Narcissistisk mamma? » Boken du måste läsa

Att ha en narcissistisk mamma är bland det värsta ett barn kan vara med om för sin sociala, mentala och ibland fysiska utveckling.

Vi tipsar därför i det här inlägget om den enskilt bästa boken kring narcissistiska mammor på svenska just nu. Vi hoppas det här hjälper dig i din resa. Stort lycka till!

Du är inte knäpp… det är din mamma: healing för döttrar till narcissistiska mammor av Danu Morrigan (2015)

Känner du dig ofta sårad och upprörd efter att ha varit i kontakt med din mamma? Är det som om du blir ”någon annan” i hennes närhet? Verkar hon distansera sig från dig när du har medgång i livet medan hon blir upprymd när du har motgång? Kritiserar hon dig ständigt eller är hon oftast artig och trevlig men kan plötsligt säga något som är så elakt att du undrar om du hörde rätt?

Runt, runt vandrar dina tankar och känslor tills du tror att det måste vara något fel på dig. Men det är inte dig det är fel på. I denna bok får du verktyg för att våga se sanningen om din mamma och påbörja resan mot insikt och läkning.

En narcissistisk mamma är inte genuint nyfiken på sina barn – antingen ignorerar hon dem eller så upplever hon dem som en oskiljaktig förlängning av henne själv. Om barnen visar att de har andra behov än vad hon har kan hon bli mycket kränkt och provocerad.

Kanske känns ordet energitjuv lämpligt att använda för att beskriva personen?

Läs gärna Angela Aylwards inlägg om känsliga narcissister ifall du vill lära dig mer om den typen av narcisisst specifikt.

Du är inte knäpp … det är din mamma diskuterar vad narcissistisk personlighetsstörning är, hur den ser ut hos olika mammor och vilka effekter den kan få. Sedan diskuteras våra olika möjligheter när det gäller fortsatt kontakt med henne och hur det påverkar oss att känna till sanningen.

I de två sista kapitlen tar författaren upp en metod för att läka såren som hon själv haft stor nytta av – EFT (Emotional Freedom Technique).

Se även  3 ljudböcker om ätstörningar du måste spana in

Eftersom boken bygger på författarens egna erfarenheter handlar den specifikt om mödrar och riktar sig till döttrar, men även söner kan har stor nytta av att läsa den.

Danu Morrigan (pseudonym) från Irland är själv dotter till en narcissistisk mamma. Hennes bok är baserad på egna erfarenheter samt berättelser från kvinnor som deltagit på hennes webbforum.

10 tecken på att din mamma är en narcisisst

Du har alltid undrat vad som är fel. Är det jag eller hon?

En narcissistisk mamma kan få dig att tvivla på dig själv. Hennes manipulation är ofta skicklig och subtil.

1. Hon vill kontrollera dig.

Att försöka hävda dig resulterar i ilska, avslag och fientlighet. Hon uppskattar inte dina försök att individualisera eftersom det betyder att du kommer att vara mindre tillgänglig för att tillgodose hennes behov. Blir hon arg när du inte håller med eller inte vill göra det hon vill att du ska göra? Försöker hon få dig att känna dig skyldig för att du har separata intressen, hobbyer, önskningar och åsikter?

2. Hennes kärlek är villkorlig.

En mamma som är narcissistisk är intresserad av hur du (och dina prestationer) reflekterar över henne. Hon vill att du ska lyckas, men bara så att hon ser bra ut. Hon kan till och med bli avundsjuk om hon känner att du mår för bra. Döttrar till narcissistiska mödrar kommer ofta att vara perfektionistiska i ett missriktat försök att vinna sin mors kärlek.

3. Hon kan inte eller kommer inte att validera dina känslor.

Det finns väldigt lite utrymme i hennes emotionella medvetande för dina känslor. Om de gör något som gör dig upprörd, är narcissister i allmänhet inte beredda att erkänna sitt misstag eller lugna din upprördhet. De är för fokuserade på att försöka hantera den skam som din underförstådda kritik framkallar.

Hon kan ibland vara där om du behöver stöd, men oftast kommer hon att vända på det så att det blir om henne.
Till exempel:

”Det påminner mig om tiden …” ”Du tror att du har problem, jag kommer ihåg när …”

”Jag kan inte lyssna på dig när du är så här, det gör mig upprörd …”

”Jag gör / har gjort allt för dig , varför kan du inte uppskatta det, din otacksamma … ”

4. Hon förringar dig.

En narcissistisk mamma kommer att vara full av beröm i ett ögonblick, hyperkritisk och dömande nästa. De kan få ditt huvud att snurra! En narcissistisk mamma vet var det gör ont.

Se även  Rädd för döden? 10 böcker om döden att spana in

Hon använder ofta sarkasm eller förringande språk för att förödmjuka dig, kanske framför andra. Hon kan fob av din oro med ursäkter som ”kan du inte ta ett skämt?”

5. Hon försöker manipulera dig.

Manipuleringen kan vara ganska subtil och få dig att ifrågasätta dina tvivel och rädslor. Hon kan kalla dig ”självisk” för att du inte vill vara hennes hembiträde eller chaufför 24/7 Att vara rädd för att säga nej till henne eftersom du fruktar hennes ogillande eller ilska är definitivt inte ett bra tecken.

6. Hon tror att hon är över reglerna.

Narcissister föredrar att inte behöva följa de regler som gäller för oss mindre dödliga. Känslan av rätten som åtföljer narcissism kan manifestera sig i förväntningar på särskild behandling. Hon kan försöka komma ut från en parkeringsbiljett genom manipulation eller flirtigt beteende, då blir hon arg.

Hon kan skämma dig i takeaway-linjen på din favoritkafé. Om hon inte får hoppa över kaffekön eller säkra sitt favoritbord på en populär restaurang kan hon bli oproportionerligt arg.

7. Hon är oförutsägbar.

Narcissister växer och avtar ofta när det gäller deras uppmärksamhet och tillgänglighet. Hon kan duscha dig med tillgivenhet och uppmärksamhet (kärleksbombning) när hon vill ha något från dig och ignorera dig när hon går OK.

Hennes förmåga att bry sig om dig är beroende av hennes egna behov snarare än något äkta engagemang för dig som en separat och autonom varelse.

8. Det handlar om hur saker ser ut.

Eftersom de till stor del är beroende av sociala ledtrådar för att hantera sin självbild, kommer narcissister att vara inriktade på hur saker ser ut, och viktigast av allt, hur de ser ut för dem vars åsikt är viktig för dem.

Narcissistiska mödrar gillar i allmänhet att vara socialt framgångsrika, ha ett snyggt hem, ha på sig dyra kläder och hobba med de rika och berömda.

Din mamma kan spendera mycket tid på att försöka imponera på grannarna, hennes arbetsgivare och andra som hon anser vara värda sin tid.

9. Hon kan inte se din synvinkel.

I allmänhet är narcissistiska mödrar ovilliga att förstå eller ens erkänna din åsikt. Hon kan ignorera, förringa eller undergräva dig, ofta med manipulation eller skuldsnack för att få sin väg.

10. Hon är känslomässigt flyktig

Narcissister är ofta känslomässigt instabila och svänger mellan kall raseri och kollapsad bräcklighet beroende på miljöanmärkningar. Mödrar med dessa egenskaper har väldigt låg självkänsla under sin bluster och kommer att bli tåriga eller desperata om de möter pågående motstånd.

Jag tror att min mor är en narcissist, vad kan jag göra?

Se även  Bra bok om avundsjuka: Avundsjuka i politik och samhällsliv av Gunnar Falkemark

När du har vuxit upp i en narcissistisk miljö kan det vara svårt att ha något perspektiv. Ofta kommer barn till narcissister att anpassa sig till det föräldraskap de får och förlora kontakten med sitt autentiska jag. De är så vana vid att utnyttjas och domineras att de inte vet hur hälsosamma relationer fungerar.

Om du har kommit till slutsatsen att din mamma är en narcissist, är det bästa alternativet att prata igenom det med någon du litar på. Hon kommer troligen inte att förändras om hon inte ser det som i hennes intresse. Att konfrontera henne kan vara katartiskt, men det förändrar i allmänhet ingenting och det kan göra saker värre.

De grundläggande problemen som orsakar narcissism är inte något som kan åtgärdas genom självreflektion, även om det skulle vara en bra start. Människor som lider av narcissism brukar inte söka terapi, såvida de inte fruktar att de kommer att förlora något viktigt för dem eller nå en krispunkt.

Att hålla kontakten med en narcissistisk förälder är ett val. Om du bestämmer dig för att hålla kontakten med din mamma måste du acceptera att du kanske aldrig får det bekräftelse du längtar efter i ditt förhållande till henne. Du måste validera dina egna känslor och acceptera den sorgsprocess som följer med en förverkligande av hennes djupa begränsningar.

För döttrar till narcissistiska mödrar kan det vara en lång väg till återhämtning.

Eftersom de har vuxit upp under tyranniskt styre för en kvinna med allvarliga karaktärsbrister, kommer de ofta att ha en utarmad självkänsla. Det kan ta mycket arbete med terapi för att få självmedvetenhet och medkänsla som hjälper till att läka ditt försummade inre barn.

Men det finns hopp.

Terapi kan hjälpa dig att börja resan till ett roligare liv. Vi hoppas förstås även att vårt boktips hjälper dig.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇