7 bÀsta böckerna av James Joyce du borde lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

James Joyce anses allmÀnt vara en av de viktigaste litterÀra figurerna under 1900-talet och Irland.

Joyce var kÀnd för att omarbeta myten i samtida berÀttelser och integrerade stadens karaktÀr i hans verk, och var en av modernismens nyckelaktörer, vars verk kom att definiera rörelsen.

I den hÀr listan kommer vi att ta en titt pÄ nÄgra av de större verk, i kronologisk ordning, producerade av denna Dublin-infödda.

‘Dubliners’ (1914)

Dubliners var Joyces första publikation av prosa och den enda samlingen av hans noveller som publicerades under hans livstid.

Dessa femton berÀttelser skildrar den irlÀndska medelklassen pÄ höjden av hemstyreperioden nÀr ön brottades med sin identitet under brittiskt styre.

MÄnga av de ögonblicksbilder som karaktÀrerna i denna samling stÄr inför ögonblicksbilden av mÄnga irlÀndare frÄn början av 1900-talet: klass, katolicism, nationalism, modernitet mot tradition och otrohet.

Dess lÀngsta arbete, novellen The Dead, gÀller en universitetsprofessor som deltar i en Ärlig fest och middag med sin fru.

HÀr fÄr han veta att hans fru hade varit kÀr i en ung pojke som heter Michael Furey som dog tragiskt för mÄnga Är sedan. Professorn börjar snart inse att han aldrig hade och aldrig skulle vara lika nÀra sin fru som hon hade varit för den döda unga mannen.

En kort men kraftfull berÀttelse, The Dead drar paralleller mellan förlusten av liv och förlusten av kÀrlek, med hjÀlp av den öde bakgrunden frÄn en irlÀndsk vinter för att betona karaktÀrernas öde. Historien anpassades senare till en hyllad film av den legendariska regissören John Huston.

‘A Portrait of the Artist as a Young Man’ (1916)

Den första fullÀngdsromanen skriven av Joyce, detta högt hyllade arbete gör det möjligt för lÀsaren att grÀva i tankarna hos Stephen Dedalus, Joyces litterÀra alter ego.

Dedalus genomgÄr en intellektuell uppvaknande och uppmanar honom att trotsa konservativa konventioner som hÄlls av bÄde den katolska kyrkan och det irlÀndska samhÀllet som helhet, vilket slutligen kulminerade i hans avresa frÄn ön och dÀrefter bosatte sig i det europeiska fastlandet och speglade riktningen för Joyces eget liv.

Ett portrÀtt av konstnÀren som en ung man Àr ocksÄ ett tecken pÄ Joyces utvecklande modernistiska stil, med minimal dialog och markant anvÀndning av fritt indirekt tal som avslöjar huvudpersonens inre psykologi.

En hundraÄrsutgÄva med en introduktion av den norska författaren Karl Ove Knausgaard publicerades 2016 av Penguin.

‘Exiles’ (1918)

Joyces enda pjÀs inspirerades av hans novell The Dead. NÀr det gÀller en mycket liknande kÀrlekstriangel mellan en författare som heter Richard Rowan, hans gemensamma lagfru Bertha och Rowans goda vÀn Robert Hand.

Detta trepartsförhÄllande skÀrs komplicerat av en andra kÀrlekstriangel de tvÄ mÀnnen och Hands kusin. BerÀttelsen innehÄller mÄnga sjÀlvbiografiska inslag i Joyces eget liv, inklusive Rowans komplicerade relationer med sina utlÀndska vÀnner i Italien och hans förakt för Dublin.

Exiles betraktas ofta som Joyces vÀrsta publikation och avvisades för prestation av en av Joyces största mÀstare WB Yeats.

VÀrldspremiÀren arrangerades helt pÄ tyska 1919, med den engelsksprÄkiga premiÀren i New York för en mÄttligt framgÄngsrik körning 1925.

Den stÀngdes av efter en mycket kort körning i London Äret dÀrpÄ och skulle inte igen se scenbelysningen i den staden tills Harold Pinter regisserade en version 1970.

‘Ulysses’ (1922)

En bok som nÀstan inte krÀver nÄgon introduktion, Ulysses har lÀnge ansetts vara ett av de modernistiska litteraturens nyckelverk och en av de största romanerna som nÄgonsin skrivits.

Under en dag, den 16 juni 1904, följer lÀsaren en dag i Leopold Blooms liv och upplever de olika möten han har med nÄgra av Dublins andra invÄnare.

Genom att modellera Ulysses pÄ Homers Odyssey skapar Joyce en kÀnsla av det episka och förvandlar Bloms resa genom samtida, vardagliga Dublin till en av mytiska proportioner.

Medan ingen skulle kunna beskriva Ulysses som en lÀtt bok att lÀsa, eller ens förstÄ, dras mÄnga mÀnniskor frÄn hela vÀrlden till dess komplexitet, subtilitet och unika medvetenhetsstruktur. Bloomsday, en internationell firande av James Joyces liv och verk, hÄlls varje 16 juni, under vilken mÄnga av romanens ögonblick Äterupplevs pÄ gatorna i det moderna Dublin.

‘Pomes Penyeach’ (1927)

Även om Joyce alltid har varit mycket mer kĂ€nd för sin prosa, ger denna lilla samling av 13 dikter oss ett annat perspektiv pĂ„ mannen och hans arbete. Pomes Penyeach skrevs under Ă„rtiondena mellan 1904 och 1924 och innehĂ„ller nĂ„gra av Joyces mest kĂ€nda dikter, som ‘On the Beach at Fontana’ och ‘A Flower given to My Daughter’. Medan mĂ„nga av Joyces verk betraktas som irlĂ€ndska, Ă„terspeglar denna samling hans internationella liv, med mĂ„nga platsnamn i hela Europa som nĂ€mns, vilket ger samlingen en kosmopolitisk, utforskande kĂ€nsla. Samlingens korthet och relativa enkelhet fungerar ocksĂ„ som en bra introduktion till Joyce för nykomlingar.

‘Finnegans Wake’ (1939)

Joyce skrev denna enorma och utomordentligt svÄrförstÄeliga roman i Paris under 17 Är. Den publicerades sÄ smÄningom 1939, tvÄ Är före författarens död, och har sedan dess betraktats som det kanske mest utmanande arbetet som nÄgonsin skrivits pÄ engelska. Akademiker har analyserat texten och diskuterat dess betydelse i Ärtionden, i en sÄdan utstrÀckning att det anses osannolikt att nÄgon skulle fÄ mycket glÀdje av texten. Men genom att helt enkelt lÀsa nÄgra meningar kan man fÄ en inblick i ett exceptionellt sinne som arbetar utan nÄgra begrÀnsningar eller oro för vad folk skulle tÀnka, och omdefiniera reglerna för litteratur och sprÄk genom sin djÀrva, experimentella stil. Detta gör Finnegans Wake till en triumf.

‘Finn’s Hotel’ (1923/2013)

Denna samling korta berÀttelser upptÀcktes först efter Joyces död, och vÀgen till dess eventuella publicering av Ithys Press, ett litet publikationshus, Àr nÄgot av en triumf.

Som förlĂ€ggaren sĂ€ger: Finn’s Hotel bestĂ„r av 10 vackert skrivna ‘epikletter’, som Joyce sjĂ€lv kallade dem: tio ‘smĂ„ epiker’ med inriktning pĂ„ epokskapande irlĂ€ndska historiska / mytiska ögonblick, som spĂ€nner över cirka 1 500 Ă„r, och svĂ€ngande pĂ„ Ă„r 1132 e.Kr.

MÄnga karaktÀrer som ingÄr i detta dyker senare upp i olika former i Finnegans Wake. Innan du börjar köpa en kopia Àr det bra att komma ihÄg att Ithys Press-publikationen, som för nÀrvarande Àr den enda upplagan pÄ engelska, ger dig nÄgra hundra dollar.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!