Audible » Läs omdöme och prova gratis i 7 dagar

Audible är en ljudbokstjänst som erbjuds av det välrenommerade företaget Amazon.

Det är den största tjänsten av denna typ idag. Audible har därför fler ljudböcker på sin plattform än konkurrenterna.

Något som är riktigt trevligt med Audible är att du faktiskt äger de böcker som du köper via abonnemanget. Det innebär att du får behålla – och lyssna – på dessa böcker även om du väljer att avbryta ditt abonnemang. 

Här får du tillgång till de allra senaste böckerna på engelska, men plattformen består av mycket mer än enbart engelska böcker. Det går nämligen att läsa svenska, franska, tyska och till och med japanska böcker via Audible! 

Detta är alltså en multikulturell ljudbokstjänst som passar dig som är flerspråkig. I denna artikel får du en närmare titt på Audible. Du får lära dig om allt från utbudet till ljudkvaliteten och priset!

Fördelen med ljudböcker

För vissa passionerade läsare kan ljudböcker kännas lite som fusk.

Hur kan det anses vara läsning om man inte faktiskt läser orden på egen hand? 

Ljudboksläsning skiljer sig förstås från vanlig läsning, men detta är inget negativt. Med en ljudbok friar du nämligen upp både händer och ögon till annat, samtidigt som du får lyssna på en professionell röstartist läsa upp spännande berättelser och fascinerande fakta. 

Det är svårt att sätta upplevelsen i ord; du måste själv lyssna på en ljudbok för att förstå dig på varför det blivit så populärt på senare tid! 

En ljudbok tar du med dig överallt via din smartphone, och går därför att njuta av på tåget, i bilen, i köket och på väg till jobbet! 

Början på din Audible-resa

Audible går otroligt fort att komma igång med, särskilt för dig som redan har ett Amazon-konto. 

Du kan registrera dig antingen via appen på iOS och Android, alternativt på datorn via hemsidan. 

Till skillnad från många andra ljudbokstjänster kan du faktiskt lyssna på böcker även via datorn. Det går att lyssna direkt från Audibles hemsida, eller ladda ner böcker för läsning offline. 

När registreringen är klar och du har loggat in, är det äntligen dags att lyssna på böcker! 

Audible erbjuder dig en gratis provperiod på hela 7 dagar. Med denna provperiod får du upp till två krediter på tjänsten. En vanlig ljudbok kostar en kredit, och du får behålla den bok du köpt även när abonnemanget är över. 

Efter provperioden är över betalar du endast 100 kronor per månad för en kredit i månaden, alternativt två krediter om du redan har Amazon Prime. 

Det som skiljer Audible från konkurrenterna är just det faktum att du får behålla böckerna för alltid, även när abonnemanget löper ut. Perfekt för dig som älskar att läsa böcker om och om igen! 

Men allt ovan nämnda spelar förstås ingen roll om ljudkvaliteten inte är bra.

Ljudkvalitet med Bokus Play

Audible har två olika format på deras ljudböcker: Format 4 och Enhanced. 

Det första alternativet, Format 4, har en bitrate på 32 kb/s. Det är relativt lågt, men innebär att ljudboken tar upp mindre plats på din enhet. 

Enhanced är ett format som har en bitrate på 64 kb/s. Det innebär förstås bättre ljudkvalitet, men även en större fil. Vissa titlar på Audible erbjuder en bitrate på 128 kb/s. 

Ljudet är alltså generellt riktigt bra på Audible, och du har dessutom olika inställningar för ljudkvalitet att välja bland beroende på dina behov. 

Om du ofta lyssnar offline, och inte är en audiophile, kan den lägre bitraten vara ett bättre alternativ för dig. Du får nämligen plats med fler ljudböcker med Format 4! Audible Enhanced är ett format som ebjuder dig bland den bästa ljudkvaliteten på marknaden.

Amazon Audibles utbud

Amazon erbjuder förstås den största plattformen för böcker i världen. De har den största samlingen av e-böcker på Amazon Kindle-shop, och det går dessutom att köpa fysiska böcker på Amazon Store. 

Denna stora närvaro i industrin innebär att Audible har ett otroligt stort utbud, med i princip alla böcker du kan tänka dig vilja läsa. Detta inkluderar alla möjliga engelska böcker, samt en selektion av populära svenska böcker.

Mer om utbudet

Audible erbjuder dig över 200,000 olika ljudböcker att lyssna på. Flera av dessa är producerade av företaget och kallas Audible Originals. Dessa håller en riktigt hög standard och passar dig som vill läsa sådant som inte går att hitta hos någon annan tjänst. 

Alla möjliga genrer går att hitta här. Det finns dessutom en stor variation av olika författare, både kända och nischade. Utöver ljudböckerna går det dessutom att hitta intressanta podcasts på Audible. 

Det går även att lyssna på teaterproduktioner. Det är bra nyheter för dig som vill lyssna på Shakespeare på resande fot! 

Utbudet hos Amazon Audible växer varje dag, och det blir enkelt att hitta nya böcker att läsa här, oavsett dina läspreferenser. Det är dock värt att nämna att det är ett begränsat antal böcker som går att hitta på språk annat än engelska. 

Svenska böcker blir en ännu mindre bråkdel. Du som vill läsa svenska böcker har alltså ett begränsat utbud på kanske ett par tusen böcker. 

Amazon Kindle

Älskar du att läsa e-böcker? Då har du förmodligen redan en Amazon Kindle-produkt i hemmet. Med de allra senaste versionerna av Kindle kan du även lyssna på böcker via Audible. 

Du kan alltså samla all din bokkonsumtion på en enda enhet! Det är ett alternativ som rekommenderas till dig som njuter av alla former av läsning. Med Kindle blir det dessutom mer skonsamt för ögonen!

Prenumerering på Audible

Ett abonnemang hos Audible skiljer sig en hel del från det som erbjuds av andra ljudbokstjänster på marknaden. 

Med Audible får du inte obegränsad läsning, utan du får kredit varje månad som du därefter kan spendera på böcker. 

När du köper en bok med din kredit får du behålla boken och lyssna på den även om du avbryter abonnemanget. 

Du kan även returnera en viss bok om du inte känner dig nöjd med den (även efter att du läst klart boken!). Du får då din kredit tillbaka, och kan spendera denna på andra böcker. 

Amazon Prime

Med Amazon Prime får du automatisk tillgång till Audible, med en kredit per månad. Detta är ett paketpris för dig som använder dig av Amazons andra tjänster, exempelvis Kindle-plattformen. Priset blir ungefär 70 kronor per månad.

Audible Prime Plus

Med Audible Prime Plus betalar du cirka 100 kronor per månad och får en kredit i utbyte. Det innebär att du kan köpa en bok att lyssna på per månad. 

Utöver det får du rabatt på upp till 30% på ytterligare ljudböcker du köper. Detta är alltså ett riktigt prisvärt alternativ för dig som vill äga dina ljudböcker! 

Det finns dessutom ingen begränsning på antalet samtidiga användare med denna tjänst. För den större familjen blir det därför perfekt – alla kan lyssna på olika böcker samtidigt!

Kombination

Kombinerar du ovan nämnda abonnemang – det vill säga Audible Prime Plus och Amazon Prime – får du två krediter per månad att köpa böcker med. 

Det räcker gott och väl för vanliga läsare. Det går dessutom att köpa extra böcker varje månad med upp till 30% rabatt. 

Tillsammans blir detta ett riktigt prisvärt alternativ, särskilt för dig som använder dig av Amazons andra tjänster! Det blir totalt 170 kronor per månad om du kombinerar abonnemangen.

Fördelar med Audible

Amazon Audible är ett riktigt bra alternativ för dig som älskar ljudböcker. Några fördelar inkluderar:

    • Du får behålla alla böcker du köper med de krediter du får per månad

    • Det går att lyssna via din dator, smartphone, surfplatta eller Kindle

    • Bra ljudkvalitet med två olika format att välja bland

    • Obegränsat antal samtidiga användare på en profil – perfekt för familjen!

    • Det största utbudet av engelska böcker på marknaden

    • 30% rabatt på alla ljudböcker du köper utan kredit

    • Längre provperiod på 7 dagar!

   • Det går att lämna tillbaka böcker du inte är nöjd med (nästan obegränsat antal gånger)

Nackdelar med Audible

Nackdelarna med Amazon Audible är få, men det finns förstås några som är värda att nämna. Dessa inkluderar:

    • Utbudet på svenska böcker är något mer begränsat

    • Det finns inget alternativ för obegränsad tillgång till utbudet

    • Applikationen på Android har fått en del kritik tidigare

    • Priset på abonnemanget är ungefär det du betalar för en vanlig ljudbok, trots att du endast får en ljudbok per månad

Summering

Audible är en riktigt intressant tjänst med mycket att erbjuda dig som älskar ljudböcker. 

Till abonnemanget får du en bok per månad, men du får även behålla denna och lyssna obegränsat antal gånger. 

Du kan använda dig av en modern Kindle-läsare för att få tillgång till alla böcker från Amazon, både e-böcker och ljudböcker. Med Amazon får du alltså tillgång till en komplett plattform, inte enbart en tjänst. 

Detta gäller särskilt om du prenumererar på Amazon Prime, i samband med ditt Audible Plus-abonnemang. 

Med provperioden får du dessutom behålla din första bok. Det innebär att du får en ljudbok helt gratis! 

Audible rekommenderas till de som vill lyssna på olika ljudböcker, men även vill behålla favoriterna.

Inlägg senast uppdaterat: 11 september, 2021