3 bÀsta böckerna av Selma Lagerlöf du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det hÀr Àr 3 svenska klassiker vi anser att alla bör ha lÀst minst en gÄng i livet.

1. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

1907, för 110 Är sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gÄngen. Under Ären har den lÀsts av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal sprÄk.

Men tiden har gÄtt hÄrt Ät den en gÄng sÄ spÀnnande berÀttelsen. Mycket har blivit omodernt och mÄnga av dagens barn förstÄr helt enkelt inte vad det stÄr i boken.

I denna nyutgÄva har Arne Norlin, en av vÄra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Han har tagit fasta dels pÄ de gripande djurhistorierna med Karrs och GrÄfÀlls saga som ett givet huvudnummer, dels pÄ Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria frÄn lat och elak till god och modig.

Under resan pÄ gÄsens rygg lÀr sig pysslingen nÀmligen att samarbeta, ta hÀnsyn, hjÀlpa till och bry sig om.
Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio. Och boken Àr illustrerad av konstnÀren Anton Pieck.

Bilderna gjordes först för en upplaga som utkom i NederlÀnderna 1957. PÄ pÀrmarnas insidor kan man dessutom följa med pÄ en karta över Nils Holgerssons och vildgÀssens resa frÄn SkÄne till Lappland och tillbaka.

ARNE NORLIN (f. 1947) Àr journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter pÄ Aftonbladet och Àr kanske mest kÀnd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker, som till exempel Nussekudden och serierna om Halvan och fotbollsfansen Tove och Noel. Men han har ocksÄ utkommit med rosade fackböcker för vuxna, bland annat Familjen Bernadotte Makten, myterna, mÀnniskorna (Fischer & Co, 2015)

“Bearbetningen Ă€r mycket kĂ€nslig och vĂ€lgjord och Anton Piecks illustrationer frĂ„n en nederlĂ€ndsk utgĂ„va frĂ„n 1957 Ă€r vĂ€ldigt suggestiva. PĂ„ pĂ€rmens insida finns en karta dĂ€r man kan följa Nils och gĂ€ssens resa.

Jag hoppas verkligen att man i undervisningen kan Ă„teruppta den hĂ€r boken som den var tĂ€nkt; en spĂ€nnande och rolig geografibok som kan sĂ€tta fantasin i rullning och som dessutom passar utmĂ€rkt som höglĂ€sning för yngre barn.”
Annakarin Lindberg, BTJ

2. Kejsarn av Portugallien

Dottern Klara Fina Gulleborg Àr livets ljus för den vÀrmlÀndske torparen Jan i Skrotlycka. NÀr hon ger sig ivÀg till storstaden och dras till det lÀttsinniga livet dÀr sprÀnger hans vanmÀktiga faderskÀrlek allt förstÄnd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir Kejsarn av Portugallien.

Selma Lagerlöfs geniala förening av berÀttarbegÄvning och psykologisk insikt nÄr en höjdpunkt i denna roman frÄn 1914. Kejsarn av Portugallien Àr en av hennes mest lÀsta böcker en djupt insiktsfull och fÀngslande berÀttelse om den makt som kÀrleken har i vÄra liv.

3. En herrgÄrdssÀgen

“Ja, det Ă€r rĂ€tt, ropade Ingrid, bli tokig pĂ„ nytt, du!

Det Ă€r just karlaktigt att bli tokig för att slippa litet Ă„ngest.”

En herrgÄrdssÀgen Àr berÀttelsen om herrgÄrdspojken och studenten Gunnar Hede, som förlorar sitt förstÄnd, men förs tillbaka till verkligheten genom den unga Ingrid. Hon fÄr en svÄr uppgift nÀr hon ska lÀka Gunnars sinnessjukdom med sin passionerade, trosvissa och offerberedda kÀrlek.

I En herrgÄrdssÀgen (1899) alstras en stor spÀnning i kampen mellan det onda och det goda. Selma Lagerlöf ger sitt yppersta, och som den psykolog hon Àr visar hon en suggestiv insikt i sinnessjukdomens vÀsen.

Det gör berÀttelsen till ett av Selma Lagerlöfs allra mest helgjutna och dramatiska verk. Förord av Lars Andersson.
Detalj ur Ros och lilja, mönster för textil av Gocken Jobs (1914-1995).


Vi hoppas du njuter av Selma Lagerlöfs bÀsta böcker lika mycket som vi gjort genom Ären.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!