5 bästa böckerna av Mark Twain du måste läsa

Kanske USA: s mest kända författare, Mark Twain, är känd i historien för sina nyckfulla berättelser som avslöjar hjärtat i mellanamerika.

Hans romaner Tom Sawyer äventyr och Huckleberry Finns äventyr är bland de bästa amerikanska texterna som någonsin skrivits, hyllade för kvaliteten på deras karaktärer och den större sociala kritiken som är vävt vävd in i sagans fibrer.

1. Tom Sawyers äventyr

Tom Sawyer och hans vän Huckleberry Finn är nog sannolikt världens mest omskrivna busungar. Det går inte en dag utan att Tom gör livet surt för sin moster Polly.

Historien utspelas i den fiktiva småstaden St. Petersburg på artonhundratalet, denna fiktiva stad är inspirerad av staden Hannibal i Missouri. Där lever Tom Sawyer och hans bäste vän luffarpojken Huck Finn vilken är ökänd hos föräldrarna i den lilla staden.

”Även om min bok huvudsakligen är avsedd till underhållning för pojkar och flickor, hoppas jag att boken inte kommer att negligeras av vuxna, för en del av min plan har varit att försöka påminna vuxna om vad de en gång var själva och om hur de kände och tänkte och pratade och vilka projekt de ibland engagerade sig i.”

FÖRFATTAREN, HARTFORD, 1876.

Det tog Mark Twain sju år att färdigställa Tom Sawyers äventyr.

2. Huckleberry Finns äventyr

Huckleberry Finn försöker verkligen att anpassa sig till ett civiliserat liv hos änkan Douglas och hennes syster, miss Watson. Han försöker uppskatta både kristendom och gott uppförande. Men rätt vad det är blir den unge Huck bortrövad av sin alkoholiserade far som låser in sin son i en stuga. Huck rymmer, han iscensätter sin egen död, tar sig till Jacksons ö där han möter miss Watsons slav Jim som flytt för att slippa bli såld till grymma slavägare en bit längre ned längs Mississippifloden.

Se även  Majgull Axelssons 3 bästa böcker du måste läsa

Tillsammans färdas Huck och Jim längs floden på en flotte. På deras resa genom Södern växer ett allt starkare vänskapsband fram mellan dem båda. De kastas in i halsbrytande äventyr, träffar på stridande klaner och mördare, slår följe med två laglösa ”aristokrater” och innan resans slut träffar de också på Tom Sawyer som sin vana trogen gör sitt bästa för att vända livet upp och ner för dem.

Huckleberry Finns äventyr är Mark Twains (1835-1910) mustiga mästerverk om den amerikanska Söderns nybyggartid. Romanen, själva startskottet för den moderna amerikanska litteraturen, är en protest mot slaveriet, mot skenheligheten hos kristna, en hyllning till vänskap och äventyr och framförallt är Huckleberry Finns äventyr en läsfest vars like ännu inte står att finna.

I mästerlig ny svensk översättning av Erik Thompson 

3. På Mississippifloden

Det finns mer att upptäcka av Mark Twains författarskap förutom de berömda romanerna om Tom Sawyer och Huckleberry Finn. På Mississippifloden : minnen, händelser och äventyr är på en gång reseskildring och självbiografi sjudande av nostalgi, satir och melankoli. Författaren återvänder till Mississippifloden där han lekte som barn, drömde sig bort som yngling och som han nu möter igen som en mogen och framgångsrik man. Det är ett rikt portätt av floden Mississippi och Amerika från åren innan inbördeskriget till de allvarsamma år som följde därefter.

Se även  Agatha Christies 5 mest kända böcker på svenska

I originalöversättning av Ernst Skarstedt

Mark Twain (1835-1910), pseudonym för Samuel Langhorne Clemens, var en amerikansk författare, reporter och reseskildrare. Innan han fick sitt litterära genombrott arbetade Twain på flodångare. Hans berättelser om Huckleberry Finn och Tom Sawyer har blivit riktiga klassiker och ligger till grund för flera filmatiseringar.

På Mississippifloden är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Prinsen och tiggargossen

Följ den spännande historien om de jämnåriga pojkarna, som blir förväxlade och tvingas leva varandras liv i 1500-talets London. Prinsens vrede växer när han in på bara skinnet får uppleva hur hans folk har det medan tiggaren blir alltmer tillfreds med slottslivets lyx och flärd. Hans samvete lugnas av möjligheten och göra gott mot sina tidigare likar.

Mark Twain, en av våra mest älskade klassiska författare skrev 1881 den fantastiska och spännande historien om Prinsen och tiggargossen, älskad av generationer läsare i alla åldrar.

Uppläsare är Örjan Blix, skådespelare med specialintresse för barn- och ungdomslitteratur och med mångårig erfarenhet av uppläsning.

Prinsen och tiggargossen är tillgänglig som ljudbok.

5. 100 citat från Mark Twain: Samling 100 Citat

Mark Twain är en av de roligaste och mest produktiva författare genom tiderna. Han är mest känd för Tom Sawyers äventyr och dess uppföljare, The Adventures of Huckleberry Finn, som ofta kallas Great American Novel. Han hyllades som ”den största komiker detta land har producerat” och William Faulkner kallade honom ”fader amerikansk litteratur”. Twain började sin karriär att skriva lätt, humoristisk vers, men han var en krönikör i fåfänglighet, hyckleri och mord handlingar mänskligheten.

Se även  3 böcker av Julia Quinn du måste läsa

Hans humor och satir på prosa och i tal, tjänade beröm från kritiker och kollegor, och han var en vän till presidenter, konstnärer, industrimän och europeiska kungligheter. Denna 100 citat är noggrant utvalda från hans stora kropp arbete för att introducera dig till hans karaktär och ge dig några av sina bästa idéer och formuleringar.

100 citat från Mark Twain: Samling 100 Citat är tillgänglig som ljudbok.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Mark Twains bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇