5 bÀsta böckerna som utspelar sig i Europa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Med mycket av vÀrlden i lÄsning finns det inget bÀttre Àn att gÄ vilse i en bra bok. Fly till Europas större stÀder med vÄr lista över de bÀsta böckerna som utspelar sig i Europa.

1. Dublin: ‘Dubliners’ av James Joyce (1914)

Det finns ingen författare som Àr mer synonym med Dublin Àn James Joyce. Den irlÀndska författaren anvÀnde staden som miljö för sitt modernistiska mÀsterverk Ulysses (1922), men inte innan han publicerade Dubliners (1914), en serie noveller som följer generationer av Dubliners frÄn tidig barndom till död.

BerÀttelserna strÀcker sig frÄn quotidian till det surrealistiska och mÄlar ett gripande portrÀtt av staden och dess folk vid en tidpunkt dÄ det som utgjorde irlÀndsk identitet diskuterades varmt.

2. Berlin: ‘Goodbye to Berlin’ av Christopher Isherwood (1939)

Christopher Isherwoods serie vignetter, publicerad i en volym tillsammans med romanen Norris Changes frÄn 1935, utspelar sig i ett Berlin som flyktigt existerade före Hitlers uppkomst till makten mellan 1930 och 1933.

Vi trÀffar en grupp fÀrgglada karaktÀrer, frÄn kabaretsÄngare till skvallervÀrdinnor. , i en stad dÀr nattklubbar dunkade av hedonismen Berlin blev synonymt med och folkmassorna trÀngde soliga boulevarder.

Men detta var en stad mellan tvÄ vÀrldskrig, och en orolig underström löper genom dessa berÀttelser nÀr politiska spÀnningar börjar öka och en auktoritÀr regering vÀvjer.

3. Paris: ‘A Moveable Feast’ av Ernest Hemingway (1964)

Frankrikes romantiska, spÀnnande huvudstad har en lysande litteraturhistoria, men det finns kanske ingen bÀttre framkallning av staden i början av 1900-talet Àn Hemingways A Moveable Feast (1964). En memoar frÄn författarens tid dÀr som ung man pÄ 1920-talet, dessa skisser av Paris Àr varma och nostalgiska.

Vi följer med författaren nÀr han klottrar i anteckningsböcker pÄ kaféerna i Montparnasse, promenerar genom trÀdgÄrdarna i Musée du Luxembourg och minglar med andra expatförfattare Ezra Pound och Gertrude Stein.

4. London: ‘White Teeth’ av Zadie Smith (2000)

FrÄn Dickensian Westminster och Virginia Woolfs promenader runt Bloomsbury till Martin Amis skildringar av arbetarklassens liv i vÀstra London har den brittiska huvudstaden lÀnge fungerat som en litterÀr miljö och inspiration för sina bosatta författare.

Men fÄ samtida författare fÄngar verkligheten och nyanserna i livet i stadens utkanter som Zadie Smith, vars debut White Teeth (2000) ligger i de nordvÀstra stadsdelarna Willesden och Kilburn. Romanen berÀttar historien om tre familjer: en första generationens Bangladesh-familj, en familj av judisk anor och ett engelska-jamaicansk par och deras dotter.

SpÀnnande generationer mÄlar White Teeth ett kalejdoskopiskt portrÀtt av Londons snabbt förÀnderliga ansikte under 1900-talet.

5. Istanbul: ‘Istanbul’ av Orhan Pamuk (2003)

Orhan Pamuk, Turkiets bÀstsÀljande och mest lÀsta författare, levererar en nostalgisk och passionerad ode till sitt hemland Istanbul i denna 2003-memoar.

Pamuk skriver om en stad som fastnat mellan sitt ottomanska förflutna och den vĂ€sterlĂ€ndska moderniseringen under den turkiska republiken; en stad han beskriver som ”sĂ„ fattig och förvirrad att den aldrig mer kan drömma om att stiga till sina tidigare höjder av rikedom, makt och kultur”.

Författarens reflektioner över sin ungdom och staden fĂ€rgas av en speciell kĂ€nsla av dysterhet som pĂ„ turkiskt kallas hĂŒzĂŒn, som Pamuk beskriver i Istanbul som en typ av melankoli som kom att definiera konst och litteratur efter det ottomanska rikets fall.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta böckerna som utspelar sig i Europa.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spÀnnande böcker att blÀddra i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)