Arto Paasilinnas 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Arto Tapio Paasilinna, född 20 april 1942 i KittilÀ, död 15 oktober 2018 i Esbo, var en finlÀndsk författare. Han skrev humoristiska romaner pÄ finska och gav ut ett 40-tal böcker översatta till 35 sprÄk.

Det hÀr Àr vÄr lista över Arto Paasilinnas 5 bÀsta böcker genom tiderna.

1. De oanstÀndiga profeterna i Tibet

En klassisk skröna frĂ„n legendaren Arto Paasilinna! Den hĂ€r gĂ„ngen fĂ„r vi följa med ett gĂ€ng vĂ€nner vars briljanta plan Ă€r att med hjĂ€lp av en högteknologisk bönekvarn erövra vĂ€rlden. Deras sĂ€ljresa börjar i Indien och tar dem vidare genom de tibetanska bergen.

Genom en serie drÄpliga tillfÀlligheter blir de profeter för en helt ny religion. Men den fantastiska bönekvarnen, vars syfte Àr att sprida andliga visdomar, börjar bete sig tvivelaktigt och försÀtter de finska profeterna i minst sagt obekvÀma situationer. .

Arto Paasilinna Àr född 1942 i KiolÀ i Finland. Med sina varma, underfundiga och sanslösa skrönor har han lockat till mÄnga skratt och blivit omÄttligt populÀra, bÄde i sitt hemland och utomlands.

2. Paradisets fÄngar

En udda skara mÀnniskor överlever en flygkrasch i Indonesiens övÀrld. Fjorton svenska sjuksköterskor, tio finska barnmorskor och tio finska skogsarbetare Àr kanske inte den perfekta sammansÀttningen för en vistelse pÄ en okÀnd ö pÄ obestÀmd tid. Inte undra pÄ att personliga konflikter och nationella sÀrdrag bÀddar för friktion.

Det hela blir inte lĂ€ttare av att det pĂ„ ön utbryter oroligheter bland lokalbefolkningen. En indonesisk desertör sĂ€llar sig snart till de nyanlĂ€nda och nĂ„gra av de “egna” lĂ€mnar gruppen. Den största utmaningen Ă€r hur man ska komma ifrĂ„n den ofrivilliga vistelsen. NĂ€r man efter mycket om och men har kommit pĂ„ ett sĂ€tt att lĂ€mna ön visar det sig att nĂ„gra har kommit pĂ„ andra tankar. De vill nog hellre stanna kvar, de har nĂ€mligen upptĂ€ckt att de hamnat pĂ„ en paradisö.

3. Kollektivt sjÀlvmord

Ödets nyckfulla spel gör att överste Kemppainen och direktör Rellonen stöter pĂ„ varandra i en avsides belĂ€gen lada, dit de kommit för att ta sina liv. TvĂ„ Ă€r en för mycket och de mĂ„ste tillfĂ€lligt ge upp planerna. Efter en nattlig diskussion hittar de en bĂ€ttre lösning Ă€n att sluta livet med ett trist sjĂ€lvmord i en gammal lada.

Det finns sÀkert tjogtals sjÀlvmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest spektakulÀra kollektiva sjÀlvmord? Det Àr startskottet till en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödsriket, dÀr jakten pÄ den perfekta viloplatsen gÄr frÄn Finland till södra Europa.

Författaren behandlar sjÀlvmordets dystra och tabubelagda aspekter med naiv, men samtidigt satirisk och ironisk humor, blandad med mÀnsklig vÀrme.

4. Skojarna i örtagÄrden

Varför omges kravodlingen Peuranvuoma av höga stÀngsel som ett koncentrationslÀger? Mystiska rykten cirkulerar om stÀllet: Folk lÀr ha försvunnit dÀr. FörklÀdd till kravodlingsinspektör beger sig den orÀdde sÀkerhetspolisen Jalmari JyllÀnketo upp till Lappland för att ta reda pÄ sanningen. Den envetne detektiven upptÀcker snart att saker och ting inte sker enligt lagens bokstav pÄ kryddörtsodlingen.Vad döljer sig egentligen i den gamla jÀrnmalmsgruvan? Odlar man svamp dÀr? Och arbetar folk dÀr verkligen frivilligt? JyllÀnketo blir hÄrdför rekryterare av folk till den underbemannade anlÀggningen. Allsköns ohÀngda skojare och odÄgor i vÄr Herres hage finner ett nytt liv nere pÄ jÀrngruvans botten. En rÄbarkad skinnskalle ser ett nytt ljus, klottraren upptÀcker mer hÄllbara vÀrden, ja, till och med för nÀringslivets höjdare öppnar sig plötsligt överraskande optionsperspektiv.

Arto Paasilinnas 21:a bok pÄ svenska sedan Harens Är(1992). Bland hans övriga böcker kan nÀmnas Den ljuva giftkokerskan, Prosten Huuskonens bestialiska betjÀnt, Fabrikör Liljeroos luftskepp och Paradisets fÄngar. Totalt har hans böcker sÄlt i mer Àn 1 miljon exemplar i Sverige.

5. Den ljuva giftkokerskan

Hon Àr en fin dam. Den 77-Äriga översteÀnkan Linnea Ravaska. Spröd, snÀll och stillsam lever hon ett tillbakadraget liv i sitt lilla röda torp i skogen. Men idyllen Àr falsk, hennes liv Àr en plÄga.

Varje mÄnad nÀr pensionen betalas ut kommer hennes fosterson farande för att leva rövare med sina kompisar pÄ Linneas bekostnad. Till sist stÄr hon inte ut. Hon tar upp kampen pÄ liv och död.

Den ljuva giftkokerskan Àr en bÄde spÀnnande, komisk och lite tragisk berÀttelse omlivet.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!