7 bästa böckerna av James Joyce du borde läsa

James Joyce anses allmänt vara en av de viktigaste litterära figurerna under 1900-talet och Irland.

Joyce var känd för att omarbeta myten i samtida berättelser och integrerade stadens karaktär i hans verk, och var en av modernismens nyckelaktörer, vars verk kom att definiera rörelsen.

I den här listan kommer vi att ta en titt på några av de större verk, i kronologisk ordning, producerade av denna Dublin-infödda.

’Dubliners’ (1914)

Dubliners var Joyces första publikation av prosa och den enda samlingen av hans noveller som publicerades under hans livstid.

Dessa femton berättelser skildrar den irländska medelklassen på höjden av hemstyreperioden när ön brottades med sin identitet under brittiskt styre.

Många av de ögonblicksbilder som karaktärerna i denna samling står inför ögonblicksbilden av många irländare från början av 1900-talet: klass, katolicism, nationalism, modernitet mot tradition och otrohet.

Dess längsta arbete, novellen The Dead, gäller en universitetsprofessor som deltar i en årlig fest och middag med sin fru.

Här får han veta att hans fru hade varit kär i en ung pojke som heter Michael Furey som dog tragiskt för många år sedan. Professorn börjar snart inse att han aldrig hade och aldrig skulle vara lika nära sin fru som hon hade varit för den döda unga mannen.

En kort men kraftfull berättelse, The Dead drar paralleller mellan förlusten av liv och förlusten av kärlek, med hjälp av den öde bakgrunden från en irländsk vinter för att betona karaktärernas öde. Historien anpassades senare till en hyllad film av den legendariska regissören John Huston.

’A Portrait of the Artist as a Young Man’ (1916)

Den första fullängdsromanen skriven av Joyce, detta högt hyllade arbete gör det möjligt för läsaren att gräva i tankarna hos Stephen Dedalus, Joyces litterära alter ego.

Se även  5 bästa böckerna av Caroline Säfstrand du måste läsa

Dedalus genomgår en intellektuell uppvaknande och uppmanar honom att trotsa konservativa konventioner som hålls av både den katolska kyrkan och det irländska samhället som helhet, vilket slutligen kulminerade i hans avresa från ön och därefter bosatte sig i det europeiska fastlandet och speglade riktningen för Joyces eget liv.

Ett porträtt av konstnären som en ung man är också ett tecken på Joyces utvecklande modernistiska stil, med minimal dialog och markant användning av fritt indirekt tal som avslöjar huvudpersonens inre psykologi.

En hundraårsutgåva med en introduktion av den norska författaren Karl Ove Knausgaard publicerades 2016 av Penguin.

’Exiles’ (1918)

Joyces enda pjäs inspirerades av hans novell The Dead. När det gäller en mycket liknande kärlekstriangel mellan en författare som heter Richard Rowan, hans gemensamma lagfru Bertha och Rowans goda vän Robert Hand.

Detta trepartsförhållande skärs komplicerat av en andra kärlekstriangel de två männen och Hands kusin. Berättelsen innehåller många självbiografiska inslag i Joyces eget liv, inklusive Rowans komplicerade relationer med sina utländska vänner i Italien och hans förakt för Dublin.

Exiles betraktas ofta som Joyces värsta publikation och avvisades för prestation av en av Joyces största mästare WB Yeats.

Världspremiären arrangerades helt på tyska 1919, med den engelskspråkiga premiären i New York för en måttligt framgångsrik körning 1925.

Den stängdes av efter en mycket kort körning i London året därpå och skulle inte igen se scenbelysningen i den staden tills Harold Pinter regisserade en version 1970.

’Ulysses’ (1922)

En bok som nästan inte kräver någon introduktion, Ulysses har länge ansetts vara ett av de modernistiska litteraturens nyckelverk och en av de största romanerna som någonsin skrivits.

Se även  5 bästa böckerna av Thomas Hardy du måste läsa

Under en dag, den 16 juni 1904, följer läsaren en dag i Leopold Blooms liv och upplever de olika möten han har med några av Dublins andra invånare.

Genom att modellera Ulysses på Homers Odyssey skapar Joyce en känsla av det episka och förvandlar Bloms resa genom samtida, vardagliga Dublin till en av mytiska proportioner.

Medan ingen skulle kunna beskriva Ulysses som en lätt bok att läsa, eller ens förstå, dras många människor från hela världen till dess komplexitet, subtilitet och unika medvetenhetsstruktur. Bloomsday, en internationell firande av James Joyces liv och verk, hålls varje 16 juni, under vilken många av romanens ögonblick återupplevs på gatorna i det moderna Dublin.

’Pomes Penyeach’ (1927)

Även om Joyce alltid har varit mycket mer känd för sin prosa, ger denna lilla samling av 13 dikter oss ett annat perspektiv på mannen och hans arbete. Pomes Penyeach skrevs under årtiondena mellan 1904 och 1924 och innehåller några av Joyces mest kända dikter, som ’On the Beach at Fontana’ och ’A Flower given to My Daughter’. Medan många av Joyces verk betraktas som irländska, återspeglar denna samling hans internationella liv, med många platsnamn i hela Europa som nämns, vilket ger samlingen en kosmopolitisk, utforskande känsla. Samlingens korthet och relativa enkelhet fungerar också som en bra introduktion till Joyce för nykomlingar.

’Finnegans Wake’ (1939)

Joyce skrev denna enorma och utomordentligt svårförståeliga roman i Paris under 17 år. Den publicerades så småningom 1939, två år före författarens död, och har sedan dess betraktats som det kanske mest utmanande arbetet som någonsin skrivits på engelska. Akademiker har analyserat texten och diskuterat dess betydelse i årtionden, i en sådan utsträckning att det anses osannolikt att någon skulle få mycket glädje av texten. Men genom att helt enkelt läsa några meningar kan man få en inblick i ett exceptionellt sinne som arbetar utan några begränsningar eller oro för vad folk skulle tänka, och omdefiniera reglerna för litteratur och språk genom sin djärva, experimentella stil. Detta gör Finnegans Wake till en triumf.

’Finn’s Hotel’ (1923/2013)

Denna samling korta berättelser upptäcktes först efter Joyces död, och vägen till dess eventuella publicering av Ithys Press, ett litet publikationshus, är något av en triumf.

Se även  3 böcker av Enid Blyton på svenska du måste läsa

Som förläggaren säger: Finn’s Hotel består av 10 vackert skrivna ’epikletter’, som Joyce själv kallade dem: tio ’små epiker’ med inriktning på epokskapande irländska historiska / mytiska ögonblick, som spänner över cirka 1 500 år, och svängande på år 1132 e.Kr.

Många karaktärer som ingår i detta dyker senare upp i olika former i Finnegans Wake. Innan du börjar köpa en kopia är det bra att komma ihåg att Ithys Press-publikationen, som för närvarande är den enda upplagan på engelska, ger dig några hundra dollar.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇