5 bästa böckerna av Åke Edwardson du måste läsa

1. Det trettonde fallet

Erik Winter är tillbaka!

Kriminalkommissarie Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

”Det trettonde fallet” är en gastkramande spänningsroman där vi återser Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolisen.

Det trettonde fallet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Dans med en ängel

På ett enkelt hotellrum i södra London hittas en ung svensk man mördad. Kort efter sker ett liknande mord i Göteborg. Brotten verkar ha samband. Här finns en fasansfull avsikt.

”Dans med en ängel” är den första boken med kriminalkommissarie Erik Winter i huvudrollen. ”Dans med en ängel” blev utnämnd till 1997 års bästa detektivroman av Svenska Deckarakademin.

Dans med en ängel är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Nästan död man

1975 försvinner en 15-årig flicka från ett kollo på Brännö. Hon hittas aldrig. Trettio år senare börjar otäcka saker hända några till synes helt vanliga män i Göteborg. En av dem mördas brutalt. Utredningen blir svår, men genom att tålmodigt lägga pusselbit till pusselbit kommer kommissarie Erik Winter och hans kolleger allt närmare den skrämmande sanningen.

”Trots det drygt femhundrasidiga omfånget är det oupphörligt engagerande och spännande. Edwardson visar med eftertryck att det gamla pusslet fortfarande duger för att väcka läsarens nyfikenhet.” Svenska Dagbladet

Nästan död man är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Den sista vintern

Det är december i Göteborg. En polispatrull kallas till en våning i Vasastan efter ett larm. De finner en man i svår chock. Hans sambo ligger död i dubbelsängen. Sannolikt är det han som gjort det. Inom några dagar sker ett identiskt mord: en kvävd kvinna, hennes man bredvid, en vacker våning i Vasastan. Mot sitt nekande grips också den här mannen. Nu handlar det bara om att förhöra fram sanningen. Men en ung polisassistent har sett något i de båda lägenheterna som inte släpper hennes tankar. Någonting som inte stämmer.

Se även  2 böcker av Hans Rosling du måste läsa

På nytt konfronteras kriminalkommissarie Erik Winter med människors mörkaste hemligheter. Ingenting är vad det synes vara.

”Bästa wintern någonsin.” Dagens Nyheter

”… håller internationell standard, en av dem man läser för mer än den triviala spänningens skull.” Expressen

”Den sista vintern är en mycket tät och mycket välkonstruerad kriminalgåta …” Svenska Dagbladet

Den sista vintern är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Hus vid världens ände

Efter tio romaner med kriminalkommissarie Erik Winter lämnade Åke Edwardson honom liggande på botten av en swimmingpool i en turistort i Spanien, Nueva Andalucía. Vi visste inte om han var död eller levande. Men nu vet vi. Erik Winter klarade sig, men alla år som kriminalkommissarie vid polisen i Göteborg hade tagit ut sin rätt. Han var mycket nära en irrebarabel hjärnblödning, och fick finna sig i att kliva av, att vila.

Efter två år är Erik Winter tillbaka i tjänst, någorlunda återställd men med en obotlig tinnitus som ständigt sällskap. Aneta Djanali är där, Fredrik Halders är där, Bertil Ringmar är där, allt är nästan som vanligt. Och knappt har han hunnit börja jobba igen förrän det där alltför bekanta obehaget kryper sig in i hans tankar.

För det första fall han får är ett synnerligen obehagligt mordfall nära Stora Amundön i södra Göteborg. En kvinna och hennes två små barn hittas brutalt knivmördade i ett hus på ön, i ett hus vid världens ände. Men mirakulöst nog hittar man också ett spädbarn vid liv i ett av rummen i husen, medtaget av uttorkning men oskadat.

Vem mördade familjen så besinningslöst? Och varför skonades babyn? Var det för att barnet skulle få leva eller för att det skulle dö en utdragen plågsam död?

Hus vid världens ände är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Åke Edwardson: Om författaren

Den svenska romanförfattaren Åke Edwardson är en populär och framgångsrik kriminalförfattare i sitt hemland och i Skandinavien. Han är trefaldig vinnare av Brottsakademiens författarpris för bästa roman. Edwardson har varit journalist, pressansvarig vid FN och professor vid Sveriges Göteborgs universitet.

Edwardsons deckarromaner, som är mindre kända i USA, har dykt upp i Amerika i engelsk översättning sedan 2005. De har en återkommande seriekaraktär Erik Winter, chefsinspektör för polisen i den svenska kuststaden Göteborg. Erfaren och i fyrtioårsåldern är Winter fortfarande den yngste överinspektören i Sverige. När han inte reder ut komplicerade brott är han en jazzentusiast och en gourmetkock. I Sun and Shadow, Winters första bok i USA, står han inför allvarliga livsförändringar.

Se även  Kristina Ohlssons 3 bästa böcker du måste läsa

Hans flickvän, Angela, en läkare, är gravid och de två förbereder sig för att gifta sig. På andra håll får hans åldrande far, pensionerad i Spanien, en allvarlig hjärtattack. Han reser till Spanien för att göra vad han kan för sin far och ta hand om sin mamma, och möter en soldränkt värld så olik hans vardag i trista Göteborg att den är overklig.

Tillbaka i Sverige börjar Winters nästa fall utspela sig när Christian och Louise Valker, ett sexuellt äventyrligt ungt par, blir brutalt mördade i sin lägenhet, för att sedan upptäckas veckor efter det brutala brottet. Fallet är dock inget enkelt mord, eftersom paret hittades märkligt stympade, deras huvuden avhuggna och transponerade och deras kroppar noggrant poserade och arrangerade, med hög dödsmetallmusik spelad i en kontinuerlig slinga i bakgrunden.

Ett kryptiskt meddelande, klottrat i blod på lägenhetsväggen, lägger till ett ännu mer olycksbådande element till brottet. För att hitta svar måste Winter lära sig om death metal-fans, sexuella swingers och andra subkulturer långt borta från hans allmänt stilla livsstil. Snart inträffar ett liknande andra brott, och en av de överlevande ger vittnesmål som tyder på att en polis kan vara förövaren. Ännu värre, känslan av undergång flyttar sig närmare Winters hembygdsgård när Angela får konstiga telefonsamtal och känner att hon blir övervakad.

Den kritiska reaktionen på Edwardsons amerikanska debut var generellt positiv. Biblioteksjournalens recensent Michele Leber kommenterade att denna ”mörka polisprocedur är ett förstklassigt arbete, spänningsfullt till slutet, med tilltalande karaktärer.”

Inom loppet av ”de första få kapitlen ger Sun and Shadow en suggestiv beskrivning av livet i centrala Göteborg: inte julkortens Sverige, utan den mer förödande sidan av fyllon och småkriminalitet”, konstaterade recensenten Maxine Clark på Eurocrime.

”Det är en relativt lång bok, men går ganska snabbt över”, kommenterade Fiona Walker i en recension av Mystery Ink. ”Skrivningen är utmärkt och handlingen rör sig mycket bra.

Det finns flera mycket tilltalande sidodelar i boken – tonåringarna Maria och Patrik, som vandrar runt på Göteborgs gator hela tiden för att komma hemifrån, är fantastiska och rörande karaktärer – och intrycket är av en väl avrundad kriminalroman, inte bara ett lyckat pussel,” fortsatte Walker. En kritiker av Kirkus Recensioner kallade romanen en ”solid procedur som prydligt balanserar Winters professionella och personliga liv” och hans kollegor.

Se även  5 bästa böckerna av Bente Pedersen du måste läsa

Never End vänder på intrycken av Sverige som ett kallt skandinaviskt land och placerar Winters nästa fall i atmosfären av en svällande sommarvärmebölja. Winter kallas in för att utreda när en nyutexaminerad nittonårig kvinna våldtas efter att ha tagit en nattlig genväg genom den lokala parken.

En tid senare slutar en andra våldtäkt med att offret dör, och Winter börjar märka likheter mellan dessa brott och en nästan identisk olöst våldtäkt från fem år tidigare. Med oro över sin fru Angela och parets nyfödda dotter i bakhuvudet ger sig Winter ut på jakt efter svar bland samarbetsvilliga vittnen, tidigare offer och sedan länge kalla ledtrådar.

Edwardson ägnar särskild uppmärksamhet åt interaktionerna mellan Winter och hans poliskollegor när de genomför sin metodiska undersökning. Den här romanen och de andra i Edwardsons Erik Winter-serie handlar ”lika mycket om karaktärsinteraktion som om berättelse, men han är inte slarvig på att bygga upp spänning”, kommenterade Bill Ott i Booklist.

Walker, i en annan Mystery Ink-recension, påpekade att romanen är ”riktigt bra plottad, och själva handlingen, som inte kunde ha varit något särskilt original, får en fin liten twist från det potentiella femåriga gapet i en mördare/våldtäktsmansaktivitet , och de intressanta möjliga kopplingarna mellan fallen.”

Två till synes osammanhängande brott går mot en oväntad koppling i Frozen Tracks, den tredje vinterromanen som dyker upp i Amerika. Julen närmar sig med stormsteg och dagarna blir allt kortare när Winter och hans team undersöker misshandeln av flera manliga universitetsstudenter i områden runt staden. De onda attackerna är sammanlänkade med särskiljande märken som lämnas på varje offer

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇