4 bra böcker om EU du inte läst

1. Hamed och EU

Hamed har fått ett stipendium för att åka till Strasbourg och besöka EU-parlamentet. Han vill lära sig mer om vad politikerna i EU gör och skriva en uppsats om det. I Strasbourg träffar han två svenska EU-politiker och får förståelse för relationen mellan Sverige och EU.

Hamed har ett stort intresse för politik och demokrati. Vi får följa honom på hans resa mot ökad förståelse för det politiska systemet i Sverige och omvärlden. Böckerna förmedlar kunskaper om demokrati och rösträtt i Sverige samtidigt som de uppmuntrar till läsning.

Lättlästa böcker från Vilja är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för en vuxen läsare.

Hamed och EU är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Befria EU

Ska EU vara en kopia av USA, den ena halvan i ett västligt radarpar som med vapen i hand försöker försvara sin överkonsumtion och sitt ekonomiska och kulturella världsherravälde? Eller skulle EU kunna bli ett ekologiskt och solidariskt alternativ i världspolitiken som i samarbete med jordens fattiga försöker skapa en rättvis och jämlik världsordning?

Det kan låta som en barnslig önskedröm utan verklighetsförankring. Ändå är det den som vi borde försöka förverkliga. Europas potential är enorm, livsfarlig om den missbrukas, omvälvande om den utnyttjas till att skapa en hållbar och jämlik värld.

I Befria EU argumenterar Per Gahrton för att EU ska banta ner sitt verksamhetsområde till genuint gränsöverskridande, gemensamma problem. EU måste också ge upp ambitionerna att lösa problemet med sitt så kallade demokratiska underskott genom att alltmer efterlikna en stat, med president, majoritetsbeslut och parlamentarism. Istället bör EU ta fasta på sina samarbetstraditioner och utveckla en flexibel samförståndsdemokrati.

Gahrton lägger fram tio konkreta förslag som skulle förändra inte bara EU, utan hela världen. Frågan inför framtiden är uppfordrande: Vad ska vi ha EU till? Förändringsdörrarna står på glänt.

Per Gahrton blev ledamot i EU-parlamentet för miljöpartiet vid Sveriges inträde och förblev det i tio år. Han är en av Sveriges flitigaste EU-kritiska debattörer. I debatten inför Sveriges inträde i EU gav han ut flera böcker där han argumenterade emot. För närvarande är han ordförande i den gröna idéverkstaden COGITO.

Befria EU är tillgänglig som e-bok.

3. EU inifrån – berättelser från EU-parlamentet 2006-2009

En EU-kommission utan öppenhet och demokratisk förankring. Beslut i EG-domstolen som underminerar arbetsrätten. Miljardrullning till den klimatförstörande djurindustrin. Månatlig parlamentarisk resecirkus mellan Bryssel och Strasbourg. Kompakt mansdominans i EU:s institutioner. Ett och annat progressivt politiskt beslut. I tre år satt vänsterpartisten Jens Holm i EU-parlamentet. Nu har han skrivit en bok för alla som vill veta hur EU i allmänhet och EU-parlamentet i synnerhet fungerar. Boken är skriven på ett lättillgängligt sätt med korta kapitel som varvar personliga berättelser och reflektioner med hard facts om EU-maskineriet – ett EU som alltmer antar formen av en marknadsliberal superstat. EU inifrån lämpar sig väl såväl för den allmänpolitiskt intresserade som för alla de som vill bilda sig en uppfattning om EU. Boken är formerad kring fem stora block – Systemet, Klimatet, Ofriheten och Alternativen – som sammantaget både grundläggande kunskaper om EU, fördjupande fakta kring huvudtematiken och en unik inblick i en parlamentarikers arbete och villkor.

EU inifrån – berättelser från EU-parlamentet 2006-2009 är tillgänglig som e-bok.

4. EU och svensk företagsbeskattning

Europeisk företagsbeskattning genomgår stora förändringar. Det handlar till stor del om att skydda bolagsskattebaserna. Tillsammans med OECD och G20 bedrivs i detta syfte ett arbete kallat ”Base Erosion and Profit Shifting”. Inom EU har det resulterat i det så kallade skatteflyktsdirektivet från 2016. I Sverige har det kommit nya regler för företags ränteavdrag.

Det pågår också ett omfattande arbete inom EU för att skapa en gemensam bolagsskattebas och en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. Europeiska kommissionen har lagt fram förslag, men om de går igenom vet vi ännu inte.
Även beskattningen av digital verksamhet håller på att förändras. Här kan det komma att bli avsteg från gamla beskattningsprinciper i och med att användarna av de digitala tjänsterna alltmer ses som en viktig del i företagens värdeskapande. Med den utgångspunkten skulle beskattningen kunna ske där de digitala tjänsterna konsumeras, och inte som nu där företaget är beläget eller registrerat.

Författaren analyserar i rapporten den internationella utvecklingen på företagsskatteområdet och granskar behovet av en översyn av svensk lagstiftning.

EU och svensk företagsbeskattning är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇