3 böcker av Tove Alsterdal du måste läsa

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

1. Slukhål

Uppföljaren till succén ”Rotvälta” – utsedd till årets bästa deckare 2020 och vinnare av Glasnyckeln 2021, bästa kriminalroman i Norden.

I ett ödehus vid Offersjön, djupt inne i de ångermanländska skogarna, hittas en ihjälsvulten man. Två fingrar är avhuggna på hans vänstra hand.

Sjuttio mil längre norrut, i det nästan övergivna gruvsamhället Malmberget har en annan man spärrats in i en källare och lämnats att dö.

Eira Sjödin, polisassistent i Kramfors, blir engagerad i utredningen, samtidigt som hennes mamma måste in på vårdboende. Hennes bror sitter fängslad, dömd för ett brott han har erkänt, men inte begått.

När ännu en man försvinner berör det Eira personligen.

Se även  12 bästa böckerna som utspelar sig i Tokyo

För att finna honom är hon beredd att riskera allt.

Slukhål är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Rotvälta

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Han skickades bort och familjen bröt all kontakt.

Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.
Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att ta hand om sin dementa mamma. I undersökningen av mordet på Olofs pappa kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Se även  3 böcker av Per Wästberg du måste läsa

Rotvälta är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Kvinnorna på stranden

”Kvinnorna på stranden” är tillbaka, nu med Gunilla Leining som inläsare. På en strand i Spanien vaknar Terese från Sverige.

Ensam vinglar hon ner till havet och snubblar på liket av en afrikansk man. I skydd av mörkret smyger Mary i land.

Hon har smugglats över havet och räddats ur vågorna. I New York försöker Ally få tag i sin man, Patrick, som är en känd frilansjournalist. Han har rest till Paris för att skriva om människohandel och slaveri. Ally trotsar sin cellskräck och tar ett plan över Atlanten för att hitta honom. Det blir en resa in i det mörkaste av Europa – och djupt ner i hennes eget förflutna.

Se även  Vilhelm Mobergs 5 bästa böcker du måste läsa

Kvinnorna på stranden är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇