6 bästa böckerna av Mark Twain du måste läsa

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Kanske USA: s mest kända författare, Mark Twain, är känd i historien för sina nyckfulla berättelser som avslöjar hjärtat i mellanamerika.

Hans romaner Tom Sawyer äventyr och Huckleberry Finns äventyr är bland de bästa amerikanska texterna som någonsin skrivits, hyllade för kvaliteten på deras karaktärer och den större sociala kritiken som är vävt vävd in i sagans fibrer.

1. Life on the Mississippi (1883)

För att förstå Mark Twain som författare måste man först förstå honom som man. Hans erfarenhet av Mississippifloden ger en betydande mängd biografisk information och berättar om sin tid som ångbåtpilot i sin ungdom.

Här utformade Samuel Clemons sitt pennanamn, Mark Twain, som det ofta hörda kallet från fartygets ledare, vilket signalerade att vattnet nedanför var minst 12 fot djupt och säkert att korsa.

Hans memoar, Life on the Mississippi, ger först en historia över floden som utforskas av européer och amerikaner, och berättar sedan om sin tid som lärling på flodkryssarna.

Med detta arbete lär sig läsaren om en av författarens mest grundläggande upplevelser, som navigatör, vilket betecknar Twains mycket berättande stil: en utforskning av den expanderande världen runt omkring honom.

2. The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County (1865)

Som Twains första populära framgång är The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County en bra utgångspunkt bland den berömda amerikanska författarens verk. Denna novell fångar det mänskliga inslaget i höga berättelser som Twain älskade så dyrt, i form av en berättelse i en bar.

En främling närmar sig en bartender som letar efter en man som heter Leonidas W. Smiley, och efter att han erkänner att han känner till en Jim Smiley startar han in i en antiklimaktisk berättelse om den ökända spelaren.

Ursprungligen publicerad som Jim Smiley och hans Jumping Frog, och senare, The Notorious Jumping Frog of Calaveras County, är denna berättelse en viktig läsning av Twains.

3. The Adventures of Huckleberry Finn (1885)

Utan tvekan Twains mest inflytelserika verk, The Huckleberry Finns äventyr är fortfarande en av de mest gripande amerikanska romanerna, känd för sina råa, ofta humoristiska skildringar av södra antebellum-samhället. Med delar av arbetet skrivet på språklig engelska kan romanen visa sig vara lite knepig för den ovana läsaren.

Arbetet dokumenterar resorna från Huck Finn, en flykt som åtagit sig att fly sin missbrukande, alkoholiserade far. Som ett kontinuerligt fokus för vetenskapligt lärande presenterar Adventures of Huckleberry Finn de allamerikanska teman för ras och fördomar i ett satiriskt ljus under en av Amerikas mest formativa och kommenterade perioder.

4. A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court (1889)

En Connecticut Yankee i King Arthur’s Court (1889) är Twains mest riktade roman om social kritik. Den berättar om en Connecticut-ingenjörs resa tillbaka i tiden till King Arthurs domstol, och upprätthåller en fars ton hela tiden.

Hank Morgan uppfattas som en trollkarl av sin medelåldersgrupp och stiger till makten i Arthurs domstol med sin introduktion av överlägsen krigsteknik, som i slutändan utmanar den katolska kyrkans makt.

Efter att ha varit känd för att ha en fast hållning på inrikesfrågor riktade Twain mycket av bokens kommentarer till populärt engagemang med Sir Walter Scotts skrifter, vars verk, som var populära bland den södra adeln, väckte i Twain mycket förakt med avseende på det södra kastsystemet under inbördeskrigstiden.

5. The Adventures of Tom Sawyer (1876)

Tom Sawyer äventyr är den första romanen med Twains mest kända karaktärer: Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Becky Thatcher och moster Polly.

Den här historien, som ligger i en stad längs floden Mississippi, introducerar snabbt listigheten i historiens huvudperson, vars straff från att smutsa kläderna i en kamp för att vitkalka sin moster Pollys staket, förblir idag som en symbol för amerikansk kulturhistoria.

Handlingen berättas intensifieras efter att Sawyer och Huck Finn bevittnat ett mord på natten på en kyrkogård. När mördaren flyr från sin rättegång springer gänget iväg och står inför en osäker utmaning framöver.

6. The Innocents Abroad (1869)

Twains mest framgångsrika bok under sin livstid och en av de bästsäljande böckerna genom tiderna, The Innocents Abroad, har verkligen slagit en sladd med läsare över hela världen.

Genom att redovisa författarens resor genom Europa och Mellanöstern upprätthåller Twain en mestadels lättsam kritik av upplevelsen; i de kulturer han bevittnar, och även med sina medresenärer.

Ett centralt tema i hela boken är Twains upptagande av den moderna världens införande av historia, varigenom småförmåner från historisk betydelse ses som slösande och missnöjande, särskilt i författarens besök i Italien.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Mark Twains bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

The following two tabs change content below.

Hanif Ehtesham

Latest posts by Hanif Ehtesham (see all)

    Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇