13 klassiska noveller att läsa

Att plocka upp en bok med klassisk litteratur kan verka som en stor utmaning – en stor investering av tid och mental energi.

Dessa 13 romaner bevisar emellertid en gång för alla att en bok inte behöver vara lång för att vara meningsfull, imponerande, känslomässigt utmanande och vackert skriven.

Ta med en av dessa för en solig eftermiddag i parken eller en mysig kaffe på en regnig dag och dyk in.

The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde

Oscar Wilde är främst känd som en komisk dramatiker, men med The Picture of Dorian Gray vänder han sitt bitande vitt mot en kritik av fåfänga i hans ålder.

Dorian Gray är en ung och stilig man som vill förbli vacker till varje pris – så medan han lever ett hedonistiskt liv och behandlar alla i det hemskt, åldras hans porträtt i hans ställe.

Ursprungligen attackerad som alltför uppenbart sensuell, är detta nu vördad som ett av Wildes största verk.

The Outsider av Albert Camus

The Outsider – eller The Stranger – av Albert Camus är ett av de största exemplen på både absurd och existentialismens filosofi. Den följer livet av Meursault, en apatisk fransk algerier, före och efter ett avgörande ögonblick i hans liv.

Meursault klarar inte att bry sig om någonting som händer honom, så romanen slutar som en meditation på existensens meningslöshet. Le Monde utsågs 1942 till en av de 100 böckerna från 1900-talet.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby, allmänt erkänd som en av de största böckerna som någonsin skrivits, erbjuder det som till en början verkar vara ett lättsinnigt, romantiskt fönster in i livet för den övre skorpan under ’Roaring Twenties’.

Se även  Bästa boken om management du inte läst

Historien blir dock mörkare när den fortsätter och i slutändan ber den om försiktighet från läsaren – vad som först verkade vara det yttersta av lyx som förvandlas till dekadens och överflöd, och karaktärerna tappar sin glittrande glans som sin sanna naturen avslöjar sig.

Animal Farm av George Orwell

Skriven 1945 innan väst hade brutit med Sovjetunionen – och när Stalin fortfarande var ganska väl respekterad – tog Orwells allegoriska roman som beskriver händelserna under den ryska revolutionen 1917 en stund att hitta ett förlag, men det blev populärt snabbt efteråt. Orwell placerar de olika sovjetiska ledarna i boken som grisar på en gård, som tar över den och förändrar sättet. Historiens främsta skurk, en gris som heter Napoleon, är Orwells representation av Stalin.

Den gamla mannen och havet | Ernest Hemingway
Hemingways sista stora verk, The Old Man and the Sea, var en del av det som ledde Hemingway till ett Nobelpris i litteratur 1954. Genom att berätta en till synes enkel historia om en gammal fiskare som kämpar för att fånga en jätte marlin, är detta Hemingway, mästare i ren skrift utan onödiga ord, på sitt bästa. Historien är äkta och rå och drar dig in i en situation som du som läsare aldrig kommer att stöta på i verkligheten.

The Quiet American av Graham Greene

Eftersom dess antikrigsteman en gång uppfattades som antiamerikanska, är Graham Greenes klassiker The Quiet American en tydlig kommentar till det meningslösa i krig. Det inspirerades av den tid som Greene tillbringade i franska Indokina som krigskorrespondent, och när man läste boken är det mycket tydligt att Greene skrev om en plats och en fråga som hade en betydande effekt på honom. Tänk på det som en spionroman med mycket mer djup.

The Pearl av John Steinbeck

Anpassad från en mexikansk folksaga, The Pearl är John Steinbecks klassiker om en ung man som hittar en stor, vacker pärla som han hoppas att han kan sälja till ett bra pris för att betala en läkare för att behandla sitt sjuka barn. Men i processen tar pärlan fram den värsta girighet och ondska hos de människor som mannen kommer i kontakt med. Det är en kort läsning, men en riktigt svårslagen läsning.

Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut

Slaughterhouse-Five kanske klockar in som en av de längre romanerna på den här listan, men mellan utomjordingarna, tidsresor, andra världskrigets historia och personliga anekdoter kommer du knappast att märka att någon tid har gått efter den tid du avslutar med Vonneguts mest ikoniska roman.

Se även  10 klassiska böcker inom serbisk litteratur

Uppenbarligen baserad på Vonneguts egen tid som POW i Dresden under andra världskriget, omfattar denna bok så mycket mer och trotsar helt kategorisering av något slag.

Kanske litteraturvetenskap skulle vara det bästa sättet att beskriva det, men du måste läsa det själv för att bestämma.

The Day of the Locust av Nathanael West

The Day of the Locust ligger i Hollywood och visar den smutsiga magen på denna mest idealiserade amerikanska lokal.

Skriven 1939 erbjuder denna bok kommentarer om den stora depressionen, även om West väldigt allmänt bestämde sig för att i stort sett kommentera den förmodade misslyckandet med den amerikanska drömmen.

Som så många klassiska författare dog Nathanael West utan att någonsin föreställa sig den framgång som hans roman skulle fortsätta uppnå.

Det kom in på flera listor över århundradets bästa böcker, och du vet varför så snart du börjar upptäcka Wests författarskap.

One Day in the Life of Ivan Denisovich av Alexander Solzhenitsyn

Alexander Solzhenitsyn överlevde tiden i en gulag och berättade sedan för världen om sin erfarenhet i denna roman, som följer en fånge, Ivan Denisovich, i extraordinär detalj under en dag i gulagen.

Beskrivningarna är oklanderliga, vilket gör det möjligt för läsarna att föreställa sig allt från kojer till soppan som fångarna får vid måltiderna.

Överraskande tillät den sovjetiska regeringen att detta skulle publiceras direkt, med endast begränsad censur 1962, under deras liberaliseringsperiod.

The Metamorphosis av Franz Kafka

Det här kan vara den kortaste romanen på listan, men eftersom Kafkas böcker är notoriskt täta kommer du att upptäcka att du förmodligen kommer att behöva hela dagen med den här.

Se även  4 klassiska noveller inom kinesisk litteratur!

På typiskt Kafka-sätt börjar historien med den oförklarliga omvandlingen av huvudpersonen, Gregor Samsa, till en jätteinsekt.

Det går inte att byta tillbaka, boken utforskar sedan människans nya liv som en insekt. Ursprungligen publicerad på tyska, har The Metamorphosis översatts till otaliga språk och anses vara en av de bästa fiktionerna som någonsin skrivits.

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Ray Bradburys klassiska roman är uppkallad efter den temperatur vid vilken papper spontant tar eld, eftersom berättelsen spelas in i en dystopisk framtid där brandmän inte finns för att släcka bränder.

Bradburys inspiration när han skrev stycket 1953 var den amerikanska politikens karaktär under den tiden, även kallad McCarthy-eran, då brinnande böcker var ett verkligt hot.

Night av Elie Wiesel

Natten är den kortaste vägen för att få en viss förståelse om förintelsen för förintelsen, enkel och enkel. Den är baserad på Elie Wiesels egen tid i koncentrationslägren, och den är den första och mest fruktansvärda av trilogin som han skrev om sin eventuella process att krypa tillbaka till det verkliga livet.

Natten är inte på något sätt en trevlig läsning, men det bör vara obligatorisk läsning för hela mänskligheten; att komma ihåg dessa händelser är nyckeln till att inte upprepa dem.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇