5 bästa böckerna av Camilla Läckberg du måste läsa

Camilla Läckberg är en av landets mest kända författare, och det är inte konstigt. Hennes böcker är fullkomligt fantastiska. I det här inlägget listar vi Camilla Läckbergs 5 bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker att älska!

1. Vingar av silvar (2020)

Uppföljaren till succéromanen ”En bur av guld” är här – ett laddat hämnddrama om svek, upprättelse och systerskap. Just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen.

Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm.

Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes – och för att rädda sig själv och dem hon älskar. Första delen i serien om Faye var den mest sålda boken i Sverige 2019 och blev även en stor framgång internationellt.

2. En bur av guld (2019)

Efter tio Fjällbackadeckare bryter Camilla Läckberg ny mark med en dramatisk berättelse om svek, upprättelse och hämnd. ”En bur av guld” är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad, men tar kontroll över sitt eget öde.

På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt.

Se även  4 bästa böckerna av Harriet Beecher Stowe du måste läsa

När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

3. Isprinsessan (2007)

»Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte.

Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.«

4. Stenhuggaren (2007)

Det är en tidig oktobermorgon i Fjällbacka och fiskaren Frans Bengtsson är ute och vittjar sina hummertinor. Vid den sista tinan är det dock något som tar emot. Den kärvar rejält och Frans förstår snart att det inte är någon vanlig fångst han fått. Men när tinan skär vattenytan kastar han sig mot relingen och spyr.

För tvärs över nätet hänger en livlös liten flicka… Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshede polisstation dras åter in i ett komplicerat fall. Vid obduktionen upptäcker man nämligen att den lilla flickan har sötvatten med tvålrester i lungorna.

Se även  John Le Carres 3 bästa böcker du måste läsa

Någon har alltså dränkt henne inomhus och sedan dumpat kroppen i havet. Men vem kan ha velat göra henne illa – och varför? Det visar sig snart att de måste gräva långt bakåt i tiden för att få reda på sanningen.

5. Häxan (2017)

Sveriges deckardrottning är äntligen tillbaka!

Häxanär den tionde delen i den omåttligt populära Fjällbackaserien som älskas världen över. Än en gång får vi följa författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström i deras kamp för att hitta svaren på ondskans mysterier.

När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.

Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.

Se även  3 böcker av Lars Lerin du måste läsa

Camilla Läckberg: Om författaren

Camilla Läckberg är en av världens mest populära kriminalförfattare. Hon debuterade 2003 med Isprinsessan och har sedan dess gett ut ytterligare nio romaner i den populära Fjällbackaserien.

Med sin nya spänningsserie om entreprenören Faye Adelheim tog Camilla ytterligare ett steg i sitt författarskap. Idag har hennes böcker sålts i mer än 29 miljoner exemplar och kan läsas i över 60 länder. Hon har också skrivit noveller, noveller, barnfiktion, filmmanus och sångtexter.

Camilla Läckberg arbetade som ekonom i Stockholm tills en kurs i kreativt skrivande utlöste ett drastiskt karriärbyte. Hennes romaner har alla blivit #1 bästsäljare i Sverige, och hon är den mest lönsamma infödda författaren i svensk historia.

Hon var den #1 bästsäljande kvinnliga författaren i Europa förra året och hennes romaner har sålts i trettiofem länder. Hennes tidigare romaner är Isprinsessan och Predikaren, även tillgängliga från Pegasus Books. Camilla bor i en förort till Stockholm med man och fem barn.

Håller ni med oss i vår lista kring vad vi anser vara Camilla Läckbergs bästa böcker?

Lämna gärna en kommentar nedan och låt oss veta vad ni tycker!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇