3 böcker av Filip Hammar du måste spana in

Här är vår lista över 3 böcker av Filip Hammar du bara måste spana in.

1. 100 höjdare: Sveriges roligaste ögonblick (2013)

I 100 höjdare gör Filip Hammar och Fredrik Wikingsson (kända från tv-programmet High Chaparall och boken Två nötcreme och en moviebox) djupdykning i den dråpliga mylla som är den svenska historien.

Pärlor som Per Albin Hanssons Vår beredskap är god-hybris, soppan kring Palme-utredningen, Björn Borgs, Tomas Brolins och Dr Albans ogenomtänkta Friends in Need-projekt avhandlas på ett komiskt sätt.

Boken räknar ned från plats hundra till de sista rafflande placeringarna vägen fram till prispallen.

2. Två nötcreme och en moviebox : Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige (2007)

Den 1 juli 1993 går ett land (Sverige) och en generation (70-talisterna) in i vuxendomen. Filip Hammar (1975) och Fredrik Wikingsson (1973) berättar om vägen dit, i en ringlande backspegelsfärd genom 80-talets ouppkopplade Sverige.

En humoristisk tillbakablick på ett Sverige som i dag känns uråldrigt, sett genom ögonen på två 70-talister som hävdar att deras uppväxt sammanföll med övergången från ett slags DDR-land till något mer världsvant. Nostalgiskt skimrande anekdoter om ”bortkomna Stenmarksfarsor”, Anslagstavlan! Stencilerna! Lacoste-hysterin! OÄ! Morsorna med spänningshuvudvärk! Den latent kåta stämningen på föräldramötena! Du förstår.

Se även  2 bästa böckerna av Angela Carter du måste läsa

Berättelsen om den sista generationen som reste på språkresa med resecheckar från Thomas Cook, grupprunkningsstunder efter gympan, ”Rör inte min kompis”-knappar och Luciavakor blandas med subjektiva teorier om varför 70-talisterna blev som de blev. Boken riktar sig precis lika mycket till de tilltufsade 70-talisterna som till deras föräldrar, som här får en unik inblick i vad som egentligen pågick i deras avkommors medvetanden när hela familjen satt andäktig framför Razzel på lördagskvällarna.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är journalister som skriver i tidningar som Bon, Café och Elle. De ledde förra året TV4:s mycket omdiskuterade humorprogram Ursäkta Röran! (Vi bygger om). I år har vi sett dem i 100 höjdare och i Ett herrans liv i TV 5. De är födda 1975 respektive 1973 och uppvuxna i Köping respektive Sundsvall.

3. Tårtgeneralen (2018)

Den 13 november 1984 utser tv-programmet Rekord-Magazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan ett helt land skrattar och en hel bygd lamslås bestämmer sig Hasse Pettersson – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga Världens Längsta Smörgåstårta, och därmed skriva in Köping i Guinness Rekordbok.

Se även  5 böcker av Fjodor Dostojevskij du måste läsa

Det blir upptakten till en kedja av ofta befängda händelser som under några månader skakar om Köping, under en tid då den hårt prövade lilla staden behöver en ledargestalt och finner en osannolik och högst tillfällig hjälte i främlingen med den gudabenådade svadan och de bruna seglarskorna.

Men den här sanna berättelsen, den här stora svenska romanen, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst: runtknullande basketstjärnor, 75-åriga bordellmammor från Rumänien, brännvinsadvokater och Rotaryfarbröder, lottomiljonärer och revykungar, Jerry Baskerville och Ingvar Kamprad, elitbrottare som sadlar om till ”nöjeskonsulter”, män som fejkar sin egen dödsannons för att komma undan skulder, den helande kraften i lingonrensning och de kvarvarande ärr som kan uppstå när man råkar se sin frånskilda pappa runka.

Framförallt handlar det om en man och hans smörgåstårta. Om ett annat slags livsverk.


Vem är Filip Hammar?

Filip Hammar föddes den 26 mars 1975 i Köping, Västmanlands län, Sverige som Lars Filip Hammar. Han är författare och producent, känd för Tårtgeneralen (2018), High Chaparall (2003) och Hasselhoff – en svensk talkshow (2014). Han var tidigare gift med Jennie Carlzon.

Filip arbetat som journalist sedan mitten av 90-talet. Två av dem är tidningen ”Cafe” och ”Aftonbladet”.

Se även  Paul Austers 3 bästa böcker du måste läsa

Svensk tv-personlighet som först blev känd som programledare för komediprogrammen 100 höjdare, Ett herrans liv och Breaking News med Filip och Fredrik. Han är också manusförfattaren bakom tv-serien Myggan. Filip Hammar är en välkänd TV-programledare. Filip föddes den 26 mars 1975 i Sverige. Filip är en av de kända och trendiga kändisarna som är populär för att vara TV-programvärd. Från och med 2018 är Filip Hammar 43 år. Filip Hammar är medlem i den berömda TV-programlistan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇