3 böcker om Sveriges historia du måste läsa

För dig som älskar Sverige eller bara vill lära dig mer om landets historia kommer här 3 böcker om Sveriges historia du måste spana in. Vill du ha en snabblektion i Sveriges historia, rulla längre ned på sidan.

1. Sveriges historia: från stenyxa till smartphone av Björn Höglund (2019)

”Lättillgängligt… En stor mängd intressanta illustrationer… läsaren får en känsla för historiens gång som borde väcka intresse för ämnet. Betyg 4 av 5”

– Anne-Marie Karlsson, Bibliotekstjänst

”Fullspäckad historiebok med de mest kända händelserna i fokus… genomtänkt layout och många roliga gåtor”

– Lotta Olsson. DN

Sveriges historia – från stenyxa till smartphone

Vikingar, kungar och drottningar, uppfin ningar och händelser följ med på en resa genom Sveriges historia – från det att inlandsisen försvann och de första människorna kom till vårt land. Läs om stenålder, vikingatid och digerdödens härjningar på medeltiden, om Gustav Vasas makt och den krigiska stormaktstiden. Lär dig mer om den stora utvandringen till Amerika på 1800-talet och om viktiga händelser under 1900-talet som leder fram till vår egen tid.

Allt rikt illustrerat med fotografier, målningar, kartor och en mängd intressanta och roliga faktarutor.

Björn Höglund är med sin bakgrund som historielärare och journalist suverän på att göra fakta tillgängligt och intressant. Han har även arbetat med frågeprogram för SVT och skrivit över 10 000 frågor till bl a Vem vet mest?, På spåret och Vi i femman.

2. Historien om alla Sveriges drottningar (ljudbok) av Herman Lindqvist (2010)

Herman Lindqvist berättar för första gången historien om Sveriges drygt sjuttio drottningar, från vikingatidens Sigrid Storråda till dagens Silvia.

Historien om alla våra drottningar börjar för över tusen år sedan, då saga och sanning blandas, och slutar med drottning Silvias egen berättelse i tiden och kronprinsessan Victorias tankar om framtiden.Det är historien om drygt sjuttio färgstarka kvinnor där några är myt, några är helgon, och många har spelat maktspel bätre än sina män. Bara drygt tjugo av våra drottningar har haft inhemsk bakgrund, alla de övriga har kommit från ett tiotal europeiska länder, och de flesta har brutit på tyska.

Se även  11 bästa böckerna om förintelsen du måste läsa

Drottningarna var unga då de kom. Den yngsta, drottning Margareta, var bara tio år, de flesta var under tjugo, men de har alla haft samma huvuduppgift: att så fort som möjligt nedkomma med en tronarvinge, helst flera i reserv. De har sällan mött mannen de ska gifta sig med, inte ens sett en bild av honom.

De har inte talat hans språk eller tidigare varit i hans land. Efter giftermålet har de sällan fått återvända hem för att återse sina familjer. Ända fram till 1900-talet har äktenskapen haft politiska, ekonomiska och dynastiska motiv, de har beslutats av föräldrar och riksråd för att garantera ett fredsavtal eller stärka en allians eller för att upphöja och berika kungens familj. Alla utom två har kommit från andra kungafamiljer eller furstliga eller adliga ätter. En enda, drottning Silvia, har haft ett normalt yrkesliv utan tanke på att hon en dag skulle bli drottning.

Sveriges historia är inte bara dess konungars, brukar det heta. Sveriges historia är också dess drottningars, för utan dem hade det aldrig blivit några kungar. Drottningen har varit den livgivande, den fredsbringande, hon har fått vara föredöme och ideal. Herman Lindqvists bok är den första som berättar om alla våra drottningar och skriver in dem i historien.

3. Sveriges historia: från forntid till nutid av Peter Olausson (2018)

”Utmärkt för den som snabbt vill orientera sig. Alla fina illustrationer och kartor bidrar till att väcka intresse och förståelse för vårt förflutna.”

Clio

”Boken är rikt och vackert illustrerad… som helhet är boken läsvärd”

– Bibliotekstjänst, Tord Rönnholm

Följ med till vikingatåg, medeltida fejder, stormaktstid och 1900-talets folkhem. Här är hela Sveriges historia, flödande rikt illustrerad med bilder och kartor i färg.

Bokens författare Peter Olausson, som tidigare skrivit flera böcker om historia, tar avstamp i stenåldern och berättar medryckande och initierat om kungar och krigståg, om epidemier och bränder, om folkskola och folkrörelser. I elva kapitel, ett för varje sekel, får vi läsa välskrivna och underhållande texter om allt det som skapat dagens moderna Sverige.

Se även  3 böcker om Stockholms historia du måste spana in

I separata avsnitt fördjupas vissa skeenden. Lär dig mer om sjukdomarnas historia, om stadsbränder och bilism, om handelns utveckling och om hur vi levde förr. Författaren slår hål på en del historiska myter och har några kontrafaktiska resonemang (om vad som hade hänt om inte en viss händelse inträffat). Varje kapitel avslutas med en detaljerad kronologi över årtal. Sist i boken ett fylligt register.

Boken är granskad av Sven Lilja, professor emeritus i historia vid Stockholms universitet.

Peter Olausson har skrivit flera böcker, bl a Faktoider, Mera Faktoider, Tredje rikets myter och Vägen till första världskriget. Han har varit ordförande för Föreningen Vetenskap och Folkbildning.


Sverige är ett gammalt land. Det har funnits i många århundraden. Precis som i många andra nationer hände intressanta händelser i Sveriges förflutna. Händelser som haft en bestående inverkan på Sveriges nutid.

Snabblektion i svensk historia

Om du tycker att historielektioner är lite tråkiga och inte vill läsa en hel bok eller Wikipedia-sida om svensk historia, är här en kort lista med de viktigaste händelserna i Sveriges historia.

Vikingar

Vikingarna hade sina glansdagar i tiden mellan 800-1050. De älskade att åka på en kryssning med sina platta båtar (avancerat för sin tid) och checkade in på andra kuststäder utan föregående meddelande och tog allt de ville: mat, smycken till sina kvinnor hemma och blondiner till sig själva. I utbyte lämnade de kaos, förnedring och packade möbler.

Sverige grundades år 1164

År 1164 erkändes Sverige, då det var känt som Svea rike (Sveas rike), som ett katolskt ärkebiskopsämbete med säte i Uppsala (Gamla Uppsala). Så, det var då namnet Svea rike (idag Sverige för Sverige) officiellt döptes till för första gången.

Andra hälften av 1200-talet, Finland

Finland blev en del av Sverige. För att svenskar ville att det skulle vara så här. Finns inte så mycket. Vapen, imponerande båtar och en vikingalik kämparanda på svenskarnas sida kan ha bidragit till att övertyga finnarna att acceptera sitt nederlag.

Kalmar förbund

Nationerna Danmark, Norge, Sverige förenades under Kalmarunionen. Kalmar är trevligt. Mysigt. Värt att besöka. (Hitta fler svenska städer värda att besöka i min Sverigereseguide.) För att bo i ett förbund som ansågs lugnt ville de ha en lugn stad att skriva kontrakt på. De hittade en stad som heter ”Lugn”, men för vissa beslutsfattare var detta inte tillräckligt lugnt. Så de åkte till staden ”Lugnare” i modern skrift: Kalmar.
(Folk som bor i Kalmar föraktar mig för att jag drar detta fåniga skämt.)

Se även  7 bästa böckerna om Chiles militära diktatur du måste läsa

Stockholms blodbad

Den danske kungen blev lite kaxig under Kalmarunionen. Så, svenska aristokrater gjorde uppror mot danskarna. Sedan dödade danskar dem på Stortorget, den centrala marknadsplatsen i Stockholm, vid Stockholms blodbad.
Den här händelsen gjorde många svenskar mycket upprörda, i synnerhet denna man…

Gustav Vasa 1523

1523: En kille som heter Gustav Vasa (som förmodligen önskade att han hade, men inte hade någon koppling till hårdbrödsproducenten Wasa) gjorde tre saker ganska bra:

Han befriade Sverige från Danmark genom att organisera ett uppståndelse. (På den tiden styrdes Sverige liksom av den danske kungen – på ett dåligt sätt.)

Han protesterade mot katoliker. Och därigenom gjorde alla svenskar protestanter.

Han var initiativtagare till Vasaloppet (ett längdåkningslopp) som han inte ens var medveten om. Jag antar att man kan säga att han också var den första vinnaren av det.

Han anses också vara det moderna Sveriges grundare. Coolt mannen. Alla i Sverige verkar gilla honom. Du kan hitta en massiv staty av honom på Nordiska museet i Stockholm.

Ovanstående och mycket, mycket mer kan du läsa om i böckerna vi tipsat om ovan om Sveriges historia 🙂

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇