John Grishams 5 bÀsta böcker genom tiderna

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

John Ray Grisham, Jr., född 8 februari 1955 i Jonesboro, Arkansas, Àr en amerikansk jurist och författare. John Grisham tog examen som jurist 1981 och var under tio Är verksam som sÄdan i Southaven. Första boken, Juryn, kom ut i USA 1989 men det var med den andra, Firman, som succén var ett faktum.

Det hÀr Àr vÄr lista över John Grishams 5 bÀsta böcker genom tiderna.

1. Sista dagen

Pete Banning var stadens Ă€lsklingsson, en krigsveteran nyss hemkommen frĂ„n andra vĂ€rldskriget, bonde, familjefar och trogen medlem i den lokala kyrkan. En kylig oktobermorgon 1946 gĂ„r han upp tidigt, Ă„ker in till staden och begĂ„r ett chockerande brott. NĂ€r Pete Banning grips svarar han till den som frĂ„gar: “Jag har inga kommentarer” och hur Ă€n hans advokat försöker lirka ur honom nĂ„got som möjligtvis kan förklara hans handlingar vĂ€grar han att berĂ€tta mer.

“Sista dagen” Ă€r en storslagen roman med John Grishams osvikliga kĂ€nsla för den lilla mĂ€nniskan och dennes kamp för rĂ€ttvisa.

2. Rooster Bar

Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bĂ€ttre vĂ€rld. De trodde helhjĂ€rtat att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhĂ€llet. Men nu, pĂ„ tredje Ă„ret i utbildningen, inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielĂ„n för att ha rĂ„d med den privata utbildningen. En utbildning som visar sig vara sĂ„ vĂ€rdelös att eleverna knappt lyckas gĂ„ ut med fullstĂ€ndiga betyg eller dĂ€refter fĂ„ nĂ„got jobb inom juridik. De upptĂ€cker att skolan Ă€gs av en skum typ som dessutom Ă€r knuten till en bank som specialiserat sig pĂ„ just studielĂ„n… Ju mer Mark, Todd och Zola grĂ€ver kring skolans ekonomi, desto mĂ€rkligare saker dyker upp. PĂ„ deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans Ă€gare…

John Grisham har Ànnu en gÄng skrivit en medryckande, rafflande spÀnningsroman!

3. Svindlaren

Raymond Fawcetts kropp hittades i den lilla kÀllaren till ett skÀrgÄrdshus. Ett hus han hade byggt sjÀlv och som han besökte varje helg. NÀr han inte kom till sitt jobb som domare i tingsrÀtten pÄ mÄndagen ringde hans assistent FBI. KÀllaren visade inga tecken pÄ brott, bara tvÄ döda kroppar. Domare Fawcett och hans unga sekreterare.

Malcolm Bannisters tillstĂ„nd innanför murarna ser inte sĂ„ bra ut, men han har ett ess i rockĂ€rmen. Han vet vem som dödade domare Fawcett, och han vet varför. FBI vill veta och Malcolm vill berĂ€tta. Men allt har ett pris. Speciellt sĂ„ explosiv och farlig information som Malcolm kĂ€nner till…

Svindlaren, med originaltitel The Racketeer, utkom för första gÄngen pÄ svenska 2013.

4. Camino Island

Ett ovÀrderligt originalmanuskript till F Scott Fitzgeralds Den store Gatsby stjÀls frÄn ett bibliotek. Tjuvarna fÄngas men manuset tycks spÄrlöst försvunnet och ett företag anlitas för att försöka ta reda pÄ vart manuset kan ha tagit vÀgen.

Bruce Cable Àger en populÀr bokhandel pÄ Camino Island i Florida. Rykten sÀger att han i sin kÀllare har en skattkammare av ovÀntat slag: mÀngder med manus och exklusiva böcker.

Den inte sĂ„ framgĂ„ngsrika författaren Mercer Mann fĂ„r i uppdrag att infiltrera bokhandeln. Hon har skrivkramp och tvivlar pĂ„ sin talang som författare, dessutom Ă€r hon pank. Mercer lovas en rundlig ersĂ€ttning om hon kan ta reda pĂ„ vad Brucce Cable har i sin kĂ€llare. Uppdraget gĂ„r inte alls som planerat – Mercer dras snabbt in i Bruces förtrollande vĂ€rld av litterĂ€ra samtal och lĂ„nga överdĂ„diga middagar med bĂ„de lokala och vĂ€rldskĂ€nda författare.

Camino Island Àr en hÀrligt spÀnnande roman om att lyssna till sin inre röst och hÄlla fast vid det man tror pÄ.

5. Gray Mountain

John Grisham levererar Ànnu en rafflande roman om den lilla mÀnniskans kamp mot de stora bolagen. Och Samantha Kofer Àr en ung kvinna som inte ger sig!

NĂ€r de amerikanska bankerna börjar vackla 2008 förlorar den unga framgĂ„ngsrika advokaten Samantha Kofer sitt jobb pĂ„ en av de stora advokatfirmorna i New York. Över en natt byts det trendiga jobbet pĂ„ Manhattan ut mot en juristfirma i den lilla hĂ„lan Brady i Appalacherna. Juristfirman drivs av fyra samhĂ€llsengagerade kvinnor och till en början kan Samantha Kofer inte förstĂ„ hur hon ska kunna stĂ„ ut med jobbet och med tillvaron i Brady. Men snart ska livet i Brady visa sig vara nĂ„got helt annat Ă€n vad hon har kunnat förestĂ€lla sig. Runtomkring staden breder skogsskövlingen ut sig. De stora kolbolagen hindras inte av berg, skogar eller hus. DĂ€r de har kört fram finns bara förstörelse kvar. Men hur skaffar egentligen bolagen sin mark? Samantha dras in i ett spel dĂ€r storföretagen inte skyr nĂ„gra medel och dĂ€r den lilla mĂ€nniskans kamp för att överleva Ă€r en kamp mot klockan.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!