för vana att misshandla folk i polisbussen? Och vad menade egentligen Nils Rune Nilsson nĂ€r han döende pĂ„ sjukhuset mumlade: “Björneborgarnas marsch”? Sammantaget ger det mycket att grubbla pĂ„ för polisintendenten Lars Martin Johansson och hans kollegor.

SamhÀllsbÀrarna Àr den tredje romanen om Lars Martin Johansson och hans kollegor. Boken utkom första gÄngen 1982, har sÄlt i stora upplagor och filmatiserats.

4. En annan tid, ett annat liv

Torsdagen den 30 november mördas en tjĂ€nsteman i sin lĂ€genhet pĂ„ Östermalm. En motvillig Jarnebring svarar pĂ„ larmet. NĂ€r han och kriminalinspektör Anna Holt kommer dit har gĂ€rningsmannen hunnit försvinna. Det blir ingen bra mordutredning och efter en kort tid lĂ€ggs den ner.

Samtidigt tycks utredningen leva ett hemligt liv. SÀpo gÄr runt och stÀller frÄgor om mordoffret, frÄgor om en annan tid och ett annat liv, och om betydligt allvarligare brott Àn det som Jarnebring och Holt försöker fÄ nÄgon rÀtsida pÄ.

En annan tid, ett annat liv (2003) Àr den femte romanen om Lars Martin Johansson och den andra delen i succétrilogin som inleds med Mellan sommarens lÀngtan och vinterns köld (2002) och avslutas Faller fritt som i en dröm (2007).

5. Linda – som i Lindamordet: roman om ett brott

En ung kvinna hittas mördad och polisen fÄr ett spaningsmord pÄ halsen. Det Àr en till synes enkel historia för kriminalkommissarierna Jan Lewin och Anna Holt och kriminalinspektören Lisa Mattei.

Fast kanske inte lika enkel för den notoriska kommissarie BÀckström. Han reagerar pÄ tre konstigheter.

För det första att polisen hittar den skyldiga trots att de letar efter en annan typ av gÀrningsman.

För det andra att Anna Holt som hÄller i förhören med gÀrningsmannen redan pÄ förhand vet hur han kommer att svara pÄ de frÄgor hon stÀller.

För det tredje att Lisa Mattei egentligen tycker att det handlar om nÄgot helt annat Àn ett mord pÄ en ung kvinna.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!