5 klassiska Toni Morrison-böcker du borde lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

En riktigt förvÄnansvÀrt fullÀndad kvinna, Toni Morrison, har skrivit om den polemiska frÄgan om rasfördomar i USA med skarp, ojÀmn insikt i nÀstan femtio Är.

Hennes talang har inte gÄtt obemÀrkt förbi: Är 2012 fick hon presidentens frihetsmedalj och lade detta till sin omfattande samling utmÀrkelser, inklusive Pulitzerpriset och Nobelpriset för litteratur. HÀr Àr en titt pÄ nÄgra av hennes största romaner.

The Bluest Eye (1970)

Hennes första roman, publicerad 1970, och skriven medan hon fortfarande var redaktör pÄ Random House, följer The Bluest Eye ett Är i livet för Pecola Breedlove, en ung afroamerikansk tjej som bor pÄ 30-talet som utvecklar ett hat mot hennes hud och ögonfÀrg, ber för blÄ ögon.

Dess uppriktiga behandling av skrÀmmande hÀndelser som vÄldtÀkt och incest, liksom det stÀndigt polemiska Àmnet rasism, ledde faktiskt till ett antal försök att förbjuda det frÄn skolor och bibliotek.

Sula (1973)

Sula, skriven 1973, handlar om en huvudsakligen svart gemenskap belÀgen i Ohio.

Romanen berĂ€ttar om de sammanflĂ€tade livet för tvĂ„ tjejer i denna gemenskap, Nel och Sula, som kommer frĂ„n motsatta typer av familjer – en konventionell och en excentrisk – och leder vĂ€ldigt olika sĂ€tt att leva.

Vi observerar deras turbulenta vÀnskap och samhÀllets dynamik, och nÀr karaktÀrerna kÀmpar för att förstÄ de komplexa omstÀndigheterna genom att införa moraliska bedömningar kommer du ocksÄ att ifrÄgasÀtta dina egna moralbegrepp.

Song of Solomon (1977)

Boken som vann Toni Morrison sitt Nobelpris, detta mĂ€sterverk 1977 berĂ€ttar om livet för Macon ‘Milkman’ Dead III, en svart man som bodde i Michigan under mitten av 1900-talet.

I enlighet med titeln Àr den full av tvetydiga religiösa bilder och teman. Den utforskar ocksÄ komplicerade frÄgor som om vi nÄgonsin kan veta vad sanningen Àr, strÀvan efter rikedom och spÀnningarna mellan frihet och slaveri.

Detta Àr en slÄende men ÀndÄ vackert poetisk utforskning inte bara av afroamerikansk identitet utan vad det egentligen innebÀr att vara mÀnniska.


Beloved (1987)

Denna roman frĂ„n 1800-talet undersöker slaveriets harvande effekter som ex-slavkvinna Sethe fortfarande hemsöks av sina gĂ€rningar och minnen arton Ă„r efter att ha flytt frĂ„n plantagen och blev övertygad om att en ung kvinna som kallas “Ă€lskad” Ă€r hennes döda dotter. Ă„tervĂ€nde till henne.

I denna uppriktiga utforskning av skuld, förÀldraskap och de psykologiska konsekvenserna av slaveri ger Toni Morrison en röst till de otydligt fruktansvÀrda upplevelser som mÄnga afroamerikaner möter under denna svÄra era.

A Mercy (2008)

Medan Àlskade handlar om de sista decennierna av slaveri, undersöker A Mercy, som publicerades 2008, dess början under 1600-talet, dÄ Amerika sjÀlv fortfarande var i sin tidiga barndom.

Florens, en ung slavflicka som övergivits av sin mamma, Àr pÄ jakt efter den kÀrlek som hennes mamma har undanhÄllit henne.

En mörk inblick i slaveriets verkligheter, den hÀr romanen Àr lika mycket en berÀttelse om de komplicerade spÀnningarna mellan en mor och en dotter som den Àr av de politiskt betydelsefulla rötterna till rasism i USA.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över nÄgra av Toni Morrisons bÀsta böcker genom tiderna. Vi hoppas du hittar nÄgot kul att lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!