De 10 största klassiska brittiska romanförfattarna

Det här är författarna som födde mästerverk i den brittiska litteraturen, skriver linjer som fortfarande ekar i våra huvuden, utmanar tron och normer i samhället och föreställer sig karaktärer och berättelser som fortsätter att fascinera nya läsare.

Jane Austen

1811 publicerades Sense and Sensibility anonymt ’By a Lady’. Det var den första boken som skrevs av Jane Austen, den första stora kvinnförfattaren på engelska. Jane Austen är mest känd för att beskriva medelklassens romantiska liv och är författare till andra romaner, som Pride and Prejudice, Emma och Persuasion, som också anses vara några av milstolparna i engelsk litteratur.

Det som gör hennes verk enastående är humor och cynism som hon använder för att skildra – i uppenbar kontrast till romanens tid – vanliga människor och vanliga hemtrevliga miljöer.

Jane Austen är en av de första författarna som främjar idén att kvinnor ska gifta sig för kärlek och inte för ekonomisk säkerhet och presenterar tidlösa historier som fortfarande är relevanta under vårt århundrade.

Charles Dickens

Genom en poetisk skrivstil, matchad med en stark komisk touch, porträtterar Charles Dickens med stor medvetenhet de problem och känslan av social orättvisa hos de viktorianska arbetarklassarna.

I avsikt att avslöja den otrevliga sidan av eran fokuserar hans verk på hyckleri, diskriminering och fattigdom i det brittiska klasssystemet, minskande idéer om civilisation och framsteg.

Bor i London, absorberade Dickens alla aspekter av huvudstaden som blev kuliss för många av hans romaner: gator, hörn, värdshus … alla aspekter av staden ritas i hans böcker på ett fascinerande sätt som gör den till en karaktär i sig.

Att läsa romaner som Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations, är en resa i en värld full av rörliga karaktärer med häpnadsväckande resultat som kommer att hålla fast vid dig långt efter att du har stängt boken.

Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle är mest känd som skaparen av detektiv Sherlock Holmes, en av de mest kända och bestående fiktiva karaktärerna hela tiden.

Se även  7 bästa böckerna av James Joyce du borde läsa

En utmärkt författare och berättare, krigsjournalist, läkare, ivrig patriot och fast imperialist Arthur Conan Doyle skrev inte bara detektivhistorier utan också historiska och sociala romanser.

Den berömda detektivet uppträdde först i romanen The Study in Scarlet; även om förkastades tre gånger av förläggare, blev romanen en julklapp för en tidskrift. Rude men sympatiska, fortsätter den älskade detektiven att förtrolla generation efter generation med flera scen-, TV- och filmanpassningar.

George Orwell

Romanförfattare, poet, essayist och kritiker, George Orwell – Eric Arthur Blairs pseudonym – är känd över hela världen för sina två romaner The Animal Farm och 1984. Orwells djupa dissonans mot samhället och hans pessimistiska syn på modern civilisation är nyckeln till tolkningen av hans Arbetar.

En allegorisk antisovjetisk satir som presenterar två grisar som huvudpersoner, Animal Farm är författarens första mycket framgångsrika roman. Orwell var tvungen att uppleva många hinder innan boken, baserad på tanken att underminera totalitarism, publicerades.

Påverkat av tidens totalitära regimer, såsom Hitlers nazistiska Tyskland och Stalins Sovjetunionen, publicerades 1984 1949 och beskrev tre totalitära stater i krig som kontrollerade världen. Boken har anpassats för flera TV-program och filmer.

Virginia Woolf

Pionjär för modernistisk litteratur, Virginia Woolf skrev totalt nio romaner, en novellvolym, två biografier, fem volymer samlade uppsatser och recensioner, två libertariska böcker och en volym urval ur hennes dagbok.

Tanken att kvinnor behövde uppnå ekonomisk och intellektuell frihet för att garantera social jämlikhet, uttryckt i A Room Of One’s Own, gör henne till grundaren av modern feministisk litteraturkritik.

I sin roman Orlando tar hon också upp frågor om kön, vilket tyder på att könsroller är en idé som införts av samhället.

Genom att avvisa gränserna för den traditionella berättelseformen använde hon en olinjär prosastil som betonade den psykologiska aspekten av hennes karaktärer, särskilt i romaner som Mrs.

J.R.R. Tolkien

Tolkien var professor i angelsaxiska vid Oxford University och en lysande filolog och lingvist, mest känd för sina två berättelser, The Hobbit och The Lord of the Rings.

Se även  3 böcker av Klas Östergren du måste läsa

Trots längden på båda böckerna och de gamla, ovanliga och arkaiska orden han använder ligger den tidlösa skönheten i hans romaner i fantasivärlden som han framgångsrikt skapat.

En värld som inte bara informeras av myter och legender utan också av hans katolicism och hans erfarenhet av att tjäna under första världskriget, är hans verk förvånansvärt djupgående.

Både The Hobbit och The Lord of the Rings har anpassats till populära prisbelönta filmer för storbildsskärmen. Naturligtvis går Tolkiens komplexa berättelse förlorat i dessa stora filmer. Den verkliga andan i hans verk finns kvar i hans originaltexter.

George Eliot

Känd under namnet George Eliot, använde den engelska författaren Mary Ann Evans ett manligt pennnamn på en inte lätt tid för kvinnliga författare.

Född 1819 skrev George Eliot några av de mest kända verken i engelsk litteratur, inklusive Silas Marner, The Mill on the Floss och Adam Bede. I sina romaner försöker hon analysera det mänskliga sinnets nyanser, snarare än bara skapa tomter.

George Eliot presenterar ett stort antal karaktärer och kommer in i huvudet på varje större spelare i romanen. Visar att alla tänker på sitt sätt, det kommer att göra dig omöjlig att bedöma någon.

Mary Shelley

Mary Shelley var en brittisk författare som är mest känd för sin skräckroman Frankenstein, eller Modern Prometheus, en av de första gotiska romanerna som sedan dess har inspirerat flera filmer, TV-program och videospel.

Inverkan av hennes arbete i popkulturen är så stor att hon av många betraktar som modern modern science fiction.

Efter att ha upplevt förlusten av sin mor och sin halvsyster gifte Mary sig – efter ett kontroversiellt förhållande – med poeten Percy Shelley. Under en kall regnig natt i juni 1816 samlades paret i en villa i Genèvesjön i Schweiz, värd poeten Lord Byron.

På Byrons förslag kom de överens om att skriva en skräckhistoria och det var så Mary Shelley komponerade, vid 19 års ålder, Frankenstein, en manifestation av Marias egen känsla av alienation och isolering.

Se även  5 bästa böckerna av Terry Pratchett du måste läsa

Charlotte Brontë

En av de mest kända viktorianska författarna, Charlotte Brontë, är främst känd för sin roman Jane Eyre.

Som en ambitiös kvinna som bestämde sig för att inte följa normerna för sin tids samhälle introducerar hon i Jane Eyre en tänkande kvinna som kan följa sina känslor och behålla sin självständighet och genom berättelsen skapar en stark intimitet med läsaren.

Även om Jane Eyres berättelse kan betraktas som en lycklig berättelse, återspeglar den de sociala svårigheter som en kvinna hade att möta i sin uppväxt under sin tid.

Thomas Hardy

En av de mest kända poeterna och romanförfattarna i engelsk litteraturhistoria, Thomas Hardy skrev poesi och romaner, även om den första delen av hans karriär ägnas mest åt romaner.

Jude The Obscure, som publicerades som en tidskriftsserie 1895, är Hardys mest pessimistiska roman som väckte fördömelse av kritiker och präster med sitt sexuella innehåll och kritiska kritik av kristendomen och äktenskapet.

Kopior av boken brändes offentligt och flera bibliotek drog romanen ur hyllorna. Hans böcker visar människor som kämpar mot livets grymhet, orättvisa och lagar som hindrar den sociala tillväxten.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de 10 största, klassiska brittiska romanförfattarna! Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att läsa inom en snar framtid.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇