3 böcker om smoothies alla bör läsa

En av de bästa sakerna med smoothies är att de är enkla att skapa även utan recept. Men det betyder inte att smoothie-receptböcker inte är bra för att lära sig nya smoothiefärdigheter och prova några olika smaker.

Det finns flera kvalitetsreceptböcker för smoothies där ute som är fulla av inspiration och näringsrik information. Här tipsar vi om de 3 bästa böckerna om smoothies på svenska.

3 böcker om smoothies vi rekommenderar

1. Gröna Juicer & Smoothies

Turboladda kroppen naturligt med rå energi!

Den här boken är en bibel för hur du maxar din hälsa med hemmagjorda juicer och smoothies.

Boken innehåller cirka 100 recept på nyttiga juicer och smoothies, men det är också en gedigen kunskapskälla om olika näringsämnen. Här listas även sockerinnehåll för olika frukter så att man lär sig vilka frukter man ska vara mer försiktig med när man blandar juice efter eget recept. Utöver detta får man också grundliga genomgångar av t.ex. detoxkurer och fasta. Boken innehåller även kaloriberäknade recept för de som följer 5:2-dieten.

Att göra juice och smoothies är ett oslagbart sätt att få i sig stora mängder grönt. Att knapra i sig en påse morötter kan vara mödosamt, men att dricka dem går betydligt snabbare. Dessutom, när frukt och grönsaker finfördelas kan kroppen snabbare och lättare tillgodogöra sig näringsämnena. Marlene Gustawson är kostrådgivare och näringsterapeut med många års juicande bakom sig.

Gröna Juicer & Smoothies är tillgänglig som e-bok.

2. Gröna soppor & smoothie bowls

90 vegetariska recept
GI-gurun Ola Lauritzson har här slagit sig samman med de gröna drinkarnas gudmor, Marlene Gustawson (Gröna juicer och smoothies, Tukan förlag 2014). Tillsammans har de skrivit en härligt inspirerande grön soppbok.

Se även  3 böcker om äggdonation du inte läst

Gröna soppor och smoothie bowls bjuder på 91 vegetariska recept som samtliga är fria från laktos, gluten, tillsatt socker och, naturligtvis, köttprodukter. Förutom soppor och smoothie bowls finns även recept på olika tillbehör som bröd, granola, kryddröror och snacks.

Men vad är en smoothie bowl? En lite försvenskad översättning blir matiga smoothies. Man äter dem med sked och i den här boken toppas de med nyttiga tillbehör som bär, nötter eller hackade örter för ökad mättnadskänsla och ökat näringsinnehåll.

I Gröna soppor och smoothie bowls används grönsaker, frukter, bär, örter och kryddor i en härlig kombination för att skapa mättande soppor och smoothies som är sprängfyllda med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Allt för att på ett naturligt sätt stärka immunförsvaret, rensa kroppen på onödiga gifter och ge den renaste formen av energi. Grundidén bakom recepten är att behålla så mycket som möjligt av den näring som finns naturligt i grönsakerna, bären och frukterna.

Gröna soppor & smoothie bowls är tillgänglig som e-bok.

3. Naturens mirakeldrycker: gröna juicer, smoothies, shots och longdrinks

Finns det mytomspunna livselixiret på riktigt? Ett elixir som gör dig mer balanserad, gladare, yngre, vackrare och vitalare?

Ja, menar Marlene Gustawson som är författare till Naturens mirakeldrycker och som tidigare bl.a. skrivit succéböckerna Gröna juicer & smothies: Turboladda kroppen med rå energi och Gröna soppor & smoothie bowls.

I Naturens mirakeldrycker delar Marlene Gustawson med sig av en mängd näringstäta drycker som håller kroppen pigg och ung. Det handlar inte bara om juicer och smoothies. Här finns även stimulerande shots, hälsosamma teer, vitaliserande sopor och energiboostande longdrinks.

Naturens mirakeldrycker : gröna juicer, smoothies, shots och longdrinks är tillgängliga som e-bok.


Är smoothies bra för dig?

Näringsvärdet av en smoothie kan förändras drastiskt baserat på de specifika ingredienser som används för att göra den. Smoothies gjorda med helmjölksyoghurt, till exempel, kommer att ha mer fett än smoothies gjorda med vatten eller fettfri yoghurt. Smoothies gjorda med mjölk, yoghurt eller vatten kommer att ha mindre socker än de gjorda med fruktjuice. Här är tre exempel på varumärkessmoothies och deras unika näringsprofiler.

Se även  5 böcker om ADHD du måste läsa 2021

Näringsinformation

Näringsvärdet av en smoothie kan förändras drastiskt baserat på de specifika ingredienser som används för att göra den. Smoothies gjorda med helmjölksyoghurt, till exempel, kommer att ha mer fett än smoothies gjorda med vatten eller fettfri yoghurt. Smoothies gjorda med mjölk, yoghurt eller vatten kommer att ha mindre socker än de gjorda med fruktjuice.

När du gör dina egna smoothies, mät dina ingredienser, beräkna dina kalorier och näringsämnen innan du lägger något i mixern. På så sätt vet du exakt hur din näringsprofil kommer att se ut och kan fatta de bästa besluten om vad du ska inkludera.

Potentiella hälsofördelar med smoothies

Smoothies kan vara fördelaktigt för din hälsa och kan till och med användas som ett viktminskningsverktyg under vissa omständigheter.

Om du är den typen av person som är nöjd med att ersätta en måltid med en smoothie, kan du ha nytta av att lägga till fler av dessa blandade drycker i ditt liv.

Här är några ytterligare fördelar med smoothies:

Ökad frukt- och grönsakskonsumtion

En stor egenskap hos smoothies är att du kan smyga in nästan vilken frukt och många grönsaker som helst samtidigt som de smakar gott. Studier visar att att äta tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag minskar risken för kroniska sjukdomar och hjälper dig att behålla en hälsosam kroppsvikt. Många människor uppfyller dock inte sitt dagliga rekommenderade intag av frukt och grönsaker.

Om du är en av de många som kämpar för att äta tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag, kan det hjälpa att lägga till smoothies i din kost. En smoothie kan ha två till tre portioner frukt eller grönsaker packade inuti, vilket gör det lättare att möta märket.

Ökat fiberintag

Även om United States Department of Agriculture (USDA) rekommenderar 25 till 38 gram fibrer per dag, tar den genomsnittliga amerikanen bara i sig cirka 16 gram per dag. Detta är en stor sak, eftersom dåligt fiberintag inte bara är kopplat till dålig matsmältning utan också till kroniska sjukdomar som diabetes typ II och hjärtsjukdomar.

Se även  3 bästa böckerna om spelberoende & spelmissbruk

Eftersom smoothies är laddade med frukt och grönsaker, tenderar de också att vara laddade med fibrer. Detta kan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan ditt normala fiberintag och USDA:s föreslagna fiberintag, sänka dina risker för kroniska sjukdomar och öka din allmänna hälsa.

Potentiella risker med smoothies

För det mesta, om du använder en smoothie för att ersätta en måltid, kommer du att klara dig. Det största problemet med smoothies beror på att du använder smoothies tillsammans med måltider för att ersätta din dryck. Detta kan leda till att man äter för många kalorier totalt sett under dagen. För vissa människor kan dock smoothies förvärra andra problem:

Högre blodsockernivåer

Tillsatt socker i dina redan söta smoothies kan vara särskilt dåligt för din kropp, och bör undvikas om möjligt. Men även om du gör din smoothie själv med helt naturliga ingredienser, kan den fortfarande ha mycket av det naturliga sockret i sig. Frukt innehåller trots allt mycket socker, och smoothies innehåller mycket frukt.

Personer med typ II-diabetes och andra tillstånd som gör socker riskabelt bör vara försiktiga med att konsumera smoothies. Vi hoppas dessa böcker om smoothies är till stor hjälp.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇