Denise Rudbergs 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Denise Rudberg, född 19 juni 1971, Àr en svensk författare. Under 1990-talet studerade hon dramaturgi i New York och har tidigare arbetat som nattklubbsvÀrdinna pÄ Riche i Stockholm. Hon var, tillsammans med Camilla LÀckberg, programledare för litteraturprogrammet LÀckberg & Rudberg.

Det hÀr Àr vÄr lista över Denise Rudbergs 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Det första chiffret

Ny serie av Denise Rudberg! “Det första chiffret” Ă€r första delen i en spĂ€nnande serie i samma anda som Hidden Figures och Bletchley Circle. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, Ă€r vĂ€nskap och lojalitet avgörande.

Tre unga kvinnors liv förĂ€ndras för alltid i andra vĂ€rldskrigets Stockholm. Året Ă€r 1940. Samtidigt som hotet frĂ„n Nazi-Tyskland vĂ€xer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar frĂ„n landet till storstaden. Elisabeth sĂ€ger upp sig frĂ„n sitt jobb under dramatiska omstĂ€ndigheter. Iris flyr frĂ„n Estland med sina tvĂ„ söner.

De vÀljs ut av regeringen för att genom signalspaning knÀcka tyskarnas kod. I en tid dÄ ingen vet var man har den andre och dÀr farliga mÀn med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets sÀkerhet.

2. Under nio nÀtter

Nionde boken i den populĂ€ra serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff. En varm sommarkvĂ€ll sitter en man pĂ„ sin balkong nĂ€r han plötsligt hör ett konstigt ljud – ett desperat rop, en duns, sedan tystnad. Han ringer 112 men rĂ€ddningstjĂ€nsten kommer aldrig.

NÀr han gÄr och lÀgger sig kÀnns det som att han har inbillat sig hela hÀndelsen. Fem Är senare blir Marianne och hennes specialteam kontaktade för att utreda ett gammalt sjÀlvmord begÄtt av mannen till en kÀnd livsstilsprofil.

Samtidigt börjar profilens nuvarande sambo att kĂ€nna sig hotad. Privat fĂ„r Torsten det riktigt körigt nĂ€r hans exfru plötsligt ringer pĂ„ dörren och behöver tillfĂ€lligt tak över huvudet. Marianne hamnar pĂ„ en stökig middag som resulterar i en ny bekantskap hon helst velat vara utan. Även Augustins liv Ă€r stĂ€llt pĂ„ kant och han grubblar intensivt över de stora frĂ„gorna.

3. Åtta steg bakom

I den Ättonde boken i den populÀra serien om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff för Denise Rudberg oss Äter bakom överklassens polerade fasader och visar att ingenting nÄgonsin Àr som man tror.

En kvÀll maj 1988 försvinner den sjuttonÄriga Isabelle Renaudot efter en bröllopsfest pÄ DjurgÄrden i Stockholm. Trettio Är senare blir fallet Äterigen aktuellt i samband med en dokumentÀr om försvinnandet, och Marianne Jidhoff fÄr uppgiften att ta utredningen vidare tillsammans med sin arbetsgrupp.

De anar att familjen Renaudots stora förmögenhet kan ha haft nÄgot med försvinnandet att göra. Den dittills förtegna familjen öppnar ocksÄ dörren till gömda hemligheter som fÄr en avgörande roll för fallets lösning. Men vad Àr sanning och vad Àr spekulationer?

Samtidigt anmÀler en ung man sina misstankar om att han blir förföljd. AnmÀlan hamnar pÄ polisassistent Augustin Madrids bord, och han börjar undra om inte hoten mot den unge mannen har en koppling till vad som hÀnde den dÀr försommarkvÀllen 1988.

4. Bara tre kan leka sÄ

För ett par Ă„r sedan lanserade Denise Rudberg en helt ny genre – elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprĂ„ng, blev starten pĂ„ en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgĂ„ng hittills. Konceptet bestĂ„r av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spĂ€nnande historia makt, pengar, flĂ€rd och dekadens.

Den högt uppsatte och mycket folkkÀre politikern Bror Hemros Äterfinns död i sitt hem pÄ David Bagares gata i Stockholm. Mordet Àr extremt makabert. Han och hans hustru tycks ha haft ett ytterst normalt liv, men dÄ man börjar nysta i fallet dyker miss-tanken upp att mordet hÀnger ihop med en prostitutionsutredning som polisen arbetat med i flera Är, men som lagts ner pÄ grund av bristande bevis.

Samtidigt försvinner tvĂ„ kvinnor, bĂ„da bosatta pĂ„ Östermalm, under mĂ€rkliga former under ett och samma dygn: Nadia Yvreus, 36 Ă„r och förĂ€ldraledig tvĂ„barnsmamma bosatt pĂ„ KarlavĂ€gen tillsammans med sin make, och Nickis Ejlund, 45 Ă„r och innehavare av en exklusiv barnklĂ€desbutik pĂ„ Östermalm. Kan det finnas nĂ„gra samband med mordet pĂ„ Hemros?

Detta Àr upptakten till den tredje boken i serien om Äkla-garsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid den trio som bildat en specialenhet inom polisen, och som i det tysta arbetar med fall dÀr risken för lÀckor inom polisen mÄste elimineras totalt.

Marianne fÄr i samma veva ett brev dÀr en granne önskar att fÄ köpa sommarhuset pÄ Dalarö. Hon bestÀmmer sig för att ta med barnen dit för att diskutera vad som ska göras. För inte kan hon vÀl sÀlja sitt Àlskade Dalarö?

Torsten har fortfarande inte smÀlt det faktum att hans son Noah Àr homosexuell, men tycker inte om sig sjÀlv för att han har problem med det. Samtidigt gör kollegan Pia en ovÀntad entré i hans ungkarlsliv, som tar all hans energi i ansprÄk.

Augustin drömmer alltmer om ett liv tillsammans med Elise, men Àr hon beredd att gÄ in i en ny relation sÄ snart efter sin skilsmÀssa, och framför allt: Àr hon beredd att lÄta honom trÀffa sina barn?

Precis som i de tidigare böckerna bjuder Denise Rudberg i Bara tre kan leka sÄ pÄ en spÀnnande berÀttelse parad med elegant underhÄllning i överklassens salonger.

5. TvÄ gÄnger Àr en vana

2010 lanserade Denise Rudberg en helt ny genre – elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprĂ„ng, blev starten pĂ„ en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgĂ„ng hittills. Konceptet bestĂ„r av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spĂ€nnande historia – makt, pengar, flĂ€rd och dekadens.

Under mellandagarna sker ett mÀrkligt överfall, riktat mot en av de anstÀllda vid det vÀlrenommerade investmentbolaget The Chinese Wall. Offret Äterfinns dagen efter, mycket svÄrt skadad. Uppenbarligen har förövaren varit ute efter att döda. Brottet Àr extremt hÄrdbevakat av media, och polisen blir snart varse att The Chinese Wall inte bara Àr ett lÀmpligt firmanamn utan ocksÄ ett begrepp för hur alla inom företaget blockerar informationsflödet till omvÀrlden. Det Àr omöjligt att fÄ till ett enda vittnesmÄl som kan leda utredningen vidare.

Offret, som de första dagarna svÀvar mellan liv och död, lyckas till slut bli sÄ pass bra att ett förhör kan komma till stÄnd. Men ocksÄ hÀr blir det tvÀrnit, och polisen befinner sig i en ÄtervÀndsgrÀnd.
Det Àr Torsten Ehns nybildade spaningsenhet som utreder fallet. Han, Marianne och Augustin börjar tillsammans att grÀva bakÄt efter gamla brottskopplingar till företaget. Sakta men sÀkert vÀxer en alltmer skrÀmmande bild fram, av en grupp mÀn som strategiskt och med stor beslutsamhet arbetar för en mer konservativ hÄllning inom nÀringslivet. Ett av deras mÄl Àr att helt utesluta all kvinnlig nÀrvaro pÄ högre befattningar, och det tycks ocksÄ finnas idéer om hur man inom Àktenskapet bÀst ska tukta sin kvinna.
Och medan jul övergÄr i nyÄr, champagnen flödar och raketerna brinner av sker ytterligare ett brott i skuggan av paljettklÀnningarna och kristallglasen.

Detta Ă€r upptakten till den andra boken i serien om Ă„klagarsekreterare Marianne Jidhoff. Precis som i Ett litet snedsprĂ„ng bjuder Denise Rudberg pĂ„ elegant underhĂ„llning i överklassens salonger, kryddad med en perfekt dos spĂ€nning.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!