De 10 största klassiska brittiska romanförfattarna


BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Det hÀr Àr författarna som födde mÀsterverk i den brittiska litteraturen, skriver linjer som fortfarande ekar i vÄra huvuden, utmanar tron och normer i samhÀllet och förestÀller sig karaktÀrer och berÀttelser som fortsÀtter att fascinera nya lÀsare.

Jane Austen

1811 publicerades Sense and Sensibility anonymt ‘By a Lady’. Det var den första boken som skrevs av Jane Austen, den första stora kvinnförfattaren pĂ„ engelska. Jane Austen Ă€r mest kĂ€nd för att beskriva medelklassens romantiska liv och Ă€r författare till andra romaner, som Pride and Prejudice, Emma och Persuasion, som ocksĂ„ anses vara nĂ„gra av milstolparna i engelsk litteratur.

Det som gör hennes verk enastĂ„ende Ă€r humor och cynism som hon anvĂ€nder för att skildra – i uppenbar kontrast till romanens tid – vanliga mĂ€nniskor och vanliga hemtrevliga miljöer.

Jane Austen Àr en av de första författarna som frÀmjar idén att kvinnor ska gifta sig för kÀrlek och inte för ekonomisk sÀkerhet och presenterar tidlösa historier som fortfarande Àr relevanta under vÄrt Ärhundrade.

Charles Dickens

Genom en poetisk skrivstil, matchad med en stark komisk touch, portrÀtterar Charles Dickens med stor medvetenhet de problem och kÀnslan av social orÀttvisa hos de viktorianska arbetarklassarna.

I avsikt att avslöja den otrevliga sidan av eran fokuserar hans verk pÄ hyckleri, diskriminering och fattigdom i det brittiska klasssystemet, minskande idéer om civilisation och framsteg.

Bor i London, absorberade Dickens alla aspekter av huvudstaden som blev kuliss för mĂ„nga av hans romaner: gator, hörn, vĂ€rdshus 
 alla aspekter av staden ritas i hans böcker pĂ„ ett fascinerande sĂ€tt som gör den till en karaktĂ€r i sig.

Att lÀsa romaner som Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations, Àr en resa i en vÀrld full av rörliga karaktÀrer med hÀpnadsvÀckande resultat som kommer att hÄlla fast vid dig lÄngt efter att du har stÀngt boken.

Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle Àr mest kÀnd som skaparen av detektiv Sherlock Holmes, en av de mest kÀnda och bestÄende fiktiva karaktÀrerna hela tiden.

En utmÀrkt författare och berÀttare, krigsjournalist, lÀkare, ivrig patriot och fast imperialist Arthur Conan Doyle skrev inte bara detektivhistorier utan ocksÄ historiska och sociala romanser.


Den berömda detektivet upptrÀdde först i romanen The Study in Scarlet; Àven om förkastades tre gÄnger av förlÀggare, blev romanen en julklapp för en tidskrift. Rude men sympatiska, fortsÀtter den Àlskade detektiven att förtrolla generation efter generation med flera scen-, TV- och filmanpassningar.

George Orwell

Romanförfattare, poet, essayist och kritiker, George Orwell – Eric Arthur Blairs pseudonym – Ă€r kĂ€nd över hela vĂ€rlden för sina tvĂ„ romaner The Animal Farm och 1984. Orwells djupa dissonans mot samhĂ€llet och hans pessimistiska syn pĂ„ modern civilisation Ă€r nyckeln till tolkningen av hans Arbetar.

En allegorisk antisovjetisk satir som presenterar tvÄ grisar som huvudpersoner, Animal Farm Àr författarens första mycket framgÄngsrika roman. Orwell var tvungen att uppleva mÄnga hinder innan boken, baserad pÄ tanken att underminera totalitarism, publicerades.

PÄverkat av tidens totalitÀra regimer, sÄsom Hitlers nazistiska Tyskland och Stalins Sovjetunionen, publicerades 1984 1949 och beskrev tre totalitÀra stater i krig som kontrollerade vÀrlden. Boken har anpassats för flera TV-program och filmer.

Virginia Woolf

PionjÀr för modernistisk litteratur, Virginia Woolf skrev totalt nio romaner, en novellvolym, tvÄ biografier, fem volymer samlade uppsatser och recensioner, tvÄ libertariska böcker och en volym urval ur hennes dagbok.

Tanken att kvinnor behövde uppnĂ„ ekonomisk och intellektuell frihet för att garantera social jĂ€mlikhet, uttryckt i A Room Of One’s Own, gör henne till grundaren av modern feministisk litteraturkritik.

I sin roman Orlando tar hon ocksÄ upp frÄgor om kön, vilket tyder pÄ att könsroller Àr en idé som införts av samhÀllet.

Genom att avvisa grÀnserna för den traditionella berÀttelseformen anvÀnde hon en olinjÀr prosastil som betonade den psykologiska aspekten av hennes karaktÀrer, sÀrskilt i romaner som Mrs.

J.R.R. Tolkien

Tolkien var professor i angelsaxiska vid Oxford University och en lysande filolog och lingvist, mest kÀnd för sina tvÄ berÀttelser, The Hobbit och The Lord of the Rings.

Trots lÀngden pÄ bÄda böckerna och de gamla, ovanliga och arkaiska orden han anvÀnder ligger den tidlösa skönheten i hans romaner i fantasivÀrlden som han framgÄngsrikt skapat.

En vÀrld som inte bara informeras av myter och legender utan ocksÄ av hans katolicism och hans erfarenhet av att tjÀna under första vÀrldskriget, Àr hans verk förvÄnansvÀrt djupgÄende.

BÄde The Hobbit och The Lord of the Rings har anpassats till populÀra prisbelönta filmer för storbildsskÀrmen. Naturligtvis gÄr Tolkiens komplexa berÀttelse förlorat i dessa stora filmer. Den verkliga andan i hans verk finns kvar i hans originaltexter.

George Eliot

KÀnd under namnet George Eliot, anvÀnde den engelska författaren Mary Ann Evans ett manligt pennnamn pÄ en inte lÀtt tid för kvinnliga författare.

Född 1819 skrev George Eliot nÄgra av de mest kÀnda verken i engelsk litteratur, inklusive Silas Marner, The Mill on the Floss och Adam Bede. I sina romaner försöker hon analysera det mÀnskliga sinnets nyanser, snarare Àn bara skapa tomter.

George Eliot presenterar ett stort antal karaktÀrer och kommer in i huvudet pÄ varje större spelare i romanen. Visar att alla tÀnker pÄ sitt sÀtt, det kommer att göra dig omöjlig att bedöma nÄgon.


Mary Shelley

Mary Shelley var en brittisk författare som Àr mest kÀnd för sin skrÀckroman Frankenstein, eller Modern Prometheus, en av de första gotiska romanerna som sedan dess har inspirerat flera filmer, TV-program och videospel.

Inverkan av hennes arbete i popkulturen Àr sÄ stor att hon av mÄnga betraktar som modern modern science fiction.

Efter att ha upplevt förlusten av sin mor och sin halvsyster gifte Mary sig – efter ett kontroversiellt förhĂ„llande – med poeten Percy Shelley. Under en kall regnig natt i juni 1816 samlades paret i en villa i GenĂšvesjön i Schweiz, vĂ€rd poeten Lord Byron.

PÄ Byrons förslag kom de överens om att skriva en skrÀckhistoria och det var sÄ Mary Shelley komponerade, vid 19 Ärs Älder, Frankenstein, en manifestation av Marias egen kÀnsla av alienation och isolering.

Charlotte Brontë

En av de mest kÀnda viktorianska författarna, Charlotte Brontë, Àr frÀmst kÀnd för sin roman Jane Eyre.

Som en ambitiös kvinna som bestÀmde sig för att inte följa normerna för sin tids samhÀlle introducerar hon i Jane Eyre en tÀnkande kvinna som kan följa sina kÀnslor och behÄlla sin sjÀlvstÀndighet och genom berÀttelsen skapar en stark intimitet med lÀsaren.

Även om Jane Eyres berĂ€ttelse kan betraktas som en lycklig berĂ€ttelse, Ă„terspeglar den de sociala svĂ„righeter som en kvinna hade att möta i sin uppvĂ€xt under sin tid.

Thomas Hardy

En av de mest kÀnda poeterna och romanförfattarna i engelsk litteraturhistoria, Thomas Hardy skrev poesi och romaner, Àven om den första delen av hans karriÀr Àgnas mest Ät romaner.

Jude The Obscure, som publicerades som en tidskriftsserie 1895, Àr Hardys mest pessimistiska roman som vÀckte fördömelse av kritiker och prÀster med sitt sexuella innehÄll och kritiska kritik av kristendomen och Àktenskapet.

Kopior av boken brÀndes offentligt och flera bibliotek drog romanen ur hyllorna. Hans böcker visar mÀnniskor som kÀmpar mot livets grymhet, orÀttvisa och lagar som hindrar den sociala tillvÀxten.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de 10 största, klassiska brittiska romanförfattarna! Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att lÀsa inom en snar framtid.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!