3 böcker om arbetsplatsmobbning du måste läsa

1. Mobbning på jobbet: uttryck och åtgärder av Stefan Blomberg (2016)

Vad är egentligen mobbning och vad skiljer det från vanliga konflikter? Hur påverkas de utsatta? Hur ska mobbning bäst hanteras på en arbetsplats och hur kan samhället motverka mobbning?

Baserat på den senaste forskningen och utifrån stor egen erfarenhet av att möta utsatta människor besvarar författaren ingående dessa frågor.

Varje kapitel inleds med utförliga fallbeskrivningar som levandegör de olika perspektiv som lyfts fram.

Boken vänder sig till universitetsstuderande inom t.ex. personalarbete och psykologi, liksom till praktiker såsom chefer, fackliga representanter och personer verksamma inom personalarbete och företagshälsovård.

Boken är också värdefull för kliniskt verksamma personer som i sitt arbete möter utsatta. Boken kan dessutom läsas av personer som av eget intresse vill lära sig mer om mobbning i arbetslivet.

2. Mobbning och trakasserier i arbetslivet: en kunskapsöversikt av Lillemor R-M Hallberg, Ulrika Hallberg (2016)

Nästan tio procent av alla anställda i det svenska arbetslivet är utsatta för mobbning på sina arbetsplatser, enligt SCB. Troligen är mörkertalet stort – mobbning och trakasserier på arbetsplatsen talar man inte gärna öppet om.

Se även  5 bra böcker om ASD/Aspergers syndrom

Särskilt förekommande tycks fenomenet vara inom människovårdande yrken. Förutom det mänskliga lidande som mobbningen förorsakar de utsatta individerna och deras familjer, tillkommer stora samhällsekonomiska kostnader relaterade till sjukskrivningar och utslagning från arbetsplatser.

I boken presenteras hur mobbning uppstår och vad som blir dess konsekvenser. Särskilt beskrivs hur mobbning kan förklaras i relation till faktorer i arbetsmiljön såsom konflikter, grupp-processer och ledarskap. Dessutom diskuteras hur mobbning kan förebyggas och vikten av att arbetsgivaren har såväl kunskap som vilja och mod i ett sådant arbete.

Mobbning och trakasserier i arbetslivet vänder sig till studenter inom områdena psykologi, socialt arbete, personal- och arbetsliv samt vårdutbildningar. Den utgör också en användbar kunskapskälla för både chefer och medarbetare som vill förebygga och bekämpa mobbning i arbetslivet.

3. Mobbning: en social konstruktion? av Gun-Marie Frånberg, Marie Wrethander (2011)

Vad är egentligen mobbning? Begreppet används i olika sammanhang som om vi alla vore överens om vad det handlar om. Det är ett känsloladdat begrepp som väcker uppmärksamhet eftersom det är ett stort problem i skolan som måste hanteras och motverkas. Men hur ska det gå till?

Se även  5 böcker om psykisk ohälsa du måste läsa

Som ett svar på problemet med mobbning bland barn och ungdomar i skolan har en rad åtgärder och metoder för att hantera problemet vuxit fram, både från myndighetshåll och genom privata initiativ.

Men vad innebär dessa och vad får de för konsekvenser i barns och ungdomars sociala vardag? I boken diskuterar och problematiserar författarna mobbning i skolan som ett komplicerat och omdiskuterat problem. Boken tar utgångspunkt i ett kritiskt förhållningssätt till den rådande bilden av och synen på mobbning.

Behovet av att betrakta mobbning ur flera och olika perspektiv lyfts fram och olika föreslagna lösningar och åtgärder mot problemet presenteras och diskuteras.

Se även  2 böcker om miljörätt du måste läsa

Boken riktar sig till studenter som utbildar sig till lärare, specialpedagoger, psykologer, socionomer samt till lärarutbildare och för kompetensutveckling av yrkesverksamma och andra intresserade.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇