4 böcker om att förändra världen du måste läsa

Är du sugen på att förändra världen?

Behöver du lite mer inspiration för att åstadkomma det?

Då kan böcker vara precis vad du är ute efter.

Här är 4 böcker om att förändra världen på svenska vi rekommenderar alla att läsa i alla fall en gång, speciellt ifall man är på jakt efter inspiration.

1. Statistisk verktygslåda 0: att förstå och förändra världen med siffror av Mimmi Barmark, Göran Djurfeldt (2020)

Författarna till denna bok hävdar att statistik är ett viktigt verktyg för att förstå och förändra världen. Fattigdom kan inte förstås eller avskaffas utan att kunna mätas.

Detsamma gäller andra orättvisor: för att studera dem måste vi kunna definiera och mäta dem.

Barmark och Djurfeldts bok vänder sig speciellt till läsare som känner motstånd mot att närma sig kvantitativa metoder.

Här ges en introduktion till grundläggande statistisk analys med fokus på principerna, vid att förstå vilken analysform som är bäst i en viss situation och vid att tolka resultaten. Boken går utmärkt att läsa utan att förstå en enda formel.

Boken riktar sig främst till studenter på grundläggande nivåer inom samhällsvetenskapliga ämnen. Den kan läsas av alla som vill göra en enkätundersökning eller skaffa sig kunskaper i grundläggande statistisk analys.

På bokens webbplats finns instruktionsfilmer och övningar tillgängliga. Till varje analys avsnitt finns en kort ”SPSS-guide” som anger hur man konkret genom för motsvarande analys i statistikprogrammet SPSS.

Instruktioner för hur man kommer åt det digitala materialet finns på omslagets insida.

2. Har du attityden?: en inspirationsbok om företag som vill förändra världen av Claes Knutson (2012)

Lusten som kan förändra världen!
Den här boken vill ge dig en bild av vad som krävs för att skapa utmanande företag i världsklass.

Se även  Bästa boken om att skriva du inte läst

Vill man utmana världen måste det finnas passion och lust, och det krävs att alla är med och driver. Men hur hanterar man det höga tempot, den starka initiativkraften och att alla är med och driver – utan att det blir totalt kaos?

Läs mer
Tyngdpunkten i boken ligger på att förklara mer om ”genomförandeförmågan”, det vill säga kultur, ledarskap och medarbetarskap.

Hur kommer det sig att ledningen i de flesta företag och organisationer helt och hållet bortser från genomförandeförmågan – trots att det är den som gör skillnad och skapar långsiktig framgång?

”Jag vill att du som läsare ska känna dig inspirerad och utmanad – och få lust att vara med och bygga ett företag som utmanar världen!” skriver Claes Knutson i förordet.

Boken är kryddad med praktiska exempel från svenska och internationella företag.

Om författarna

Claes Knutson har mångårig erfarenhet av tillväxtföretag, både som ledare i näringslivet, som konsult i Ahrens & Partners och som grundare av konsultbolaget Tillväxtpartner.

Bland de tillväxtföretag han har arbetat med märks H&M, Europolitan/Vodafone, Boxer, Nordnet och Net Entertainment. Claes Knutson är också en uppskattad föredragshållare, bland annat på temat ”Den framgångsrika arbetsplatsen” och ”Det inkluderande ledarskapet”.

En arbetsplats som kan få verksamheten att blomstra – både ekonomiskt och när det gäller engagemanget hos de anställda!

3. Var Den Du Är Och Förändra Världen av Dain Heer (2018)

Det här är en annorlunda bok. Den är skriven för alla drömmare i den här världen – de som VET att någo tannat är möjligt – men som aldrig tidigare har haft verktygen. Tänk om jag talade om för dig att verktygen finns? De möjligheter som du alltid har drömt om är möjliga!

Se även  Bästa boken om att skriva du inte läst

Den här boken förser dig med en uppsättning PRAKTISKA verktyg och processer som, om du använder dem, kan förändra allt och ge dig tillgång till DIG, sådan som du verkligen kan VARA.

Tänk om det här med att vara den du är inte handlar om att göra något annorlunda eller att bli bättre? Tänk om det handlar om att VARA den energi som du är, helt och hållet? Och tänk om det kan förändra allt? Ditt liv, dina relationer, din ekonomi ? Och världen!

Tänk om du helt enkelt inte har haft de verktyg som behövs – förrän nu? Jag vet att jag inte hade det. År 2000 var jag en till synes framgångsrik kiropraktor. Men under ytan var jag djupt deprimerad. Jag kom till en punkt då jag var beredd att göra slut på alltsammans.

Jag gav universum ett halvår – och sedan plötsligt, från ingenstans, träffade jag på något som förändrade mitt liv – Access Consciousness®.

Access är ett system för att öppna dörrarna till allt som är möjligt i den här världen. Genom att ge dig tillgång till din kunskap. Genom att kraftfullt öka din medvetenhet. Genom att omfatta allt och inte döma något.  Jag är ingen guru. Jag har inga svar till dig. Bara frågor.

Det är bara du som vet vad som är sant för dig. Det jag bjuder in dig till är att utforska TILLSAMMANS med mig. Min egen utveckling pågår ständigt, liksom din. Jag använder de här verktygen varje dag och jag upptäcker hela tiden vad mer som är möjligt.

Se även  Bästa boken om att skriva du inte läst

Om du vill kan den här boken vägleda dig till att vara du. Och förändra världen. Är du redo för det?

4. Jag vill förändra världen av Percy Barnevik (2011)

”Min självbiografi är mest av allt en nära spegling av ett modernt företagsdrama i ett stort antal akter och på ett otal scener. Gång på gång har jag fått uppleva glädjen i att uppträda i ledande, spännande roller – men mina uppdrag har också medfört smärta.

Med denna bok vill jag visa hur jag tänkte, vad jag gjorde och varför, samt vilka jag mötte på vägen.”

Percy Barnevik har en unik insyn i näringslivets innersta maktcirklar. I Jag vill förändra världen berättar han sin egen historia: om karriären på Johnsons, Sandvik, Asea och ABB, om spelet kring hans pensionsavtal och Wallenbergs roll.

Slutligen berättas om arbetet med hjälporganisationen Hand in Hand, som han själv beskriver som sitt viktigaste arbete någonsin.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇