LÀr dig spela piano hemma: 5 bra böcker

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Piano Àr nÄgot som tar tid att lÀra sig.

SÄ hÀr under den rÄdande pandemin föreslÄr vi att man övervÀger att lÀra sig spela piano hemma, varför vi tagit oss friheten att lista 5 grymma böcker för just det ÀndamÄlet.

1. Vi spelar piano 1 (1958)

NÀr den första upplagan av Vi spelar piano 1 gavs ut 1958 var Carl-Bertil Agnestigs lekfulla och samtidigt ytterst genomtÀnkta musikmetodik nÄgot helt nytt.

Sedan dess har boken stÄtt pÄ fler pianon Àn kanske nÄgot annat svenskt nothÀfte. Den har genom Ären bidragit till hundratusentals barns första upplevelser av eget musicerande.

Carl-Bertil Agnestigs musikpedagogik stĂ„r sig fortfarande som pĂ„tagligt framsynt och modern. Än idag – efter otroliga fem decennier! – Ă€r Vi spelar piano en av de i sĂ€rklass mest Ă€lskade och anvĂ€nda pianoskolorna i vĂ„rt land.

2. Vi spelar piano 2 (1990)

Del tvÄ i en av historiens mest Àlskade och anvÀnda pianoskolor genom tiderna.

3. Vi spelar piano 3 (1991)

Del tre i en av vÄra mest Àlskade och anvÀnda pianoskolor genom tiderna.

4. LĂ€r dig spela piano (2018)

Drömmen om att kunna spela ett instrument hamnar ofta lÄngt upp pÄ mÀnniskors önskelistor. James Rhodes Àr konsertpianist och lovar att allt man behöver för att kunna spela ett klassiskt stycke av Bach (Preludium nr 1 i C-dur) Àr tvÄ hÀnder, ett piano eller en keyboard, 45 minuters övning per dag och sex veckor.

Detta gÀller alltsÄ Àven den som inte tror sig kunna nÄgot om musik eller nÄgonsin rört ett piano. Metoden han anvÀnder Àr enkel, ögonblicklig, lÀtt att ta till sig och omedelbart belönande. Som ett Tinder för potentiella pianister, sÀger han sjÀlv.

PÄ 60 sidor fÄr man hÀr ett slags stilla meditation och fÀrdighetstrÀning i kombination. Att kunna spela ett av den klassiska musikens mÀsterverk kommer i stort sett pÄ köpet.

SmÄ sÀtt att leva stort Àr en serie korta, kÀrnfulla och underhÄllande böcker som med hjÀlp av de bÀsta avsÀndarna och de smartaste metoderna försöker lÀra oss nÄgot nytt: Talanger vi alltid drömt om att ha, saker vi alltid velat göra, tankar vi knappt vÄgat tÀnka.

5. Spela keyboard och piano (med cd, dvd och pÄ Spotify) (2012)

SPELA KEYBOARD OCH PIANO Àr en nybörjarskola för dig som vill kunna kompa olika musikstilar och spela med andra eller sjunga till eget komp. Materialet vÀnder sig till nybörjare i alla Äldrar som vill lÀra sig spela pÄ egen hand eller tillsammans med en lÀrare. HÀr hittar du lÄtar som Àr valda för att du snabbt ska komma i gÄng med att spela musik i olika stilar.

Du fÄr lÀra dig mÄnga anvÀndbara komp och massor av ackord genom en klar och tydlig progression. Den unika dvd:n innehÄller 98 videolektioner och pÄ cd:n finns alla lÄtar inspelade, i sin helhet med proffsigt komp, piano och sÄng eller som mp3-filer som bakgrunder att spela till.

BokenMaterialet innehÄller 47 kÀnda lÄtar. I boken blandas olika sÀtt att notera lÄtarna pÄ, precis som i verkligheten. HÀr finns kompskisser, texter med ackord samt noter med text och ackord. Nya toner, ackord och kompmodeller förklaras tydligt med illustrationer, text och noter.

Dvd-skivanDvd-skivan innehĂ„ller nĂ€stan fyra timmars lektioner till alla lĂ„tarna i boken. HĂ€r kan du bland annat se hur ackorden tas, hur du spelar de olika kompen, hur du vĂ€ljer komp pĂ„ din keyboard eller spelar melodin till en lĂ„t. PĂ„ www.musikskolan.se kan du fĂ„ ett smakprov och titta pĂ„ nĂ„gra av lektionerna.

Cd-skivanPÄ den medföljande cd-skivan finns alla lÄtarna inspelade med ett inspirerande komp. Lyssna för att höra hur lÄten gÄr eller spela tillsammans med cd-skivan. Alla sÄnger spelas i ett bra tempo för att du ska fÄ en kÀnsla för hur det kan lÄta nÀr det Àr klart.

Som en extra bonus pÄ skivan finns Àven lÄtarna som mp3-filer utan sÄng och piano.FörfattarnaJan Utbult Àr lÀromedelsförfattare och arrangör.

Jan Àr upphovsman till flera vÀlkÀnda lÀromedel som t ex Gitarrbus, Spela-serien, Pianobus och BlÄsbus.

Pia Åhlund Ă€r musiklĂ€rare och lĂ€romedelsförfattare och stĂ„r, tillsammans med Jan, bakom bl a Rockbandet 1 & 2 och Spela-serien.


Det hÀr Àr vÄr lista över 5 bra böcker du bör nyttja dig av ifall du försöker lÀra dig spela piano hemma.

Stort lycka till i din jakt pÄ rÀtt resurs för din kunskap!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!