Ken Folletts 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Kenneth Martin “Ken” Follett, född 5 juni 1949 i Cardiff, Ă€r en brittisk författare som mestadels skriver historiska romaner och thrillers. Han har totalt sĂ„lt drygt 130 miljoner exemplar. Fyra av hans verk har placerat sig pĂ„ förstaplats i New York Times bestsellerlista.

Det hÀr Àr vÄr lista över Ken Folletts 3 bÀsta böcker alla bör lÀsa nÄgon gÄng.

1. Aftonen och morgonen

Året Ă€r 997, mörkaste medeltid i England. En mans strĂ€van att förvandla sitt kloster till en smĂ€ltdegel för kunskap mynnar ut i en storslagen berĂ€ttelse om rivalitet, hat och kĂ€rlek. Trettio Ă„r efter att “SvĂ€rdet och spiran” först kom ut Ă„tervĂ€nder Ken Follett med ett nytt kapitel i Katedralserien – som utspelar sig före de tre övriga böckerna i serien om den fiktiva historiska staden Kingsbridge.

“Ken Follett har varit ett vĂ€rldsnamn sedan den sensationella spionromanen NĂ„lens öga 1978. Nu Ă€r hans roman om den suggestiva perioden efter romarrikets fall och före den kristna dominansen hĂ€r. Folletts styrka som författare vilar pĂ„ tvĂ„ pelare: den skarpa blicken för historiens lĂ„nga linjer och den absoluta berĂ€ttarlojaliteten till de enskilda mĂ€nniskorna som en gĂ„ng gick hĂ€r pĂ„ vĂ„r jord.”
– Lars Kepler

2. Den eviga elden

Ken Follett Ă„tervĂ€nder till skĂ„deplatsen för succĂ©romanerna SvĂ€rdet och spiran och En vĂ€rld utan slut i en magnifik, episk berĂ€ttelse med det turbulenta 1500-talet som fond.Det Ă€r jul och Ned Willard Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka till hemstaden Kingsbridge. Än har han ingen aning om att det kommande Ă„ret, 1558, ska vĂ€nda upp och ned pĂ„ hans eget liv, och förĂ€ndra Europa för all framtid.

Stadens mÀktiga katedral tornar upp sig över en befolkning delad av religiös extremism och hat, dÀr högt hÄllna principer stÀndigt krockar med vÀnskap, lojalitet och kÀrlek. Ned finner sig plötsligt stÄ pÄ motsatt sida i konflikten som kvinnan han drömmer om att gifta sig med, Margery Fitzgerald.

NÀr Elisabet I kröns till drottning vÀnder sig hela Europa mot England. För att skydda sig frÄn lönnmördare, uppror och invasioner grundar den sluga och beslutsamma unga monarken landets första underrÀttelsetjÀnst. I Paris bidar Maria Stuart sin tid. Hon har utropats till Englands rÀtta ledare och hennes anhÀngare gör upp planer för hur man ska kunna avsÀtta drottningen.

Skyddad av en liten, lojal grupp av spioner och hemliga agenter klamrar sig Elisabet I fast vid tronen. Samtidigt jagar Ned Willard den gÄtfulle Jean Langlais, utan att veta att det bakom det tagna namnet gömmer sig en gammal klasskamrat som kÀnner honom alltför vÀl.Den eviga elden skildrar en ödestid, dÄ vÄldet sprids frÄn Edinburgh till GenÚve och Neds och Margerys kÀrlekshistoria tycks dömd att sluta i tragik.

Precis som idag visar sig fienden inte vara rivaliserande trosuppfattningar. Den verkliga kampen utspelas mellan dem som tror pÄ tolerans och kompromisser och de tyranner som vill tvinga sina idéer pÄ andra, kosta vad det kosta vill.

3. En vÀrld utan slut

“MĂ„nga bad mig att skriva en fortsĂ€ttning”, har den brittiske thrillermĂ€staren Ken Follett berĂ€ttat om sin största framgĂ„ng, SvĂ€rdet och spiran, den myllrande romanen om ett medeltida katedralbygge. Nu har han gjort det: En vĂ€rld utan slut  Ă„tervĂ€nder till staden Kingsbridge och dess katedral 150 Ă„r senare.

Tack vare sin katedral har Kingsbridge blivit ett blomstrande handelssĂ€te, vars vĂ€lmĂ„ga nu hotas av stora hĂ€ndelser digerdöden, hundraĂ„rskriget och smĂ„: interna slitningar i klostret och köpmannagillet. Precis om i föregĂ„ngaren stĂ€lls vetgirighet och fördomsfrihet mot maktlystnad och inskrĂ€nkthet i en mustig, underhĂ„llande och vĂ„ldsam krönika över mĂ€nniskolivet i en medeltida stad.

Vi skriver 1327, det Ă€r Allhelgonahelg och fyra barn smiter ut i den förbjudna skogen utanför Kingsbridge. DĂ€r bevittnar de det brutala överfallet pĂ„ en riddare, som lyckas övermanna sina angripare och svĂ„rt sĂ„rad söka skydd i klostrets hĂ€gn. De fyra barnens öden sammanflĂ€tas genom den mörka hemligheten – i kĂ€rlek och lust, hat och avundsjuka.

En drar ut till hundraÄrskrigets bloddrÀnkta slagfÀlt, en söker sig till kontinentens katedralbyggen för att lÀra sig nya och djÀrvare byggtekniker, en söker sig till lÀkekonstens förbjudna hemligheter och en försöker bara överleva som rÀttslös bondhustru.

Den trÄnga medeltida vÀrlden knakar hela tiden i sina fogar inför all ny kunskap och nya influenser som lÄngsamt men obevekligt trÀnger in i staden, dÀr de lever sina liv i katedralens skugga. De behöver fantasi, mod och nyfikenhet för att Kingsbridge ska överleva krig, pest och religiös intolerans.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!