5 bästa böckerna av Björn Hellberg du måste läsa

1. Lastbart

Strax före midsommar planerar Adrian och flickvännen Molly en minisemester. Han vill åka till Köpenhamn, men hon propsar på att få tälta hemmavid. Till sist driver hon igenom sin vilja, och de båda ungdomarna slår nattläger vid en insjö – ett ödesdigert beslut.

Kommissarie Sten Wall och hans kolleger i Staden kastas in i en skrämmande brottshärva som kompliceras av att en av höjdarna i polishuset visar sig ha stark personlig koppling till fallet.

Lastbart är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Gråt i mörker

Vad händer med en person som sedan barnsben förödmjukats och mobbats av en rå och oförstående omgivning? Hur mycket kan en människa stillatigande utstå? Hur långt kan man driva en individ utan att vederbörande slår tillbaka?

I Staden – en medelstor fiktiv ort i svensk kustmiljö – hålls invånarna i skräck av en mördare som tydligen styrs av ett omättligt revanschbegär. Och som har fantasi nog att locka sina offer in i fällan på ett extra försåtligt sätt…

Gråt i mörker är den kriminalroman i vilken polismän som Sten Wall, Helge Boström och Carl-Henrik Dalman framträder för första gången.

Se även  Jojo Moyes 3 bästa böcker du måste läsa

Gråt i mörker är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Trofésamlaren

I Björn Hellbergs nya kriminalroman i Sten Wall serien, förbereder sig den lilla kuststaden inför högsäsongens invasion av badlystna semesterfirare från när och fjärran. Men så skakas idyllen av ett brutalt angrepp på en ung kvinna. Fyra dagar senare sker ett liknande överfall. Och den luttrade kommissarien Sten Wall ställs inför ett av de mest förbryllande fall han någonsin haft att tampas med.

Trofésamlaren är tillgänglig som ljudbok.

4. Tre Deckare

Drömmen om Elisabeth’ Malin var gift med änkemannen och tillika läkaren Lars. Hon hade länge tvekat innan hon hade föreslagit att köpa båt, då hon kände till den tragiska historien om makens tidigare hustru Elisabeth som drunknat i hårt väder. ’Dubbelspelet’ I ett litet tennissamhälle som Båstad är det svårt att bevara hemligheter. Trots detta så trodde Eva att hon skulle kunna behålla sin utomäktenskapliga kärleksrelation i det fördolda. ’Onda avsikter’ Efter en tung och plågsam vår bestämde sig Camilla för att lämna allt och bege sig till Teneriffa för några lugna veckor i ensamhet. Ensamheten som hon kände efter Henriks bortgång skulle dock snart få ge vika för ett överraskande möte.

Tre Deckare är tillgänglig som ljudbok.

5. Födde: En dotter

Anders Tell förföljs av en galen hämnare. Efter att ha tagit del av de kusliga anspelningar som riktats mot Tell kopplar kommissarie Sten Wall på sitt skarpsinne för att hitta den anonyme plågoanden. Men hinner han lösa fallet innan skuggfiguren gör allvar av sina skrämmande hotelser?

Se även  Theodor Kallifatides 3 bästa böcker du måste läsa

Födde: En dotter är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Björn Hellberg: Om författaren

Björn Hellberg (född 4 augusti 1944 i Borås, Sverige. Men flyttade snart till Laholm redan som barn) är en sportjournalist, författare, tennisorakel och tv-personlighet, mest känd som medprogramledare och domare i tv-programmet ”På spåret” ”.

Även om han deltog som tävlande under de tidiga åren av ”På spåret”, men sedan (i laget där även Bengt Grive och Mats Strandberg deltog) visade han sig vara ett ”orakel” även i alla möjliga ämnen även utanför Tennis. , hans absoluta favoritämne. Och brukar kallas inte bara ”ett tennisorakel” utan ”ett orakel” i allmänhet. Tillsammans med sin vän som lika uppskattade Sveriges tv-kändis Ingvar Oldsberg har Hellberg medverkat i många andra tv-program.

Under vinter-OS 1992 i Albertville blev Hellberg och Oldsberg ett tv-par som så småningom, så imponerade av de norska framgångarna där, att de gav varandra norska namn och berättade för tittarna att de måste emigrera och bli norrmän, i en lekfull ton.

Oldsberg gav Hellberg det norska namnet ”Hellebakken”. Hellberg bor i Laholm och har också blivit hedersmedborgare i denna stad i Halland, Sverige, där en gata har fått sitt namn efter honom – Hellebakken, smeknamnet Oldsberg hade gett honom under vinter-OS 1992.

Se även  Jules Vernes 5 bästa böcker du måste läsa

Hellberg är också författare till inte så få kriminalromaner, initialt inspirerade av Stieg Trenter, varav några har översatts till andra språk.

2011 blev Hellberg Hall of Fame-medlem på Svenska Tennismuséet, i Båstad. Han har vid flera tillfällen uttryckt sympatier för Sunderland FC och kanske särskilt deras FA-cupvinst 1973, efter att ha besegrat Leeds United på Wembley var Leeds vid tidpunkten en mycket betydelsefull klubb. Han ses ibland på Örjans Vall titta på Halmstad BK (och även Laholms egna lilla klubb på hemmaplan).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇