Lär dig spela piano hemma: 5 bra böcker

Piano är något som tar tid att lära sig.

Så här under den rådande pandemin föreslår vi att man överväger att lära sig spela piano hemma, varför vi tagit oss friheten att lista 5 grymma böcker för just det ändamålet.

1. Pianoforall (2021)

Pianoforall är namnet på en fantastisk kurs för dig som är intresserad av att lära sig spela piano hemma.

Kursen har hittills haft över 250 000 studenter vilket talar till dess fördel.

Klicka här för att läsa mer om Pianoforall. Det här är boken/kursen för dig som genuint är seriös och verkligen vill ge dig på att lära dig spela piano hemifrån.

2. Vi spelar piano 1 (1958)

När den första upplagan av Vi spelar piano 1 gavs ut 1958 var Carl-Bertil Agnestigs lekfulla och samtidigt ytterst genomtänkta musikmetodik något helt nytt.

Sedan dess har boken stått på fler pianon än kanske något annat svenskt nothäfte. Den har genom åren bidragit till hundratusentals barns första upplevelser av eget musicerande.

Carl-Bertil Agnestigs musikpedagogik står sig fortfarande som påtagligt framsynt och modern. Än idag – efter otroliga fem decennier! – är Vi spelar piano en av de i särklass mest älskade och använda pianoskolorna i vårt land.

Se även  Bästa boken om hip hop du aldrig läst för ditt barn

Del två i en av historiens mest älskade och använda pianoskolor genom tiderna.

3. Vi spelar piano 3 (1991)

Del tre i en av våra mest älskade och använda pianoskolor genom tiderna.

4. Lär dig spela piano (2018)

Drömmen om att kunna spela ett instrument hamnar ofta långt upp på människors önskelistor. James Rhodes är konsertpianist och lovar att allt man behöver för att kunna spela ett klassiskt stycke av Bach (Preludium nr 1 i C-dur) är två händer, ett piano eller en keyboard, 45 minuters övning per dag och sex veckor.

Detta gäller alltså även den som inte tror sig kunna något om musik eller någonsin rört ett piano. Metoden han använder är enkel, ögonblicklig, lätt att ta till sig och omedelbart belönande. Som ett Tinder för potentiella pianister, säger han själv.

På 60 sidor får man här ett slags stilla meditation och färdighetsträning i kombination. Att kunna spela ett av den klassiska musikens mästerverk kommer i stort sett på köpet.

Små sätt att leva stort är en serie korta, kärnfulla och underhållande böcker som med hjälp av de bästa avsändarna och de smartaste metoderna försöker lära oss något nytt: Talanger vi alltid drömt om att ha, saker vi alltid velat göra, tankar vi knappt vågat tänka.

5. Spela keyboard och piano (med cd, dvd och på Spotify) (2012)

SPELA KEYBOARD OCH PIANO är en nybörjarskola för dig som vill kunna kompa olika musikstilar och spela med andra eller sjunga till eget komp. Materialet vänder sig till nybörjare i alla åldrar som vill lära sig spela på egen hand eller tillsammans med en lärare. Här hittar du låtar som är valda för att du snabbt ska komma i gång med att spela musik i olika stilar.

Se även  2 böcker av Anders Dahlbom du måste läsa

Du får lära dig många användbara komp och massor av ackord genom en klar och tydlig progression. Den unika dvd:n innehåller 98 videolektioner och på cd:n finns alla låtar inspelade, i sin helhet med proffsigt komp, piano och sång eller som mp3-filer som bakgrunder att spela till.

BokenMaterialet innehåller 47 kända låtar. I boken blandas olika sätt att notera låtarna på, precis som i verkligheten. Här finns kompskisser, texter med ackord samt noter med text och ackord. Nya toner, ackord och kompmodeller förklaras tydligt med illustrationer, text och noter.

Dvd-skivanDvd-skivan innehåller nästan fyra timmars lektioner till alla låtarna i boken. Här kan du bland annat se hur ackorden tas, hur du spelar de olika kompen, hur du väljer komp på din keyboard eller spelar melodin till en låt. På www.musikskolan.se kan du få ett smakprov och titta på några av lektionerna.

Cd-skivanPå den medföljande cd-skivan finns alla låtarna inspelade med ett inspirerande komp. Lyssna för att höra hur låten går eller spela tillsammans med cd-skivan. Alla sånger spelas i ett bra tempo för att du ska få en känsla för hur det kan låta när det är klart.

Se även  Lär dig spela gitarr hemma: 3 bra böcker

Som en extra bonus på skivan finns även låtarna som mp3-filer utan sång och piano.FörfattarnaJan Utbult är läromedelsförfattare och arrangör.

Jan är upphovsman till flera välkända läromedel som t ex Gitarrbus, Spela-serien, Pianobus och Blåsbus.

Pia Åhlund är musiklärare och läromedelsförfattare och står, tillsammans med Jan, bakom bl a Rockbandet 1 & 2 och Spela-serien.


Det här är vår lista över 5 bra böcker du bör nyttja dig av ifall du försöker lära dig spela piano hemma.

Stort lycka till i din jakt på rätt resurs för din kunskap!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇