Lär dig InDesign själv: 3 bästa böckerna

Adobe InDesign är ett fantastiskt program som kan ta en liten stund att lära.

Nedan har vi listat de bästa böckerna på svenska för att du enklast ska kunna lära dig InDesign själv, från ditt egna hem om du så vill det. Vi hoppas du hittar en bok som hjälper dig på din resa!

1. Grafisk design med Photoshop, Illustrator och InDesign (2017)

Vill du jobba ännu mer kreativt? I den här boken lär du dig att arbeta smartare med de senaste versionerna av Photoshop CC, InDesign CC och Illustrator CC tre program som tillsammans utgör ett kraftfullt verktyg för alla som sysslar med design och foto.

Boken fungerar som en kokbok med instruktioner och tips på hur du redigerar bilder, designar trycksaker och utformar logotyper och wireframes till hemsidor.

Använd boken som ett uppslagsverk för att få ut mer av varje program, både om du är nybörjare och mer van vid att använda Adobes världsledande program.

2. Indesign CS6 Grunder (2012)

InDesign är ett flexibelt layoutprogram som hjälper dig i arbetet med att skapa informationsmaterial för både tryck och olika typer av skärmar. I den här boken kommer du att få lära dig grunderna i programmet, till exempel om arbetsytan, färghantering och verktyg.

Se även  Lär dig rita vad som helst: 3 bästa steg-för-steg böckerna

Du får även kunskap om hur text infogas, bilder monteras, figursättning av objekt i text, val och hantering av olika sidstorlekar, alternativa layouter, hur du skapar flersidiga dokument, länkhantering, spaltindelning, samt vad du ska tänka på vid utskrift.

I Indesign finns det flera olika effekter som du kan använda för att göra sidor mer intressanta. Effekter kan användas på text och bild och i boken lär du dig bland annat om skuggor, ludd och övertoning.

Ett helt kapitel ägnas åt konsten att hantera banor med hjälp av ritstiftet, som används för att forma mer eller mindre komplicerade banor.

Du får också inblick i Adobe Bridge, ett alternativ till operativsystemets filhanterare, samt kunskaper i typografi. Boken kan användas för både pc och Mac.

I boken varvas teoridelar med steg för steg-beskrivningar som är lätta att följa. I tillämpningsuppgifterna får du arbeta självständigt och pröva dina nyvunna kunskaper. Övningsfilerna till boken laddar du ner utan kostnad från vår webbplats docendo.se.

3. InDesign- En grön bok för gröngölingar (2020)

Hur gör man en bok i InDesign? Hur jobbar man effektivt med styckeformat, sidmallar, objektformat, bilder, färger, innehållsförteckningar och index i programmet? Hur gör man ett bokomslag? Och hur exporterar man sin InDesign-fil till en tryckfärdig PDF? Med den här boken får du svar på de frågorna.

Se även  Lär dig sy: bästa boken för ändamålet

Dessutom får du en introduktion till hur du kan skapa en E-bok i InDesign, samt några stil-tips för att underlätta läsningen för dina läsare.Boken är kortfattad och tar inte upp varenda programfunktion, utan fokuserar på ovanstående.

Har du bara lite grundläggande Windows-kunskap och hyfsad datorvana så bör du kunna följa bokens exempel utan problem, trots att flera av funktionerna som tas upp är av det mer avancerade slaget.

Bokens utgångspunkt är att du har noll förkunskaper både vad gäller InDesign och tryckoriginal, men det skadar såklart inte om vissa förkunskaper redan finns.I boken varvas teori med praktiskt arbete.

Det praktiska arbetet handlar om att du gör en bok, helt enkelt, från skapandet av ett nytt dokument fram till en tryckbar PDF. För både inlaga och omslag. Övningsmomenten är ganska enkla men ger dig tillräckligt med kunskap för att själv kunna gå vidare med mer omfattande arbeten om det skulle behövas.

Se även  Bästa körkortsboken 2021: Plugga inför teoriprovet

Boken vänder sig till dig som är egenutgivare och vill göra det mesta av originalarbetet själv. Eller till dig som av andra anledningar vill lära dig mer om hur du arbetar effektivt med långa dokument, PDFer och e-böcker i InDesign.

Sanna Greiff har arbetat, undervisat och föreläst inom grafisk formgivning/produktion och annat IT-relaterat i drygt 20 år. Hon är själv utbildad inom grafisk formgivning och har en högskoleexamen i pedagogik.


Det här är vår lista över vad vi anser vara de 3 bästa böckerna för att lära sig InDesign själv.

Stort lycka till på din resa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇