6 bÀsta böckerna av Mark Twain du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Kanske USA: s mest kÀnda författare, Mark Twain, Àr kÀnd i historien för sina nyckfulla berÀttelser som avslöjar hjÀrtat i mellanamerika.

Hans romaner Tom Sawyer Àventyr och Huckleberry Finns Àventyr Àr bland de bÀsta amerikanska texterna som nÄgonsin skrivits, hyllade för kvaliteten pÄ deras karaktÀrer och den större sociala kritiken som Àr vÀvt vÀvd in i sagans fibrer.

1. Life on the Mississippi (1883)

För att förstÄ Mark Twain som författare mÄste man först förstÄ honom som man. Hans erfarenhet av Mississippifloden ger en betydande mÀngd biografisk information och berÀttar om sin tid som ÄngbÄtpilot i sin ungdom.

HÀr utformade Samuel Clemons sitt pennanamn, Mark Twain, som det ofta hörda kallet frÄn fartygets ledare, vilket signalerade att vattnet nedanför var minst 12 fot djupt och sÀkert att korsa.

Hans memoar, Life on the Mississippi, ger först en historia över floden som utforskas av européer och amerikaner, och berÀttar sedan om sin tid som lÀrling pÄ flodkryssarna.

Med detta arbete lÀr sig lÀsaren om en av författarens mest grundlÀggande upplevelser, som navigatör, vilket betecknar Twains mycket berÀttande stil: en utforskning av den expanderande vÀrlden runt omkring honom.

2. The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County (1865)

Som Twains första populÀra framgÄng Àr The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County en bra utgÄngspunkt bland den berömda amerikanska författarens verk. Denna novell fÄngar det mÀnskliga inslaget i höga berÀttelser som Twain Àlskade sÄ dyrt, i form av en berÀttelse i en bar.

En frÀmling nÀrmar sig en bartender som letar efter en man som heter Leonidas W. Smiley, och efter att han erkÀnner att han kÀnner till en Jim Smiley startar han in i en antiklimaktisk berÀttelse om den ökÀnda spelaren.

Ursprungligen publicerad som Jim Smiley och hans Jumping Frog, och senare, The Notorious Jumping Frog of Calaveras County, Àr denna berÀttelse en viktig lÀsning av Twains.

3. The Adventures of Huckleberry Finn (1885)

Utan tvekan Twains mest inflytelserika verk, The Huckleberry Finns Àventyr Àr fortfarande en av de mest gripande amerikanska romanerna, kÀnd för sina rÄa, ofta humoristiska skildringar av södra antebellum-samhÀllet. Med delar av arbetet skrivet pÄ sprÄklig engelska kan romanen visa sig vara lite knepig för den ovana lÀsaren.

Arbetet dokumenterar resorna frÄn Huck Finn, en flykt som Ätagit sig att fly sin missbrukande, alkoholiserade far. Som ett kontinuerligt fokus för vetenskapligt lÀrande presenterar Adventures of Huckleberry Finn de allamerikanska teman för ras och fördomar i ett satiriskt ljus under en av Amerikas mest formativa och kommenterade perioder.

4. A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court (1889)

En Connecticut Yankee i King Arthur’s Court (1889) Ă€r Twains mest riktade roman om social kritik. Den berĂ€ttar om en Connecticut-ingenjörs resa tillbaka i tiden till King Arthurs domstol, och upprĂ€tthĂ„ller en fars ton hela tiden.

Hank Morgan uppfattas som en trollkarl av sin medelÄldersgrupp och stiger till makten i Arthurs domstol med sin introduktion av överlÀgsen krigsteknik, som i slutÀndan utmanar den katolska kyrkans makt.

Efter att ha varit kÀnd för att ha en fast hÄllning pÄ inrikesfrÄgor riktade Twain mycket av bokens kommentarer till populÀrt engagemang med Sir Walter Scotts skrifter, vars verk, som var populÀra bland den södra adeln, vÀckte i Twain mycket förakt med avseende pÄ det södra kastsystemet under inbördeskrigstiden.

5. The Adventures of Tom Sawyer (1876)

Tom Sawyer Àventyr Àr den första romanen med Twains mest kÀnda karaktÀrer: Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Becky Thatcher och moster Polly.

Den hÀr historien, som ligger i en stad lÀngs floden Mississippi, introducerar snabbt listigheten i historiens huvudperson, vars straff frÄn att smutsa klÀderna i en kamp för att vitkalka sin moster Pollys staket, förblir idag som en symbol för amerikansk kulturhistoria.

Handlingen berÀttas intensifieras efter att Sawyer och Huck Finn bevittnat ett mord pÄ natten pÄ en kyrkogÄrd. NÀr mördaren flyr frÄn sin rÀttegÄng springer gÀnget ivÀg och stÄr inför en osÀker utmaning framöver.

6. The Innocents Abroad (1869)

Twains mest framgÄngsrika bok under sin livstid och en av de bÀstsÀljande böckerna genom tiderna, The Innocents Abroad, har verkligen slagit en sladd med lÀsare över hela vÀrlden.

Genom att redovisa författarens resor genom Europa och Mellanöstern upprÀtthÄller Twain en mestadels lÀttsam kritik av upplevelsen; i de kulturer han bevittnar, och Àven med sina medresenÀrer.

Ett centralt tema i hela boken Àr Twains upptagande av den moderna vÀrldens införande av historia, varigenom smÄförmÄner frÄn historisk betydelse ses som slösande och missnöjande, sÀrskilt i författarens besök i Italien.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Mark Twains bÀsta böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!