John Steinbecks 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

John Ernst Steinbeck, Jr, född 27 februari 1902 i Salinas i Monterey County, Kalifornien, död 20 december 1968 i New York i New York, var en amerikansk författare som belönades med nobelpriset i litteratur 1962. SÀrskilt under 1930-talet var Steinbecks författarskap realistiskt och samhÀllskritiskt.

Det hÀr Àr vÄr lista över John Steinbecks 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Möss och mÀnniskor

De skönaste planer, de mÄ vara uppgjorda av möss eller mÀnniskor, gÄr ofta om intet, sÀger Robert Burns i sin dikt som gett namn Ät John Steinbecks mÀsterliga lilla roman om de tvÄ kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. George har hand om förstÄndet och fantasin och fÄr stÀndigt för den snÀlle men klent begÄvade Lennie berÀtta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgÄrd i Kalifornien.

2. Det stora kalaset

Efter trettio Ă„r ges JohnSteinbecks DET STORA KALASET ut pĂ„ nytt, i nyöversĂ€ttning av Einar Heckscher. John Steinbeck fick 1962 Nobelpriset för sitt författarskap. I motiveringen hette det: För hans pĂ„ en gĂ„ng realistiska och fantasifulla berĂ€ttarkonst, utmĂ€rkt av medkĂ€nnande humor och social skarpsyn.

BerĂ€ttelsen utspelar sig i den lilla kuststaden Monterey i Kalifornien, snarlik den stad dĂ€r författaren vĂ€xte upp, en stad med viktig fiskeindustri. Handlingen kretsar kring de levnadskonstnĂ€rer som bor runt gatan Cannery Row. De arbetsskygga dagdrivarna, med Mack i spetsen, bor i Ungkarlspalatset, en utrymd lagerlokal. DĂ€r bor de gratis tack vare den kinesiske Ă€garen Lee Chong. NĂ€r det stora kalaset nĂ€rmar sig bjuder Mack in bland mĂ„nga andra, kvarterslĂ€karen Doc och förestĂ„ndaren för grannbordelenl, den praktfulla Dora och hennes vackert uppklĂ€dda kvinnor.

Mack och grabbarna Àr inte de klassiska luffarna berÀttelsen om dem Àr stor konst och Steinbeck skriver fram dem med vÀrme och humor.
MĂ„l & Medel

Underbart nu med Einar Heckschers stilsÀkra ny­översÀttning och med den underfundiga romanens lÀs­stimulerande förord av litteraturvetaren Per-Olof Mattsson. Romanen Àr en lovsÄng till livsnjutning och fördragsamhet.
Btj

Mot samtidens elÀnde, dess fattigdom och ohöljda grymhet romanen utspelar sig under trettiotalet vÀxer nÄgot annat fram i rovdriftens skugga av en rÄ och hÄrd, svÀltande och brutal vardag.
Helsingborgs Dagblad

Det Àr en fröjd att bli pÄmind om Steinbecks skenbart enkla berÀttarstil. I den förenas vÀrme med humor, kÀrv realism med mÀnniskokÀnnedom.
Nydahls occident

3. Öster om Eden

NÀr Adam Trask gifter sig med den vackra, demoniska Cathy lÀgger han grunden till livslÄng olycka för sig sjÀlv och sina efterkommande. Efter att ha fött tvillingsönerna Aron och Caleb lÀmnar Cathy familjen. Pojkarna fÄr vÀxa upp utan mor men ÀndÄ fÄr hon en avgörande betydelse för det brödrahat som uppstÄr mellan dem. Ett gripande slÀktdrama av en vÄr tids största berÀttare.

4. Vredens druvor

“Steinbeck har med sĂ€llan skĂ„dad Ă€rlighet skrivit en roman frĂ„n djupet av sitt hjĂ€rta.”The New York Times Book Review

NÀr Tom ÄtervÀnder efter fyra Är i fÀngelset finner han att hans familj har vrÀkts frÄn sin gÄrd. Det Àr svÄra tider och familjen Joad packar sin skraltiga bil och ger sig av till Kalifornien. VÀstkusten lockar med arbete som fruktplockare och hÀrlig bördig mark, men lyckolandet finns bara i reklambladen verklighetens Kalifornien Àr översvÀmmat av arbetslösa och arbetsgivare som hÀnsynslöst utnyttjar situationen.Vredens druvor Àr berÀttelsen om familjen Joad som likt sÄ mÄnga andra smÄbrukare drevs frÄn sina hem i 1930-talets USA. Fattigdom och umbÀranden tar nÀstintill livsgnistan frÄn dem men till slut Àr det ÀndÄ solidaritet och lojalitet som Àr det viktiga.John Steinbeck fick nobelpriset 1962 och Vredens druvor anses vara författarskapets höjdpunkt.

Delfinserien har i mer Àn trettio Är stÄtt för kvalitativ pocketutgivning. Idag bestÄr serien av moderna klassiker av internationellt snitt.

5. En underbar torsdag

Efter trettio Ă„r ges ocksĂ„ John Steinbecks EN UNDERBAR TORSDAG ut pĂ„ nytt, i nyöversĂ€ttning av Einar Heckscher.

BerĂ€ttelsen utspelar sig, precis som DET STORA KALASET, i den lilla kuststaden Monterey i Kalifornien, snarlik den stad dĂ€r författaren vĂ€xte upp. Mac finns förstĂ„s dĂ€r, han som Ă€r den pĂ„hittigaste av dagdrivarna i Ungkarlspalatset. Till bordellen “Björnflaggan” anlĂ€nder en dag den unga kaxiga kvinnan Suzy, som av Fauna bjuds en plats pĂ„ etablissemanget. LivsmedelsaffĂ€ren har under de mellanliggande Ă„ren bytt Ă€gare, Joseph and Mary Rivas med ett smĂ„kriminellt förflutet har tagit över. Fortfarande Ă€r Doc, lĂ€karen och marinbiologen, i centrum för handlingen.

NyöversĂ€ttningen presenteras av Per-Olof Mattsson, som skriver: “Steinbeck framtrĂ€der tidigt som kritiker av konsumtionssamhĂ€llet och dess överdrifter under den tid nĂ€r USA intrĂ€der i shoppingens tidsĂ„lder.”

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: “För hans pĂ„ en gĂ„ng realistiska och fantasifulla berĂ€ttarkonst, utmĂ€rkt av medkĂ€nnande humor och social skarpsyn.” NĂ„got som stĂ€mmer bra in pĂ„ bĂ„de DET STORA KALASET och EN UNDERBAR TORSDAG, underfundiga romaner med stort socialt patos.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!