2 böcker om cykling att spana in

Alla som har dykt in för att ägna sig åt cykelsektionen i Akademibokhandeln eller Bokus under det senaste decenniet kommer att ha sett den växa från en armfull böcker till en hel hylla till nästan sin egen vrå.

Cyklings litterära kanon har nu något för alla, från spökskrivna biografier till noggrant undersökta historier om sedan länge döda världsmästare. Kokböcker, instruktionsböcker, fotoböcker, träningsguider och memoarer.

Oavsett om du letar efter en cykelbok att gå vilse i, letar efter inspiration eller råd, eller vill köpa en present till en cykelbokmask, så har vi dig täckt. Det här är de bästa cykelböckerna, enligt oss på 1MiljonBoktips.

Från historiska berättelser om Tour de France och episka transkontinentala äventyr, till tränings- och näringsguider och vackra coffee table-böcker, här kommer det definitivt att finnas något för alla.

Eftersom utbudet är så stort har vi delat upp våra val i kategorier som borde hjälpa dig att begränsa dina val till något du säkert kommer att älska.

Det finns inte många bra böcker om cykling på svenska, men det här 2 styckna vi starkt rekommenderar.

1. Passion cyklar & cykling av David Perry (2017)

Den här innehållsrika boken är fylld med färgbilder som illustrerar cykelns funktionella skönhet. Den ger även fascinerande inblickar i den passion som driver både cykelmakare och cyklister.

Författaren David Perry presenterar en lång rad olika typer av cyklar och de komponenter om får dem att fungera, tillsammans med omistliga tips och råd om tillbehör, kläder och cykelkultur.

2. Kungsleden på Mountainbike av Mirja Andersson (2012)

Kungsleden är en av Sveriges mest kända vandringsleder men det går även utmärkt att cykla på Kungsleden. Det fnns gott om vackra platser i ledens närhet och att upptäcka dem till cykel är något speciellt.

Se även  3 biografier om fotbollsspelare att läsa

I nästan 50 mil går Kungsleden genom den norra delen av fjällkedjan, några partier är tunga men uppförsbacken glöms snart bort när vyerna växer fram i horisonten.

I boken presenteras Kungsleden och dess närområde ur ett cykelperspektiv. I guiden finns allt från fina cyklingar längs asfaltsvägar till svåråtkomliga pärlor och svår teknisk cykling. Snabbcyklade hedar på kalfjället blandas med den mer svårframkomliga och ofta stenbundna skogsterrängen.

Under respektive etapp finns en ungefärlig tidsåtgång och svårighetsgrad angiven. Det finns även en kort inledning till varje etapp som snabbt ger en överblick och gör det lättare att välja sträcka.

Läsaren får information om hur cykeln fraktas på bästa sätt och hur man tar sig till de olika startplatserna. Vad man ska tänka på när man packar och vilka boendemöjligheter som finns tillgängliga. Den informativa texten ackompanjeras av tydliga kartor och inspirerande foton.

Författaren Mirja Andersson har noggrant utforskat cykelmöjligheterna på och runt Kungsleden. Hon är utbildad fjälledare och spenderar så mycket tid hon kan utomhus.

Förlag: Vildmarksbiblioteket

Rejäl bindning gör att boken tål att följa med ut. Praktiskt fickformat.

Ur innehållet:

 • Genom Abisko nationalpark till Abiskojaurestugorna vid sjöänden.
 • Längs fjällsjöar och glaciärer mot Tjäktjastugan
 • Information om stugor, bästa årstid för cykling och transport av cykeln
 • Utmanande backe vid Teusajaure
 • Bonusetapper bortanför leden
 • Utsikt mot Sarek och vacker fjällurskog
 • GPS-koordinater för tillgängliga skydd längs leden

Hälsofördelar med cykling

För att vara vältränad och frisk måste du vara fysiskt aktiv. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att skydda dig från allvarliga sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar, cancer, psykisk ohälsa, diabetes och artrit. Att cykla regelbundet är ett av de bästa sätten att minska risken för hälsoproblem i samband med en stillasittande livsstil.

Se även  3 golfböcker du måste läsa

Cykling är en hälsosam träning med låg effekt som kan njutas av människor i alla åldrar, från små barn till äldre vuxna. Det är också roligt, billigt och bra för miljön.

Att åka till jobbet eller affärerna är ett av de mest tidseffektiva sätten att kombinera regelbunden träning med din vardag. Uppskattningsvis en miljard människor cyklar varje dag – för transport, rekreation och sport.

Cykling för hälsa och kondition

Det tar bara två till fyra timmar i veckan för att uppnå en allmän förbättring av din hälsa. Cykling är:

 • Låg påverkan – det orsakar mindre påfrestningar och skador än de flesta andra träningsformer.
 • Ett bra muskelpass – cykling använder alla de stora muskelgrupperna när du trampar.
 • Lätt – till skillnad från vissa andra sporter kräver cykling inga höga nivåer av fysisk skicklighet. De flesta människor vet hur man cyklar och när man väl lär sig glömmer man det inte.
 • Bra för styrka och uthållighet – cykling ökar uthålligheten, styrkan och konditionen.
 • Hur intensiv du vill – cykling kan göras med mycket låg intensitet till att börja med, om du återhämtar dig från skada eller sjukdom, men kan byggas upp till ett krävande fysiskt träningspass.
 • Ett roligt sätt att komma i form – äventyret och surret du får av att köra nerför backar och vara utomhus betyder att du är mer benägen att fortsätta att cykla regelbundet, jämfört med andra fysiska aktiviteter som håller dig inomhus eller kräver speciella tider eller platser.
 • Tidseffektivt – som transportsätt ersätter cykling stillasittande (sittande) tid för att köra motorfordon eller använda spårvagn, tåg eller buss med hälsosam motion.
Se även  Gå ner i vikt med yoga med Yoga Burn

Fler hälsofördelar med regelbunden cykling

Cykling är främst en aerob aktivitet, vilket innebär att ditt hjärta, blodkärl och lungor får ett träningspass. Du kommer att andas djupare, svettas och uppleva ökad kroppstemperatur, vilket kommer att förbättra din totala konditionsnivå.

Hälsofördelarna med regelbunden cykling inkluderar:

 • ökad kardiovaskulär kondition
 • ökad muskelstyrka och flexibilitet
 • förbättrad ledrörlighet
 • minskade stressnivåer
 • förbättrad hållning och koordination
 • stärkta ben
 • minskade kroppsfettnivåer
 • förebyggande eller hantering av sjukdomar
 • minskad ångest och depression.

Cykling: sammanfattning

 • Cykling kan hjälpa till att skydda dig från allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, vissa cancerformer, depression, diabetes, fetma och artrit.
 • Att cykla är hälsosamt, roligt och en motionsform med låg effekt för alla åldrar.
 • Att cykla är lätt att passa in i din dagliga rutin genom att cykla till affärer, parken, skolan eller jobbet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇