Susanna Alakoskis 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Jaana Susanna Emilia Alakoski Söderlund, född 16 maj 1962 i Vasa i Finland, Àr en sverigefinsk författare, dramatiker, föredragshÄllare och krönikör. Det hÀr Àr vÄr lista över Susanna Alakoskis 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. BomullsÀngeln

LitterÀrt mÀsterverk
Perkele anamma, vilken fantastisk roman Susanna Alakoski har skrivit!
– T T T T T Tara

En poetisk och urstark lÀsupplevelse om kamp, kvinnoliv och Finlands vÄldsamma historia.
– M M M M M-magasin

Jag lÀser BomullsÀngeln fullstÀndigt förtrollad av mÀnniskorna och historien men ocksÄ av Susanna Alakoskis fantastiska och poetiska berÀttarsprÄk. // Det hÀr Àr en lÀs- och lÀrupplevelse som ingen borde missa.
– SkĂ„nska Dagbladet

Ljuvlig epik
– Kulturnyheterna, SVT

Hilda Àr alls inte ensam. Hon har katten Kisuli. Hon har Sanna-tÀti, som tar hand om allt och som föddes för en halv evighet sedan, samma dag som elden brÀnde gamla Vasa till aska. Och hon har mor, som fÄtt stirrsjukan och Àr bortom allt. Far Àr nÄgonstans i Amerika.

Men nÀr Hilda har vuxit till sig hamnar hon i olycka, fÄr lÀmna mostrarna, mostermÀnnen och tryggheten pÄ gÄrden Sorola för att tjÀna piga, koka lut, byka, sÀtta potatis, rÀfsa hö.

Hennes mer oförvÀgna vÀn Helli förstÄr inte varför man ska slita sÄ ont för nÄgon annan och fÄr med sig Hilda till Vasa, till den orangefÀrgade bomullsfabriken med pipa högre Àn Trefaldighetskyrkan.
HÀr ska de arbeta. HÀr ska de bo och leva. HÀr ska de bli bomullsÀnglar.

Med BomullsÀngeln inleder Susanna Alakoski en svit romaner om kvinnors liv, arbete och lÀngtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berÀttelse om fred och krig, dÀr vardagsliv och vÀrldspolitik Àr trÄdar i samma vÀv.

TÄrarna rinner nÀr jag lÀser Susanna Alakoskis precisa prosa dÀr hon beskriver sin mormors liv. Hennes musikaliska berÀttelse fyller det tomrum som funnits till nu.
– NorrlĂ€ndska Socialdemokraten

Det Ă€r ett imponerande forskande arbete som Alakoski mĂ„ste ha gjort bĂ„de i Finland och Sverige /…/ Det Ă€r egentligen inte personerna som Ă€r centrum i boken, utan det samhĂ€lle som skapas, Ă€ndĂ„ fĂ€ster man sig vid dem. Romanen beskriver stor kĂ€rlek och trofast vĂ€nskap
– Dagens Nyheter

I BomullsÀngeln ger Susanna Alakoski liv Ät de finska arbetarkvinnornas historia. Det Àr en historia med stort H som drar upp skiljelinjer mellan slÀktingar, riskerar vÀnskaper och hotar liv.
– Göteborgs-Posten

Den försagda och ansprĂ„kslösa Hilda förblir den som bĂ€r berĂ€ttelsen – hon som kastas ut frĂ„n den gĂ„rd hon skulle bli arvtagare till men behĂ„ller sin barnatro, sin respekt för överheten och sin ovilja mot att göra sig mĂ€rkvĂ€rdig.
– Aftonbladet

Susanna Alakoski skriver om kÀrlek, lust och glÀdje, inte enbart utsugning och elÀndiga arbetsvillkor. Framför allt skÀnker hon respekt Ät de mÀnniskor som historieböckerna lÀmnar namnlösa.
– Arbetarbladet

En rik roman om kvinnors arbete, liv och vĂ€nskap – och om vĂ„rt östra grannlands dramatiska 1900-talshistoria. Som sĂ„ mĂ„nga andra goda berĂ€ttare lĂ„ter Susanna Alakoski de stora skeendena speglas i det lilla och personliga.
– Norrbottens-Kuriren

Dialogen Ă€r rapp och sprĂ„ket ömsom drastiskt, ömsom lyriskt. BerĂ€ttartonen Ă€r sĂ€ker – en ton av mĂ€nsklig utsatthet men ocksĂ„ av den styrka som kan vĂ€xa ur solidaritet och vĂ€nskap.
– Uppsala Nya Tidning

Susanna Alakoski levandegör kulturen genom att skapa nya ord, hon Àr en sann sprÄkförnyare.
– LĂ€nstidningen Östersund

Med vÀrme och medkÀnsla gestaltar Alakoski sammanhÄllningen kvinnor emellan, hoppet om att fÄ det bÀttre.
– Folkbladet

Alakoskis epik Àr kÀrv och drabbande
– ETC

Alakoski skildrar knivskarpt hur sÄvÀl religion som patriarkat och rovgirig kapitalism exploaterar deras kroppar, sexualitet och arbetskraft. Det kvinnorna har att lita till Àr mÄnga gÄnger bara varandras solidaritet och omsorger. HÀr knyter Alakoski tydligt an till en kvinnolinje inom arbetarlitteraturen, tydligast företrÀdd av Moa Martinsson.
– VĂ€sterbottens-Kuriren

Det finns en strÀvsam och mÄlmedveten kraft nÀr Alakoski skriver fram sin egen arbetarlitteratur, och den Àr svÄr att stÄ emot.

2. SvinalÀngorna

Leena har tvĂ„ bĂ€sta vĂ€nner. Åse Ă€r nĂ€stan den enda hon kĂ€nner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full sĂ„ det jĂ€mnar ut sig. Riittas pappa Ă€r full nĂ€stan varje dag.

Ett nybyggt bostadsomrÄde i Ystad fylls pÄ 60-talet av invandrarfamiljer och lÄginkomsttagare. För Leena och hennes finska förÀldrar Àr den nya lÀgenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett.

Av kommunen fÄr kvarteret snart namnet SvinalÀngorna. De brandgula trevÄningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berÀttar om sig sjÀlv, sina förÀldrar och grannar och alla de drÄpliga och drastiska hÀndelser som utspelar sig runt henne.

Men skrattet fastnar i halsen nÀr denna barndomsskildrings verkliga karaktÀr börjar skönjas.

Leena, hennes syskon och vÀnner kastas i skrÀmmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och nÀr boken Àr slut har vi tagit del av en skakande berÀttelse om klassamhÀlle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

3. FinnjÀvlar

Svenska rasbiologer stÀmplade finnen som lÀgre stÄende. Finnar i Sverige har kallats det sÀmsta element, som frÄn frÀmmande land tillföres Sverige. SprÄket har förbjudits och stereotyper om fnnar Àr fortfarande vitt spridda.

I FinnjÀvlar berÀttar ett 15-tal sverigefnnar om klass och klassresor, diskriminering och motstÄnd. Om stolthet, skam och kampen för sjÀlvkÀnsla.

Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lÀrare som skrattar Ät ditt uttal. Om kÀnslan av att vara utanför. Om att varken vara fnne eller svensk eller bÄde och.

Medverkande: Susanna Alakoski, Seluah Alsaati, Ivar Andersen, Kristian Borg, Maziar Farzin, Eija Hetekivi Olsson, Nanna Huolman, Andreas Ali Jonasson, Domino Kai, Mats Kolmisoppi, Tuija Nieminen Kristofersson, Lina Puranen, Victoria Rixer, Kaisa SyrjĂ€nen Schaal, Zac OYeah och Marja Ågren

Red. Kristian Borg (f. 1975) Ă€r journalist och förlĂ€ggare, född och bosatt i Stockholm. Hans förĂ€ldrar trĂ€ffades pĂ„ FinlandsfĂ€rjan och arbetade inom bland annat stĂ€d- och restaurangbranschen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!