3 böcker om skateboarding du måste läsa

Det här är vår lista över böcker om skateboarding på svenska vi anser att du bör ta dig tiden att spana in ifall det är din passion.

1. Skateboard (2013)

Med miljontals utövare är skateboardåkning en av de populäraste sporterna i världen idag. Varför fortsätter man att skata när man har blåmärken på benen? Hur kan en träplanka med svängningsmekanism och fyra hjul beröra så många människor och ge så mycket glädje? Allt startade i 1950-talets Kalifornien. Vi följer den turbulenta utvecklingen fram tills idag.

Här lär du dig skateboardåkningens grunder, samt vilken utrustning som är bra att ha. Du får även rekommendationer och råd för att förebygga skador. Allt för att vara beredd för tricktipsen både för street- och rampåkning som illustreras med hjälp av detaljerade fotosekvenser.

Vi berättar hur skateboardåkning förändras under ett år i Sverige och du får kliva in i Fryshuset skatepark där det aldrig är kallt.

Här finns fota-filmareportage. Boken är också fylld med tips och berättelser från skatare som exempelvis Sarah Meurle, Albert Nyberg, Nils Lilja och Magnus Fastbom berättar hur det var att börja skata och ger tips samt sin syn på skateboarding.

2. Fakta om skateboard (2017)

Fakta om skateboard är en utmärkt bok för den som vill lära sig åka skateboard, och för alla som är nyfikna på sporten. Här får vi steg för steg lära oss hur man åker och vilken utrustning man behöver. Boken innehåller även beskrivningar av och bilder på olika trick man kan öva på och lära sig.

Se även  2 böcker om cykling att spana in

Den här boken ingår i vår serie ”Fakta om …”. Det är faktaböcker som har roliga och aktuella ämnen, och den snygga layouten med massor av färgbilder lockar till läsning. Tack vare att böckerna har innehållsförteckning, faktarutor, punktlistor, diagram, tabeller och register tränar eleven upp förmågan att läsa faktaböcker.

3. Skateboard i Norrköping (2016)

Mot slutet av 1970-talet blev skateboard populärt i Sverige. Tusentals ungdomar började åka över hela landet. Norrköping, med sina stora betongförorter med enorma asfalterade ytor, var givetvis inget undantag. I den här boken skildras skateboardens historia fram till nutid med utgångspunkt i Norrköping med omnejd.

Vi går igenom olika platser, prylar och epoker samt skildrar händelser och minnen från olika perioder. I arbetet med boken har vi samtalat med flera personer som haft betydelse för skateboarden i Norrköping genom tiderna. Vi har även i möjligaste mån försökt att illustrera de olika epokerna genom fotografier som vi samlat in under arbetet med boken.

Det som berättas i boken kunde nog lika gärna ha utspelat sig i nästan vilken annan svensk stad som hestl. Vår förhoppning är att läsare som är eller har varit aktiva åkare kommer att känna igen sig oavsett hemstad. Skateboard har kommit att bli ett etablerat fenomen i samhället, kanske rentav en sport. Men när det hela började var åkning förbjuden, och ramper byggdes med stulet virke. Vuxna lyste med sin frånvaro.

Se även  5 bra böcker om boxning du bör läsa

Boken behandlar även vad vi idag vet om skateboard utifrån ett forskningsperspektiv, inklusive dess skadeverkningar. Flera viktiga iakttagelser tas upp, exempelvis att streetåkning kom att dominera skateboardscenen under 1990-talet samt hur skateboardkulturen ser ut idag.

Författarna till boken är en psykologiprofessor, en skateboardhallföreståndare och en jurist. De började åka skateboard i slutet av 1970-talet och träffas än idag för att åka tillsammans.


En skateboard är en liten bräda med små hjul på botten. En skateboardåkare står på brädan när den rullar. Skateboardåkaren förblir balanserad genom att flytta fötter och kropp. Många ungdomar tycker om skateboard som en hobby. Det är också en organiserad sport.

De bästa skateboardåkarna kan hitta på och utföra väldigt svåra trick.

De flesta skateboards är cirka 81 centimeter långa och 23 centimeter breda. Baksidan av en modern skateboard är böjd uppåt. Detta kallas kicktail. Hjulen är gjorda av en speciell sorts tuff plast.

Historia om skateboardåkning

De första skateboardåkarna gjorde sina egna brädor i början av 1900-talet. De enklaste hemmagjorda skateboards hade rullskridskohjul fästa på en bräda.

Se även  Bästa boken om judo: Randori Judo - Kast, kontroll, grunder av Anders Wiberg

Skateboard blev populärt i början av 1960-talet. Det utvecklades bland surfare i Kalifornien, i USA. Surfare använder speciella brädor för att åka på vågor i havet. När det inte fanns några bra vågor för surfing bytte några surfare sina brädor. De lade till hjul så att de kunde åka på trottoarerna nära havet. Skateboarding kallades till och med trottoarsurfing.

De första skateparkerna byggdes på 1970-talet. De hade backar och branta ytor för plötsliga vändningar och stunts. Men några skateboardåkare valde att åka skridskor i tomma simbassänger.

Detta var början på vertikal skateboardåkning. Snart började skateboardåkare åka i halfpipes. Street-style skridskoåkning började på 1980-talet.

Vi hoppas våra böcker om skateboarding ger dig något att bita i!

Stort lycka till på din resa.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇