Bästa boken om högkänslighet du aldrig läst

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

En högkänslig person (HSP) är en term för dem som tros ha en ökad eller djupare känslighet i centrala nervsystemet för fysiska, emotionella eller sociala stimuli. Vissa hänvisar till detta som att ha sensorisk bearbetningskänslighet, eller SPS för kort. .

Även om högkänsliga människor ibland negativt beskrivs som “för känsliga”, är det ett personlighetsdrag som ger både styrkor och utmaningar.

Dessa termer myntades först av psykologerna Elaine Aron och Arthur Aron i mitten av 1990-talet och intresset för konceptet har fortsatt att växa enormt sedan dess.

Nedan är vad vi anser vara den bästa boken på svenska ifall du vill lära dig mer om högkänslighet.

Högkänslig … än sen då?

Den här boken försöker besvara följande frågor:

– Vad är egentligen “högkänslighet”?
– Vad har högkänsliga människor gemensamt?
– Varför utgör högkänsliga människor en minoritet?
– Hur inverkar högkänsligheten på våra liv?
– Fungerar den högkänsliga hjärnan annorlunda?
– Är högkänsliga människor intelligentare än andra?

Dessa frågor, och många fler, får du svar på i den här lättillgängliga och fint illustrerade boken som guidar dig runt i högkänslighetens fascinerande värld.

Ju mer du lär dig om högkänslighet, desto bättre lär du känna dig själv, ditt sätt att tänka och fungera. Den högkänsliga personen behöver nämligen hitta sitt sätt att leva, i harmoni med sitt temperamentsdrag. Du får också förslag på hur du som högkänslig kan leva ett balanserat liv i en värld som inte alltid förstår dig.

Högkänslig … än sen då? är tillgänglig som e-bok.

Detta är kanske den bästa boken om högkänslighet på svenska just nu.


Är du högkänslig?

Högkänsliga människor tros utgöra ungefär 20 % av befolkningen i allmänhet.

Högkänslighet och introversion delar också likheter men är distinkta personlighetsdrag; dock kan det finnas viss överlappning mellan de två.

Sensorisk bearbetningskänslighet förväxlas också ibland med ett tillstånd som kallas sensorisk bearbetningsstörning, även om de två antas vara olika.

Högkänsliga människor kan ha nytta av att hitta sätt att hantera de påfrestningar de ofta möter. Detta gäller för de som känner igen sig själva som högkänsliga såväl som de som har en nära och kär som är känsligare än den genomsnittliga personen.

Att vara en HSP kommer med både fördelar och utmaningar. Det är möjligt att bli för lätt kränkt av människor som inte menar något illa eller som gör sitt bästa för att vara snälla. Det är också möjligt att överreagera på dagliga stressorer eller relationsproblem, särskilt om du blir känslomässigt aggressiv som ett svar.

Högkänsliga människor i konflikter

HSP:er kan vara mer benägna att bli stressade av konflikter. De kan vara mer medvetna om problem som uppstår i ett förhållande, inklusive när saker bara känns lite “off” med någon som kanske inte kommunicerar att det finns ett problem. Detta kan också leda till att orelaterade signaler misstolkas som tecken på konflikt eller ilska.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇