3 böcker om Titanic du måste läsa

RMS Titanic var ett lyxfartyg för passagerare som ägdes och drevs av White Star Line. Registrerat i Storbritannien var det tänkt att fungera som ett transatlantiskt linjefartyg som trafikerar mellan Southampton och New York City.

Det var en första på många områden på den tiden, inklusive det lyxigaste och största fartyget i drift. Dess förlisning 1912 anses vara en av de dödligaste marina katastroferna i fredstid.

Under bärgningsverksamheten uppskattades det vara det största oceanlinjevraket som fortfarande var i bruk vid tidpunkten för förliset.

RMS Titanic hade två systerfartyg, RMS Olympic och HMHS Britannic, och tillhörde den olympiska klassen White Star-fartyg. Det byggdes på varven i Harland och Wolff, ett välrenommerat marinvarv baserat från Belfast, Nordirland.

Fartyget sjönk på sin jungfruresa i Nordatlanten den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg som hade gått obemärkt förbi. Över 1 500 passagerare och besättning dog av hypotermi och drunkning, av de 2 224 ombord.

Förlisningen orsakades på grund av snabb översvämning av fem lastrum på fartygen på grund av skador som uppstod vid kollision med isberget.

Tyvärr hade Titanic byggts med vattentäta strukturer för att förhindra att sjunka endast upp till översvämning av fyra lastrum längst fram. Fartyget kantrade så småningom på grund av vattenförsämring och sjönk på några timmar.

Drygt 700 överlevande plockades upp av RMS Carpathia som hade svarat på nödsignalen. Förlisningen och efterföljande undersökningar visade på allvarliga problem i säkerhetsarrangemangen på passagerarfartyg.

Detta ledde till skapandet av den internationella konventionen för säkerheten för människoliv till sjöss (SOLAS) två år efter förlisningen.

Den tragiska förlisningen av lyxfartyget gav upphov till många filmer och böcker som återberättade händelserna som ledde till den ödesdigra katastrofen. I den här artikeln tittar vi på de 10 bästa böckerna om Titanic som du måste läsa.

Se även  2 böcker om arabiska våren du måste läsa

Det här är en lista över 3 böcker om Titanic alla måste läsa i vårt tycke.

3 böcker om Titanic du måste läsa

1. Historien om Titanic av Francesca Baines (2019)

Historien om Titanic får man hela den tragiska historien om världens största och lyxigaste atlantångare. Titanics öde är en av tidernas mest berömda olyckor och i den här boken återberättas den med stora uppslag med bilder.

Den prisbelönte illustratören Jeff Noons illustrationer utmärks av en enorm detaljrikedom och här har han också gjort en mängd spännande genomskärningar så att man ser insidan och utsidan av skeppet samtidigt. Illustrationerna kompletteras med fotografier från tiden som gör att den historiska verkligheten stärks.

Du kommer att vilja läsa och tittat i den här boken om och om igen och varje gång kommer du att upptäcka nya detaljer.

2. Skräckresan med Titanic av Kim M Kimselius (2014)

Titanic går på ett isberg 23.40 söndagen den 14 april 1912, endast fyra dagar och sjutton timmar efter jungfruresans början. Två timmar och fyrtio minuter senare försvinner fartyget från havets yta. Det finns endast livbåtar till en bråkdel av passagerarna, resten hamnar i det iskalla, nollgradiga vattnet i Nordatlanten.

Theo och Ramona stirrade fascinerat på det gigantiska isberget som gled förbi. Det var så nära att de kunde sträcka ut handen och vidröra det. Plötsligt skälvde däcket till under deras fötter, ett svagt skärande gnissel hördes.

Flera personer dök upp på däck, väckta av stöten och det ovanliga ljudet.

”Vi gick på ett isberg, där försvinner det bort i mörkret!” Theo pekade ut över havet, där endast den mörkare ytan gav en antydan om isberget.

”Det här fartyget är osänkbart. Ni kan lugnt krypa till kojs”, sa en besättningsman.

De flesta trodde på mannen, även Theo och Ramona, som gick tillbaka till sin hytt, medan klockan tickade vidare mot det ödesdigra klockslaget.

”Det här är en spännande och medryckande bok där fakta och fantasi varvas på ett smidigt, nästan omärkligt sätt. Livet och miljön ombord på båten är levande beskrivet. Det känns som om du själv är där och upplever samma äventyr som Ramona och Theo. Läs den!”
– Bibliotekarie Mariann Toftebjörk

Se även  Boktips: Boken om Bohusläns historia du inte läst

”Här behålls spänningen hela tiden. För även om man vet hur det går med båten, så följer jag människorna med andan i halsen och det här är en riktig nagelbitare!”
– Ulrica Lejbro

”Ett bra berättartekniskt grepp är att använda sig av datum och klockslag, så som du gör. Det gav inlevelse till texten… All heder åt dig, Kim! Du lyckades respektfullt levandegöra detta omtalade och mytomspunna fartyg. Varmt tack för att du delade med dig av läsningen!”
– Lärare Cecilia Lövgren

”Kim M Kimselius tar med oss på ett FANTASTISKT äventyr. När jag satt och läste det här i morse var det så att håret reste sig på armarna.”
– Bokhandlare Ulrika Larsson.

”Jag sträckläste boken och när den tog slut blev jag överraskad, för att den tog slut så snabbt. — Det kändes som om man var med om det verkliga Titanic. — Det här är en bok som jag kan rekommendera till alla.”
– Bokbloggen Miniscorner

3. Titanic – den osänkbara drömmen av Tomas Blom (2020)

Fartyget Titanic representerade sin tids allra yttersta framsteg i fråga om teknologi och ingenjörsvetenskap. Hon var rederiet White Star Lines nya skrytprojekt när hon avseglade från Southampton på sin jungfruresa den 10 april 1912.

Se även  3 böcker om Sveriges historia du måste läsa

Titanic sades vara osänkbart, så varför ens förse det med livbåtar? Trots det fanns sammanlagt 20 stycken ombord på fartyget. Och trots all ny teknik gick hon under en stjärnklar natt på Nordatlanten, på grund av en kombination av olyckliga omständigheter parat med åtminstone två av de sju dödssynderna: högmod och girighet.

I Titanic – den osänkbara drömmen får vi följa med världens mest berömda fartyg på dess första och sista resa. Tomas Blom berättar detaljrikt och engagerande, inte bara om orsakerna till förlisningen utan också om räddningsförsöken och katastrofens rättsliga och mediala efterspel. Berättelsen om Titanic har en sällsynt förmåga att fascinera trots att mer än 100 år förflutit sedan den ödesdigra natten då 1 500 människor miste livet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇