Boken om Svennis du aldrig läst

1. Svennis : Min historia

”I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag aldrig gjort tidigare. Varken för min bror eller för mina vänner, inte heller för min före detta fru eller någon av mina flickvänner, inte ens för min son, dotter, far eller mor. Jag kommer att berätta den sanna historien om vem jag är.”

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Var står han i dag, vid sextiofem års ålder, på väg mot slutet av en legendarisk och mytomspunnen karriär? Den stora frågan har sprungit ifatt denne världsfotbollens vagabond: vad ska jag göra när drömmen tar slut?

Ingen inom världsfotbollen har väl under de senaste tre decennierna analyserats så ingående som Sven-Göran ”Svennis” Eriksson. Alla har en åsikt om Sven, eller Mister Football som han också kallas. Svennis historia är världsfotbollens historia, från folksport till miljardindustri. Hur kommer det sig att en artig och försynt värmlänning har lyckats navigera sig till toppen av en värld dominerad av egon och pengar? Kanske är svaret överraskande enkelt.

Efter tjugo framgångsrika år i Sverige, Portugal och Italien blev Svennis Englands första utländska förbundskapten 2001, och med facit i hand en av de mest meriterade: han förde England till slutspel i tre stora mästerskap. Hans 35-åriga tränarkarriär har tagit honom runt hela världen. Listan på alla storstjärnor som spelat för Svennis är lång, från Roberto Mancini till David Beckham.

Han berättar om hur de inre spelarkonflikterna nästan stjälpte lagmaskinen Blåvitt innan den dramatiska UEFA-cup segern 1982, hur hans Roma förlorade Serie A-titeln efter att stjärnspelarna i laget tog pengar för att lägga sig i ligans näst sista match, hur han spelade ut sin egen arbetsgivare när kvinnoskandalerna i England höll på att kosta honom fotbollens finaste jobb. Och det är bara några av godbitarna.

”Jag vill bara göra en bok och det är den här”, har Svennis sagt. Nu får vi för första gången höra hans egen berättelse och han berättar allt. Var står han i dag, vid sextiofem års ålder, på väg mot slutet av en legendarisk och mytomspunnen karriär? Den stora frågan har sprungit ifatt denne världsfotbollens outtröttlige vagabond: vad händer när drömmen tar slut?
Svennis : Min historia är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇