5 bÀsta böckerna av Jonas Gardell du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Lars Jonas Holger Gardell, född 2 november 1963 i TÀby, Àr en svensk författare, dramatiker, komiker och artist.

Gardell har vunnit flera priser, bland annat en Guldbagge för bÀsta manus till Pensionat Oskar, det svenska TV-priset Kristallen för serien De halvt dolda, Prix Futura för romanen En komikers uppvÀxt, Frödingstipendiet, Stora Svenska Talarpriset samt Tage Danielsson-priset 1996.

Han promoverades 2007 till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet, 2013 till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet och 2018 till filosofie hedersdoktor vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de 5 bÀsta böckerna av Jonas Gardell.

1. Till minne av en villkorslös kÀrlek

Sex Är efter Torka aldrig tÄrar utan handskar, som tog Sverige med storm, Äterkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.

Till formen en slÀktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog Àr bra pÄ mÄnga sÀtt, men den tror inte pÄ svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvÀrda sanningar bygger man legender.

Men frÀmst Àr Till minne av en villkorslös kÀrlek ett oemotstÄndligt kvinnoportrÀtt av Jonas Gardells mor, IngegÀrd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begrÀnsningar för kvinnor, som gÄr till storms mot hela vÀrlden med stridsropet: jag mÄste vara fri!

IngegÀrd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förÀndring. TvÄ drömmare som ska erövra vÀrlden.

NÀr yngste sonen Jonas föds Àr IngegÀrd nÀra att dö. Men nÀr hon ligger med spÀdbarnet pÄ sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstÄr hon att för den hÀr hjÀlplösa krakens skull mÄste hon fortsÀtta leva. DÀr och dÄ bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kÀrlek Àr en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglÀdje och en smÀrta sÄ stor att den fÄr verkligheten att spricka.

2. Torka aldrig tÄrar utan handskar. 1, KÀrleken

NÀr Rasmus stiger av tÄget pÄ Centralstationen i september 1982 lÀmnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig ÄtervÀnda. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin Àr Jehovas vittne. Ivrigt gÄr han frÄn dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer pÄ hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud nÄgonsin skapat.

SÄ pÄ julaftonskvÀllen, nÀr det snöar över staden, trÀffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berÀttas i den hÀr historien har hÀnt. Det hÀnde hÀr, i den hÀr staden, i de hÀr kvarteren, bland de mÀnniskor som har sina liv hÀr. I en stad dÀr de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hÀnt började unga mÀn insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde.

Det hÀr Àr min och mina vÀnners historia.

3. En komikers uppvÀxt; Ett ufo gör entré; Jenny

“I begynnelsen vandrade mĂ€nniskan pĂ„ mĂ„nen.”

SÄ inleds En komikers uppvÀxt, som kommit att bli romanen om generationen som vÀxte upp i 70-talets svenska förort. I centrum stÄr den tolvÄrige Juha Lindström, klassens clown. Att vara rolig Àr det enda han Àr bra pÄ.

I Ett ufo gör entré ÄtervÀnder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i SÀvbyholm. 70-talet Àr pÄ vÀg att bli 80-tal. Det Àr kÀrnkraftsdebattens Är, discots och John Travoltas Är, punkens och Six Pistols Är. Nu Àr de 15 Är gamla och gÄr snart ut grundskolan. De erövrar vuxenvÀrlden bit för bit och försöker förstÄ vem i helvete man egentligen Àr.

Tjugofem Ă„r senare fĂ„r Juha veta att nĂ„got fruktansvĂ€rt hĂ€nde Jenny den dĂ€r sista fredagskvĂ€llen före skolavslutningen dĂ„ han inte var med. Boken Jenny handlar om en enda sommarnatt i barndomen – en natt som aldrig kan göras annorlunda.

Komikertrilogin Àr ett samlingsverk bestÄende av Jonas Gardells tre sjÀlvbiografiska romaner: En komikers uppvÀxt, Ett ufo gör entré och Jenny.

“smĂ€rtsam tyngd och utomordentlig underhĂ„llning” Aftonbladet om En komikers uppvĂ€xt

“Jonas Gardell Ă€r fortfarande vĂ€rldsbĂ€st pĂ„ att hitta ord som smakar av en hel tid.” Expressen om Ett ufo gör entrĂ©

“NĂ„gra kommer med, nĂ„gra lĂ€mnas utanför; om det har Jonas Gardell skrivit ett nattsvart roman som lyser av mĂ€nsklig och sprĂ„klig lyhördhet, av klarsynen hos den som sjĂ€lv lĂ€mnats utanför.” Sundsvalls Tidning

4. Torka aldrig tÄrar utan handskar. 2, Sjukdomen

De Ă€r en sorts familj: Ă€rkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plĂ„gade förflutna pĂ„ den lilla bohuslĂ€nska ön, den vackre Bengt som Ă€r filmstjĂ€rna i vardande. Varje Ă„r firar de jul hos Paul, det Ă€r dĂ€r Benjamin och Rasmus trĂ€ffar varandra och blir kĂ€ra. Allt ska de offra för kĂ€rleken.

De Àlskar varandra sÄ mycket. VÀrlden och framtiden tillhör dem.

Och det Àr dÄ som sjukdomen kommer till staden.

Bögpesten. Den nya digerdöden.

De Àr alla sÄ unga.

En efter en skall de dö.

Det som berÀttas i den hÀr historien har hÀnt. Allt Àr sant.

Jag var en av dem som överlevde.

Det hÀr Àr min och mina vÀnners historia.

Det hÀr Àr andra delen i romansviten Torka aldrig tÄrar utan handskar. Den första delen utkom i augusti 2012 och blev en stor sÀljsuccé som hyllats av en enig kritikerkÄr.

“Min kĂ€nsla, redan nu, Ă€r att Gardell skriver modern svensk litteraturhistoria.”
Jens Liljestrand, DN

“Det Ă€r en extremt bra början och det Ă€r svensk historia, ett utvandrarepos.”
Ulrika Milles, SVT

“Jag Ă€r imponerad och tacksam.”
Kristoffer Folkhammar, Aftonbladet

5. Torka aldrig tÄrar utan handskar: 3. Döden

Det hĂ€r Ă€r berĂ€ttelsen om mina vĂ€nner. Om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin.

De som sökte friheten och kÀrleken i en tid inte lÄngt frÄn nu.

Det hÀr Àr berÀttelsen om en sjukdom som tog mina vÀnners liv medan de Ànnu var helt unga. En berÀttelse om lidande och om förnedring och om svek men ocksÄ en berÀttelse om kÀrlek som trotsar allt.

För du vet hur det Àr: Man fÄr inte leva om sitt liv. Det Àr det som Àr sjÀlva grejen!

Det som berÀttas i den hÀr historien har hÀnt.

Allt Àr sant.

Jag var en av de som överlevde.

Jag ville bryta tystnaden.

Jag har gjort det nu.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!