7 bÀsta böckerna om Chiles militÀra diktatur du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Augusto Pinochets dramatiska kupp och hans efterföljande 17-Ă„riga diktatur var en avgörande hĂ€ndelse i Chiles annars relativt fredliga historia. Även om vissa chilenare fortsĂ€tter att stödja hans politik, Ă€r de överens om att Pinochets regering innebar de mörkaste Ă„ren i levande minne.

HÀr Àr vÄr sammanfattning av det bÀsta som har skrivits om kuppen och Ären som följde, i historiska böcker och fiktiva romaner inspirerade av verkligheten.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna om Chiles militÀra diktatorskap, helt enkelt.

1. Curfew – JosĂ© Donoso (1986)

En förtrollande berÀttelse som Àger rum under en 24-timmarsperiod, utegÄngsförbud Àr en av tidens utmÀrkande romaner. Set i Santiago 1985 ser den en chilensk sÄngerska komma hem frÄn Frankrike efter att ha bott mÄnga Är utomlands i exil.

Pablo Nerudas fru har just gÄtt bort, sÄ sÄngaren trÀffar vÀnner för att delta i begravningen men tvingas tillbringa natten ute pÄ grund av Pinochets strÀnga utegÄngsregler.

BerÀttelsen ger en orovÀckande redogörelse för hur livet var under den förtryckande regimen, som visar vardagliga svÄrigheter och förfallet frÄn den nationella andan.

2. A Nation of Enemies – Pamela Constable and Arturo Valenzuela (1933)

Medförfattare av den bitrÀdande utrikesredaktören för Washington Post (Constable) och den tidigare amerikanska bitrÀdande utrikesministern (Valenzuela), undersöker denna auktoritativa facklitteraturbok hela 17 Är av Pinochet-diktaturen.

Genom noggrann forskning och intervjuer med chilenare som levde genom prövningarna har författarna varit sĂ€rskilt framgĂ„ngsrika nĂ€r det gĂ€ller att illustrera hur USA anvĂ€nde ” chockekonomi ” för att orsaka boom- och bystscenarier, vars resultat polariserade det chilenska samhĂ€llet och skapade ett klasskrig som ledde till att landet blev en ”Nation of Enemies”.

3. My Tender Matador – Pedro Lemebel (2001)

En roman av Chiles mest berömda homosexuella författare, My Tender Matador, spelar kort efter det misslyckade mordförsöket pÄ Pinochet, i en obestridligt turbulent period av diktaturen.

NĂ€r protester mot regimen pĂ„gĂ„r i hela Santiago öppnar en medelĂ„lders homosexuell kĂ€nd som “The Corner of the Corner” sitt hem för revolutionĂ€rer sĂ„ att de kan planera att störta regeringen.

Den hÀr roliga men ÀndÄ rörliga historien ger ett unikt perspektiv pÄ upproret, samtidigt som man undersöker ett tabu-romantiskt samband.

4. The Absent Sea – Carlos Franz (2011)

En historiskt korrekt roman skriven av en av Chiles mest kÀnda levande författare, The Absent Sea, mÀsterligt berÀttar historien om en idealistisk ung domare som intar en ny position i norra Chile.

Efter kupen 1973 etableras ett koncentrationslĂ€ger i hennes nya stad dĂ€r dissidenter avrĂ€ttas i massor. Eftersom hon inte kunde acceptera brutaliteten flyr hon till Tyskland i exil och Ă„tervĂ€nder 20 Ă„r senare för att möta en svĂ„r frĂ„ga frĂ„n sin dotter: “Var var du nĂ€r sĂ„dana fruktansvĂ€rda saker hĂ€nde med vĂ„r stad?”.

BerÀttelsen undersöker ytterligheterna av mÀnsklig grymhet i en tid av historisk betydelse.

5. Chile: The Other September 11 (2006)

En svÄr lÀsning för patriotiska amerikaner, denna fiktiva antologi dokumenterar USA:s engagemang för att stödja kupp den 11 september 1973 som störtade Chiles demokratiskt valda socialistiska president, Salvador Allende.

Den ser pÄ det lidande som uthÀrdats av Pinochets regim och talar om U. hyckleri för att aktivt möjliggöra en sÄdan situation. Bland anmÀrkningsvÀrda bidragsgivare kan nÀmnas Ariel Dorfman, Pablo Neruda, Salvador Allende och Fidel Castro.

6. Talking in Whispers – James Watson (1983)

Denna politiska thriller riktad mot en tonÄrspublik berÀttar historien om en 16-Äring som slutar bli en flykt pÄ flykt frÄn militÀrjuntan. Han flyr nÀr hans förare skjuts till död vid ratten och upptÀcker senare att hans far har försvunnit.

OsÀker pÄ om de tvÄ Àr kopplade, möter pojken en amerikansk journalist som hÀvdar att han har fördömande bevis som kan fÄ ner hela regimen. Boken har hyllats för att introducera yngre publik till denna viktiga tid i chilensk historia.

7. Soldiers in a Narrow Land: The Pinochet Regime in Chile – Helen Spoon (1999)

Spoons arbete Àr ett djupgÄende blick förbi statligt sponsrad censur och propaganda för att avslöja vad som verkligen hÀnt under Pinochet-Ären.

Författaren undersöker historien bakom viktiga politiska personer, tittar pÄ skÀlen till varför vissa chilenare stödde regimen och de brutala konsekvenserna som drabbade dissidenter.

Denna grundligt undersökta bok dokumenterar ocksÄ vad som skedde efter diktaturÄren, inklusive Pinochets gripande 1998 och hur Chile har gÄtt vidare frÄn prövningarna.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna om Chiles militÀra diktatorskap.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)