Bästa boken om mormoner du aldrig läst

Mormoner är en religiös grupp som omfamnar begreppen kristendom såväl som uppenbarelser gjorda av deras grundare, Joseph Smith. De tillhör främst Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, eller LDS, som har sitt huvudkontor i Salt Lake City, Utah, och har mer än 16 miljoner medlemmar över hela världen.

Ett annat mormonsamfund, Kristi gemenskap, är centrerat i Independence, Missouri, och har omkring 250 000 medlemmar. Religionen grundades officiellt 1830 när Mormons bok publicerades.

Idag är LDS-kyrkan mest utbredd i USA, Latinamerika, Kanada, Europa, Filippinerna, Afrika och delar av Oceanien. Medan mormoner omfamnar många kristna trosuppfattningar, har de sin egen distinkta uppsättning filosofier, värderingar och praxis.

Är du intresserad att lära dig mer om mormoner har vi ett grymt lästips för dig!

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

”En bok som jag önskar att alla ska läsa” Ingalill Mosander, Go’kväll

”Jag sträckläser denna bok. /…/ En djupt fascinerande skildring av religion, våld och identitet och hur Tara Westover skapar sig ett eget liv utifrån ett existentiellt nolläge.” Nina Asarnoj, Sveriges Radio

Se även  Bästa boken om buddhism du inte läst

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

Se även  3 böcker om religiösa sekter du måste läsa

”Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet.”

Ingalill Mosander, Go’kväll

Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj. Kerstin Särneö, Tara

Gripande som tusan om en ung människas strävan efter kunskap och ett eget liv.UNT

”Denna välskrivna självbiografi är en riktig bladvändare … Det här är en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa.”

BTJ

”En enastående memoar” Barack Obama

”Westover undersöker sin barndom med avväpnande klarsyn och, än mer förbluffande, med nyfikenhet och kärlek, till och med gentemot de som har svikit henne.” The New Yorker

Se även  5 böcker om Islam på svenska du måste läsa

En förvandling så modig, så genomgripande, att den trotsar all beskrivning. Financial Times

Allt jag fått lära mig är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇