7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

På grund av Warszawas turbulenta förflutna, som tog bort lager av sin historiska vävnad, är ett av de bästa sätten att besöka staden genom romaner och reportagesidor.

Skrifter från olika tidsperioder och av författare med olika bakgrund avslöjar inte bara unika aspekter av den polska huvudstaden utan också i vilket sammanhang dessa ska placeras.

Med vårt urval av både fiktion och icke-fiktionstitlar kommer du att kunna se staden i ett annat ljus och få bättre förståelse för dess invånare.

The Doll av Bolasław Prus

Denna klassiska polska realistroman, som ligger i Warszawa från 1800-talet, centrerar kring en berättelse om tvångsmässig kärlek mellan blivande ankommande Stanisław Wokulski och högfödda Izabella Łęcka.

Förutom att tillhandahålla en mästarklass om berättande, målar Prus ett detaljerat och nyanserat porträtt av det polska samhället vid den tiden, inklusive inte bara aristokratin och proletariatet, utan också etniska och nationella minoriteter.

Om du har slukat Leo Tolstojs Anna Karenina och Gustave Flauberts Madame Bovary, tveka definitivt inte att välja Dockan från hyllan.

Shosha av Isaac Bashevis Singer

Ursprungligen skriven på jiddisch av den Nobelprisvinnande Isaac Bashevis Singer, berättar Shosha en historia om en blivande författare Aaron Greidinger som bor i det Hasidiska området i Warszawa under 1930-talet.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Med Hitlers uppgång till makten i Tyskland och det närmaste hotet med förintelsen erbjuds Aaron en chans att emigrera till USA.

Men när han överväger en flykt hittar han Shosha, sin barndomsälskling, som lider av en sjukdom och har blivit mentalt handikappad. Trots faran väljer han att stanna i Polen.

Shosha är den mest personliga av Isaac Bashevis Singers romaner och berättar om det litterära och politiska livet för den judiska intelligentsien på 30-talet.

Shielding the Flame av Hanna Krall

I Shielding the Flame ger den obestridda mästaren av reportaget, Hanna Krall, oss en intim och djupt filosofisk redogörelse för hennes samtal med Marek Edelman, den sista ledaren för Warszawas gettouppror.

Edelman är känd för att vara en svår intervjuad och öppnar upp för Krall och belyser livet i Warszawagetto, upproret och längtan efter en heroisk död, vilket leder till att många av de unga judiska män deltar i upproret.

Att läsa Shielding the Flame är en nykterande upplevelse som påminner oss om de fruktansvärda brott som mänskligheten kan begå.

A Memoir of the Warsaw Uprising av Miron Białoszewski

En detaljerad, levande och framför allt antiheroisk redogörelse för de 63 dagarna av Warszawaupproret, En memoar av Warszawaupproret visar en förstörelse och upplösning av en stad genom sina vanliga medborgares ögon.

Skrivet med fragmenterad och bristad prosa som ofta glider in i konstig poesi, skildrar memoarerna krigets fasor utan att ge en lättnad i form av grandiosa gester och patriotisk hjältemod.

Se även  3 böcker om Afrikas historia du måste läsa

En måste-läs för alla som vill förstå askan som det moderna Warszawa föddes från.

Diary 1954 av Leopold Tyrmand

Om du vill veta om livet under kommunismen, särskilt den polska intelligentsiens liv, välj definitivt en kopia av Leopold Tyrmand’s Diary 1954.

Dagbok 1954, både vittig och insiktsfull, avslöjar den politiska regimens absurditeter, men istället för att attackera den på ideologisk eller politiska grunder fokuserar Tyrmand på estetik och moral.

Dagboken är också fylld med anekdoter från hans kärleksliv samt kritik av offentliga personer som var aktiva vid den tiden. På subliminal nivå är verken också en utforskning av konstruktionen av maskulinitet i det polska samhället.

Nine av Andrzej Stasiuk

Att fånga livet i Warszawa i början av 90-talet är Nine en ”existentiell kriminalroman”, som vi kan läsa på bokens jacka.

Pawel, en ung entreprenör, tycker att hans lägenhet förstörs av utlåningshajer som han är skyldig pengar till.

Om han inte kunde betala tillbaka skulden vänder han sig till sina vänner – Bolek, en droghandlare och Jacek, en narkoman – för att få hjälp.

Irvine Welsh, författaren till Trainspotting, skrev i New York Times Book Review: ’Nine känns som ett stort verk av modern fiktion, ett porträtt av en upprotad och rastlös generation av östeuropéer och av en stad avgick från att postkommunismen är inte riktigt som annonserat.

Se även  8 böcker som utspelar sig i Litauen du bör läsa under din resa

”Stasiuks Warszawa finns kanske inte längre, men romanen är fortfarande ett spännande porträtt av tider som så starkt påverkar invånarnas verklighet just nu.

Entanglement av Zygmunt Miłoszewski

Zygmunt Miłoszewskis Entanglement, som är ett bra exempel på generskrivning i översättning, är den första delen av en brottrilogi som följer åklagaren Teodor Szacki.

Medan han berättar en historia om mordutredningen 2005, ger romanen en spännande inblick i processen för avkommunisering av Polen.

Den spänningsfyllda berättelsen upptäcker länkar till kriminella aktiviteter i en specialenhet från kommunisttidens hemliga polis som går tillbaka till 1978, vilket ger läsarna en chans att bevittna de underliggande strömmarna i det senaste polska kollektiva minnet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇