5 klassiska Toni Morrison-böcker du borde läsa

En riktigt förvånansvärt fulländad kvinna, Toni Morrison, har skrivit om den polemiska frågan om rasfördomar i USA med skarp, ojämn insikt i nästan femtio år.

Hennes talang har inte gått obemärkt förbi: år 2012 fick hon presidentens frihetsmedalj och lade detta till sin omfattande samling utmärkelser, inklusive Pulitzerpriset och Nobelpriset för litteratur. Här är en titt på några av hennes största romaner.

The Bluest Eye (1970)

Hennes första roman, publicerad 1970, och skriven medan hon fortfarande var redaktör på Random House, följer The Bluest Eye ett år i livet för Pecola Breedlove, en ung afroamerikansk tjej som bor på 30-talet som utvecklar ett hat mot hennes hud och ögonfärg, ber för blå ögon.

Dess uppriktiga behandling av skrämmande händelser som våldtäkt och incest, liksom det ständigt polemiska ämnet rasism, ledde faktiskt till ett antal försök att förbjuda det från skolor och bibliotek.

Sula (1973)

Sula, skriven 1973, handlar om en huvudsakligen svart gemenskap belägen i Ohio.

Se även  Ernest Hemingways 8 bästa böcker på svenska du måste läsa

Romanen berättar om de sammanflätade livet för två tjejer i denna gemenskap, Nel och Sula, som kommer från motsatta typer av familjer – en konventionell och en excentrisk – och leder väldigt olika sätt att leva.

Vi observerar deras turbulenta vänskap och samhällets dynamik, och när karaktärerna kämpar för att förstå de komplexa omständigheterna genom att införa moraliska bedömningar kommer du också att ifrågasätta dina egna moralbegrepp.

Song of Solomon (1977)

Boken som vann Toni Morrison sitt Nobelpris, detta mästerverk 1977 berättar om livet för Macon ’Milkman’ Dead III, en svart man som bodde i Michigan under mitten av 1900-talet.

I enlighet med titeln är den full av tvetydiga religiösa bilder och teman. Den utforskar också komplicerade frågor som om vi någonsin kan veta vad sanningen är, strävan efter rikedom och spänningarna mellan frihet och slaveri.

Detta är en slående men ändå vackert poetisk utforskning inte bara av afroamerikansk identitet utan vad det egentligen innebär att vara människa.

Beloved (1987)

Denna roman från 1800-talet undersöker slaveriets harvande effekter som ex-slavkvinna Sethe fortfarande hemsöks av sina gärningar och minnen arton år efter att ha flytt från plantagen och blev övertygad om att en ung kvinna som kallas ”älskad” är hennes döda dotter. återvände till henne.

Se även  10 bästa böckerna av Roberto Bolaño du måste läsa

I denna uppriktiga utforskning av skuld, föräldraskap och de psykologiska konsekvenserna av slaveri ger Toni Morrison en röst till de otydligt fruktansvärda upplevelser som många afroamerikaner möter under denna svåra era.

A Mercy (2008)

Medan älskade handlar om de sista decennierna av slaveri, undersöker A Mercy, som publicerades 2008, dess början under 1600-talet, då Amerika själv fortfarande var i sin tidiga barndom.

Florens, en ung slavflicka som övergivits av sin mamma, är på jakt efter den kärlek som hennes mamma har undanhållit henne.

En mörk inblick i slaveriets verkligheter, den här romanen är lika mycket en berättelse om de komplicerade spänningarna mellan en mor och en dotter som den är av de politiskt betydelsefulla rötterna till rasism i USA.

Se även  Mons Kallentofts 3 bästa böcker du måste läsa

Sammanfattning

Det här är vår lista över några av Toni Morrisons bästa böcker genom tiderna. Vi hoppas du hittar något kul att läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇