7 böcker som utspelar sig i New York du aldrig läst

1. Historien om New York

Världens huvudstad. Staden som lockar miljontals turister varje månad. Platsen som svenskar har ett djupt kärleksförhållande till. New York är våra drömmars stad. Men hur mycket känner vi egentligen till om metropolens mångskiftande historia?

I sin nya bok tecknar den tidigare New York-bon Henrik Berggren ett personligt porträtt av stadens 400-åriga historia. Skildringen tar avstamp i den lilla holländska handelskolonin Nieuw Amsterdam, som så småningom blir ett av världens absolut viktigaste maktcentrum.
Henrik Berggren kombinerar historikerns djupa kunnighet med journalistens medryckande språk. Han levererar en fängslande och myllrande berättelse om invandrare från alla världens hörn, politiska revolutionärer, djärva entreprenörer, kapitalistiska rövarbaroner, nydanande konstnärer och framstående intellektuella.

Historien om New York är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Kyssar och fyrverkerier/Kärlek i New York

Kyssar och fyrverkerier
När en nyårspuss leder till ett fantastiskt engångsligg anser konsulten Caroline Taylor att det nya året inletts på bästa möjliga sätt. Men när det visar sig att den snygge älskaren inte är någon mindre än hennes nya arbetsgivare får hon en bitter eftersmak – särskilt som hon i samma veva upptäcker att hon nog är gravid. Med hans barn!

Robert tackar sin lyckliga stjärna när den bländande Carrie väljer att sitta vid hans bord på nyårsfesten. Attraktionen blixtrar mellan dem och en oförglömlig natt med henne är just det han behöver. Faktum är nämligen att om han producerar en arvinge kan han ärva flera miljoner. Problemet är bara att han måste gifta sig också. Lättare sagt än gjort, för det visar sig att Carrie är lika tuff i affärer som hon är sängen …

Kärlek i New York
Efter en het helg tillsammans med den sexige ambassadören Jack Mason förändras partyprinsessan Ginas liv radikalt. Hon är gravid och tvingas lägga sitt vilda festande åt sidan och istället bli ansvarsfull, skaffa sig ett jobb – och överväga att gifta sig med den blivande pappan.

Jack tar naturligtvis sitt ansvar. Han ska bli pappa, och det enda rätta vore att gifta sig med barnets mamma. Han gör allt i sin makt för att försöka övertyga den omedgörliga Gina. Under resans gång utvecklas något mer än bara en exceptionellt stark åtrå. Men är dragningen de känner för varandra äkta kärlek?

Kyssar och fyrverkerier/Kärlek i New York är tillgänglig som e-bok.

3. Sofi och Jakob reser till New York

Sofi och Jakob har precis landat i New York, tillsammans med sin favoritfaster Lollo. De kan knappt tro sina ögon när de ser de stora skyskraporna och snart blir de indragna i ett äventyr, när en apa rymmer från Central Park Zoo!

”Sofi och Jakob reser” är en härlig serie, skapad av Lovisa de Geer och illustratören Millis Sarri, här inläst av Tilde de Paula. Följ med till olika platser i världen och lär dig mer om kända platser och sevärdheter.

Sofi och Jakob reser till New York är tillgänglig som ljudbok.

4. Samtidigt i New York

Snöflingorna singlar ner över Manhattan och kring det magnifika New York Library samlas turister, studenter, föräldrar, barn och älskande par.

I den här novellantologin har en rad författare, både etablerade och debutanter skrivit noveller som utspelar sig under en decemberdag på Manhattan. Lustfyllda berättelser som inspirerar, fascinerar och berör. Sedan 2014 har Ordberoende förlag gett ut novellsamlingar med olika teman, såsom frihet, kärlek och saknad. 2016 utkom #Älskanoveller 30 nyanser av saknad som beskrevs av BTJ som en bok som ”berör på flera plan”.

Samtidigt i New York är tillgänglig som e-bok.

5. En shopaholic i New York

Becky Bloomwood utvidgar sitt territorium! Hon och Luke och alla kreditkorten är på väg över Atlanten till en adress i New York som hennes fordringsägare inte känner till. Med Fifth Avenues alla möjligheter inom räckhåll köper hon hela staden. Men till vilket pris?

Författaren Sophie Kinsella utnyttjar på ett lysande sätt vårt dåliga samvete som konsumenter. Hon skildrar en hjältinna som reser sig varje gång hon trillar dit. Rebeccas fantasifulla knep för att betala tillbaka sina skulder är både avväpnande och desperata. Hennes bekännelser är världens bästa kick när allting (ekonomin) hänger på en tråd. Kommer Becky att kunna leva upp till sitt nya motto: Köp bara det du verkligen behöver?

En shopaholic i New York är tillgänglig som ljudbok.

6. New York för foodisar

Det unika med New York är att du kan äta mat från hela världen där. New York erbjuder mer variation, med högre nivå, än någon annan metropol. Det finns inget enskilt kök eller specifik rätt som kan definiera staden, för alla här är invandrare. De bästa restaurangerna sneglar alltid, med djup kärlek och en gnutta vemod, tillbaka på ett annat land eller en annan plats som någon lämnat bakom sig.

New York för foodisar är en personlig guide till den allra bästa maten i New York, byggd på 17 års trägen research. Här får du tips om Chinatowns godaste dim sum, Sunset Parks mest gedigna taquerias och Harlems krispigaste fried chicken. Det är en bok för den som dagdrömmer om att äta ostron i baren på Le Bernardin, men lika gärna slinker in på den bästa egyptiska kvarterskrogen för grillad fisk i Queens. Vi tar tunnelbanan till Flushings roligaste food court för nordkinesiska grillspett och sichuanpepprade hot pots, besöker Brooklyns bästa pizzeria och hittar Washington Heights saftigaste cubano sandwich.

Du får tips om var du kan äta koreansk barbecue samtidigt som du ser solen gå ner över Chrysler building, skaldjursbarerna där du hittar en perfekt lobster roll och den mest svalkande skålen kyld borscht i Little Odessa. På vägen hoppas vi att den här boken fördjupar och nyanserar bilden av New York och de tio miljoner människor som bor här.

Martin Gelin är prisbelönt författare och har sen 2001 arbetat som journalist i USA. Han är Dagens Nyheters korrespondent i New York och har kommenterat amerikansk politik för bland annat SVT, SR, BBC och CNN. 2014 gav han tillsammans med Emil Arvidson ut Den amerikanska maten.

New York för foodisar är tillgänglig som e-bok.

7. Kraschen

Deras tonårsförälskelse borde ha varat livet ut. Men ödet hade andra planer för Sasha och Cory. När deras kärlek ställs inför den hårda verkligheten slits det unga paret isär. Sasha tvingas ta ett tufft beslut och det är först många år senare som deras vägar korsas igen. Nu är de vuxna människor med karriärer, ansvar och ett och annat i bagaget. Kan Sasha tillåta sig att släppa fram känslorna för Cory, trots att han sårade henne djupt? Kanske har de äntligen en framtid tillsammans, men kommer Cory fortfarande att vilja ha henne när hon avslöjar sin hemlighet, den som hon dolt i så många år?

Kraschen är en erotisk kortroman och är tredje boken i L. Shermans New York-serie.

L. Sherman kommer ursprungligen från Aalborg, men har bott i Aarhus sedan 1996. Hon älskar att resa och lära känna nya kulturer och språk – hon har bott både i Frankrike och USA. Som ett särdrag finns det alltid musik i hennes böcker. Antingen spelar huvudpersonerna musik, eller så finns musik som bakgrund – oavsett så spelar musiken en avgörande roll för stämningen i böckerna.

Kraschen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 7 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇