Bokus Play » Läs omdöme och prova gratis i 7 dagar

Du som är intresserad av ljudböcker har idag en hel del alternativ att välja bland. Bland dessa är ljudbokstjänsten Bokus Play, som erbjuder dig en lång rad av spännande ljudböcker på begäran.

Utbudet ligger på över 50,000 olika böcker och består av såväl ljudböcker som e-böcker. 

Priset är rätt lågt, även relativt till andra liknande tjänster. För endast 79 kronor per månad får du tillgång till hela biblioteket hos Bokus Play. 

Med ett digitalt bibliotek som detta slipper du vänta på att din bok anländer i brevlådan – du sätter igång med läsandet så fort du hittar en passande bok! En ljudbokstjänst som Bokus Play passar därför utmärkt dig som älskar att läsa, och gör det varje chans du får.

 I denna artikel får du en närmare titt på denna svenska ljudbokstjänst, för att se om det är just Bokus Play som är rätt tjänst för dig.

Lyssna på böcker – varför det?

Läsning är en hobby som är otroligt givande. Genom att läsa en bok kan du plocka upp nya färdigheter, utvidga ditt perspektiv och ha kul – på en och samma gång! 

I dagens hektiska värld kan det dock vara svårt att få ihop tiden till läsning. En vanlig bok kan ta upp till 10 timmar att läsa färdigt. 

Efter en lång arbetsdag kan det därför kännas helt överväldigande, särskilt när du har annat som måste göras. 

Med en ljudbok får du ”läsa” en bok samtidigt som du gör annat, exempelvis pendlar, hemstädar eller pysslar med en annan hobby. 

Det kan dessutom vara otroligt avslappnande att få lyssna på en professionell röstartist samtidigt som du får uppleva en spännande berättelse. 

En ljudbok finns alltid nära till hands, i mobilen eller surfplattan. Det blir alltså underhållning på dina villkor!

Registreringsupplevelsen på Bokus Play

För att komma igång med Bokus Play måste du först registrera dig på deras hemsida. Du kommer direkt igång med en provperiod på 7 dagar, och får välja den typ av abonnemang du vill testa dig på. 

Därefter behöver du ladda ner appen till din mobil eller surfplatta; det går nämligen inte att använda dig av tjänsten via datorn. När registreringen är klar kan du direkt komma igång med bokläsandet!

Allra bäst blir upplevelsen på iOS-enheter. Detta eftersom applikationen på Android inte fungerar lika bra. 

Det ska vara samma funktionalitet i båda versioner, men i praktiken tenderar Android-appen att krascha oftare. 

På Android rapporterar användare dessutom flera olika buggar, som exempelvis att applikationen inte sparar var i boken de sist befann sig. Recensionerna reflekterar även detta.

På iOS fungerar Bokus Play däremot alldeles utmärkt, vilket är bra nyheter för dig som exempelvis har en iPhone! Företaget satsar dessutom i dagsläget på att förbättra upplevelsen för androidanvändare.

Användarlayouten är riktigt bra i båda appar, och du lär dig snabbt använda appen. Efter registreringen får du alltså tillgång till en riktigt användarvänlig applikation! 

Men hur ser ljudkvaliteten ut? Allt det ovan nämnda spelar förstås ingen roll om det inte låter bra!

Ljudkvalitet med Bokus Play

Bland det viktigaste med en ljudbokstjänst är förstås kvaliteten på ljudet. De flesta ljudbokstjänster erbjuder dig idag ett riktigt bra ljud, med bitrate på 64 kbit/s eller högre. 

Storytel har tidigare haft problem med kvaliteten på deras ljud, men det är ett problem som de fixat ett par år sedan. I dagsläget ser de allra flesta ljudbokstjänster rätt lika ut vad gäller ljudkvaliteten, och Bokus Play är inget undantag. 

Här får du riktigt bra ljudkvalitet som gör att det blir riktigt enkelt att njuta av utbudet på 50,000 olika böcker! 

Ljudkvaliteten är särskilt viktig för dig som är väldigt känslig vad gäller ljud, eftersom det annars blir omöjligt för dig att lyssna på ljudböcker med denna tjänst. Du kan alltså känna dig säker med Bokus Play.

Utbudet hos Bokus Play

Bokus Play erbjuder dig färre böcker relativt till konkurrensen. Antalet böcker ligger på omkring 50,000 – en siffra som inkluderar både ljudböcker och vanliga böcker. De flesta andra svenska ljudbokstjänster erbjuder dig över 100,000 olika böcker. 

Utbudet blir därför mer begränsat med Bokus Play. Samtidigt är 50,000 olika böcker fler böcker än du kan läsa även under en hel livstid, så om tjänsten har rätt böcker för just dig blir det inga problem alls!

Nedan får du en överblick över utbudet hos Bokus Play.

Mer om utbudet

Som ovan nämnt har Bokus Play betydligt färre böcker än konkurrenterna, trots att det är en tjänst som erbjuds av bokjätten Bokus. 

När det är flera tiotusentals böcker man talar om känns det dock omöjligt att säga att det är för få böcker på Bokus Play. Här finns nämligen ett stort utbud av olika svenska böcker att njuta av.

På Bokus Play finner du en stor variation av olika genrer. Sci-fi, fantasy, deckare finns det förstås en hel del av, men det som verkligen imponerar med Bokus Play är det stora utbudet av faktaböcker. 

Du som är intresserad av ämnen såsom medicin, naturvetenskap, psykologi eller teknik har gott om material att läsa på Bokus Play. Det blir riktigt bra för dig som vill ha en omväxling från skönlitteraturen! 

Alla de mest populära böckerna går förstås att hitta här, samt vissa klassiker.

Abonnemang hos Bokus Play

Bokus Play erbjuder dig tre abonnemang att välja bland: Bas, Premium och Familj. Alla tre har ingen bindningstid, och ger dig tillgång till biblioteket på över 50,000 böcker. 

Dessutom ingår med Bokus Play rabatter och andra bonusar hos Bokus webbshop och Akademibokhandeln. Perfekt för dig som även gillar att köpa in fysiska böcker! Dessa rabatter är något du inte får med andra liknande tjänster.

Bas

Detta är det billigaste alternativet som Bokus Play erbjuder. Här kan du som enskild användare få tillgång till en valfri bok i månaden för 79 kronor per månad. 

Den grundsumman är förstås rätt låg, men beroende på dina läsvanor kan en bok per månad kännas alldeles för lite. 

Du kan förstås köpa en fysisk bok för det priset, men det tar upp plats i hemmet, och du får dessutom inte boken uppläst! 

Detta alternativ passar dig som inte läser väldigt ofta, eller som föredrar väldigt långa böcker. 

Premium

Premium är Bokus Plays mest prisvärda alternativ. Här får du som enskild användare obegränsad lyssning och läsning för 139 kronor per månad. 

Det priset är en aning högre jämfört med några av konkurrenterna, men du kan samtidigt spara pengar genom exklusiva rabatter och andra bonusar. 

Du har dessutom ingen bindningstid alls, vilket innebär att du lätt kan avbryta ditt abonnemang om du inte känner dig nöjd med Bokus Play. Det blir riktigt bra för dig som vill testa dig på tjänsten innan du helt hoppar på tåget!

Familj

Detta alternativ passar dig som vill att hela familjen ska kunna lyssna på böcker samtidigt! Här får du obegränsad lyssning och läsning för upp till tre användare. 

Det innebär att både du, partnern och ert barn kan lyssna på separata böcker på en och samma gång! Gränsen på tre användare kan utgöra något av en nackdel för den större familjen. 

Det skulle varit trevligt om Bokus Play möjliggjorde för större familjer att lägga till fler profiler för alla familjemedlemmar – mot en avgift, förstås! 

Priset här ligger på 229 kronor per månad, vilket är en rätt prisvärd summa med tanke på att det är obegränsad läsning för tre användare det gäller.

Fördelar

Ett abonnemang hos Bokus Play innebär en lång rad av olika fördelar. Exempelvis: 

    • Billigare utgångspris än konkurrenterna på endast 79 kronor per månad

    • Användarvänlig layout på applikationen

    • God kvalitet på ljudet

    • Tre personer kan läsa samtidigt med familjeabonnemanget

    • Bra utbud på faktaböcker och dylikt

   • Tillgång till flera olika rabatter och andra bonusar på Bokus och Akademibokhandeln –     upp till 30% rabatt!

   • Gratis provperiod på 7 dagar ingår!

Nackdelar

Det finns en del nackdelar med Bokus Play att ha i åtanke innan du hoppar på ett abonnemang. Dessa inkluderar:

    • Det går inte att lyssna eller läsa böcker via datorn

    • Bas-abonnemanget ger dig endast en bok per månad

    • Det går inte att lägga till fler användare till familjeabonnemanget, även om man är en större familj

    • Utbudet är mer begränsat jämfört med andra ljudbokstjänster i Sverige.

    • Applikationen fungerar mycket sämre på Android; den har därför mycket fler negativa recensioner på Google Play än på Apple Store

    • Applikationen saknar en del funktionalitet som går att hitta hos konkurrenterna, exempelvis en läsdagbok

Summering

Bokus Play är alltså en ljudbokstjänst som har mycket att erbjuda, särskilt till dig som älskar faktaböcker på svenska! 

Dessvärre är applikationen inte den bästa, specifikt på Android där buggar och dylikt förekommer ofta. Detta är rätt tragiskt, eftersom ljudkvaliteten på böckerna och upplevelsen generellt är bra. 

En riktigt bra fördel med Bokus Play är det billigare utgångspriset. Vet du att du inte kommer lyssna på fler än en bok per månad blir Basabonnemanget på 79 kronor i månaden ett riktigt bra alternativ! 

Du hittar dessutom de nyaste böckerna på denna plattform, men vissa klassiker kan ibland vara svårare att hitta. 

Familjealternativet är ett väldigt prisvärt alternativ för den mindre familjen som läser mycket. 

Allt som allt är detta en intressant tjänst som innebär flera tusentals timmars underhållning med ett enda abonnemang!

Inlägg senast uppdaterat: 28 augusti, 2021