5 bästa böckerna som utspelar sig i Europa

Med mycket av världen i låsning finns det inget bättre än att gå vilse i en bra bok. Fly till Europas större städer med vår lista över de bästa böckerna som utspelar sig i Europa.

1. Dublin: ‘Dubliners’ av James Joyce (1914)

Det finns ingen författare som är mer synonym med Dublin än James Joyce. Den irländska författaren använde staden som miljö för sitt modernistiska mästerverk Ulysses (1922), men inte innan han publicerade Dubliners (1914), en serie noveller som följer generationer av Dubliners från tidig barndom till död.

Berättelserna sträcker sig från quotidian till det surrealistiska och målar ett gripande porträtt av staden och dess folk vid en tidpunkt då det som utgjorde irländsk identitet diskuterades varmt.

2. Berlin: ‘Goodbye to Berlin’ av Christopher Isherwood (1939)

Christopher Isherwoods serie vignetter, publicerad i en volym tillsammans med romanen Norris Changes från 1935, utspelar sig i ett Berlin som flyktigt existerade före Hitlers uppkomst till makten mellan 1930 och 1933.

Se även  9 bästa böckerna som utspelar sig i Amsterdam

Vi träffar en grupp färgglada karaktärer, från kabaretsångare till skvallervärdinnor. , i en stad där nattklubbar dunkade av hedonismen Berlin blev synonymt med och folkmassorna trängde soliga boulevarder.

Men detta var en stad mellan två världskrig, och en orolig underström löper genom dessa berättelser när politiska spänningar börjar öka och en auktoritär regering vävjer.

3. Paris: ‘A Moveable Feast’ av Ernest Hemingway (1964)

Frankrikes romantiska, spännande huvudstad har en lysande litteraturhistoria, men det finns kanske ingen bättre framkallning av staden i början av 1900-talet än Hemingways A Moveable Feast (1964). En memoar från författarens tid där som ung man på 1920-talet, dessa skisser av Paris är varma och nostalgiska.

Vi följer med författaren när han klottrar i anteckningsböcker på kaféerna i Montparnasse, promenerar genom trädgårdarna i Musée du Luxembourg och minglar med andra expatförfattare Ezra Pound och Gertrude Stein.

4. London: ‘White Teeth’ av Zadie Smith (2000)

Från Dickensian Westminster och Virginia Woolfs promenader runt Bloomsbury till Martin Amis skildringar av arbetarklassens liv i västra London har den brittiska huvudstaden länge fungerat som en litterär miljö och inspiration för sina bosatta författare.

Se även  3 böcker om Norrköpings historia du måste läsa

Men få samtida författare fångar verkligheten och nyanserna i livet i stadens utkanter som Zadie Smith, vars debut White Teeth (2000) ligger i de nordvästra stadsdelarna Willesden och Kilburn. Romanen berättar historien om tre familjer: en första generationens Bangladesh-familj, en familj av judisk anor och ett engelska-jamaicansk par och deras dotter.

Spännande generationer målar White Teeth ett kalejdoskopiskt porträtt av Londons snabbt föränderliga ansikte under 1900-talet.

5. Istanbul: ‘Istanbul’ av Orhan Pamuk (2003)

Orhan Pamuk, Turkiets bästsäljande och mest lästa författare, levererar en nostalgisk och passionerad ode till sitt hemland Istanbul i denna 2003-memoar.

Pamuk skriver om en stad som fastnat mellan sitt ottomanska förflutna och den västerländska moderniseringen under den turkiska republiken; en stad han beskriver som ”så fattig och förvirrad att den aldrig mer kan drömma om att stiga till sina tidigare höjder av rikedom, makt och kultur”.

Se även  9 bästa böckerna som utspelar sig i Amsterdam

Författarens reflektioner över sin ungdom och staden färgas av en speciell känsla av dysterhet som på turkiskt kallas hüzün, som Pamuk beskriver i Istanbul som en typ av melankoli som kom att definiera konst och litteratur efter det ottomanska rikets fall.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa böckerna som utspelar sig i Europa.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spännande böcker att bläddra i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇