Marianne Fredrikssons 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Marianne Fredriksson, född Persson den 28 mars 1927 i Göteborg, död 11 februari 2007 i ÖsterskĂ€r, var en svensk författare och journalist. Marianne Fredriksson började sin journalistkarriĂ€r 1947 pĂ„ Göteborgs-Tidningen.

Det hÀr Àr vÄr lista över Marianne Fredrikssons 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. Enligt Maria Magdalena

Ny remastrad version!

Maria Magdalena var den frÀmsta av Jesus kvinnliga lÀrjungar. Hon finns omnÀmnd i de fyra evangelierna och var en av mÄnga kvinnor som fanns i Jesus nÀrhet. I Marianne Fredrikssons tionde roman lÀmnar hon myten och trÀder fram som en levande kvinna med ett intressant öde, ett förflutet och en framtid och ger oss ocksÄ en kvinnlig aspekt pÄ kristendomen.

Marianne Fredriksson Àr en av vÄra allra mest lÀsta och Àlskade författare. Hennes böcker har sÄlt i miljonupplagor bara i Sverige. Internationellt Àr hennes framgÄngar om möjligt Ànnu större. Hennes böcker Àr översatta till 47 sprÄk och lÀses i mer Àn 150 lÀnder.

2. Anna, Hanna och Johanna

Hanna Ă€r född pĂ„ 1860-talet i Dalsland, nĂ€ra norska grĂ€nsen. Det rĂ„der kĂ€rva tider – undernĂ€ring och panikartad utvandring gör att de unga som blir kvar tidigt tvingas ta ansvar för sin egen försörjning. Hannas tillvaro gungar och fĂ„r stadga först nĂ€r hon trĂ€ffar en man. Han kommer norrifrĂ„n, Ă€r lite udda och gammal men ansvarskĂ€nnande. NĂ€r de gift sig rustar de tillsammans upp en vattenkvarn. De har barn i tvĂ„ kullar och lever ett drĂ€gligt liv.

En dag orkar dock mannen inte lĂ€ngre. Hanna blir Ă€nka och söker en ny framtid i sekelskiftets Göteborg. Johanna Ă€r Hannas dotter. Hon har goda minnen frĂ„n Dalsland, pappan och de Ă„r dĂ„ hon blir vuxen i Göteborg – en stad som under hennes livstid byter ansikte, frĂ„n industriproletariat till vĂ€lordnad storstad. Villkoren blir bĂ€ttre, men den enskildes anonymitet ökar och klassklyftorna Ă€r fortfarande pĂ„tagliga.

Johanna vaknar politiskt och reagerar mot kvinnors sĂ€mre villkor. Anna Ă€r Johannas dotter. Hon Ă€r en modern yrkeskvinna och hennes liv Ă€r hĂ€ndelserikt. Ur ett nutida perspektiv tar hon pĂ„ olika sĂ€tt del av mammans och mormoderns liv, förstĂ„r ibland, berörs och pĂ„verkas. Hon jĂ€mför med sitt eget och ser skillnaderna – men Ă€ven likheterna.

Anna, Hanna och Johanna Ă€r ett kĂ€rleksfullt och personligt portrĂ€tt av tre kvinnor ur olika generationer. Marianne Fredriksson varierar sitt sprĂ„kgrepp nĂ€r hon skildrar de olika tiderna. Samtidigt lĂ„ter hon nyckelhĂ€ndelser vandra genom generationerna och upplevas i olika tidsandor. Hon tecknar individuella bilder av tre olika kvinnor, bilder som lĂ€ggs över varandra för att till sist sammanfalla. Nu ges Anna, Hanna och Johanna ut som en “LĂ€sarfavorit” – Ă€lskade böcker framröstade av lĂ€sarna.

3. Den som vandrar om natten

“Min bĂ€sta roman”, enligt Marianne sjĂ€lv!

Den som vandrar om natten… Àr en mycket spĂ€nnande berĂ€ttelse dĂ€r huvudpersonernas livsöden Ă€r insatta i en universell helhet. Den mycket trĂ€ffsĂ€kert skildrade romerska tiden och de lockande, solmĂ€ttade, larmande, doftande, fĂ€rg- och folkrika antika miljöerna tillför handlingen Ă€kthet och understryker berĂ€ttelsens nĂ€rhet till myten. Boken vĂ€xer ut över tid och rum till en saga med stor allmĂ€ngiltighet. Den handlar om ondskans livskraft i en vĂ€rld utan medkĂ€nsla och om kĂ€rlekens kraft och helande förmĂ„ga.
Ny remastrad version!

4. Ondskans leende

Det Àr höst, mörkret faller tidigt. Stina gÄr runt sin stuga, tÀnder lampor som Äterger rummet sina fÀrger.

Men inom henne finns mörker och förtvivlan. Sedan veckor tillbaka befinner sig hennes tvÄ smÄ barn i USA, hos sin pappa som Stina flytt frÄn efter att han hotat henne till livet.

NÀr Stina först trÀffade Per föll hennes liv pÄ plats. Hon var framgÄngsrik forskare, han charmig och initiativrik ekonom. Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars vÄldsamhet lÄg nÀra ytan.

Efter en dramatisk flykt – i tryggheten hos en kĂ€rleksfull familj och med skyddad identitet – tycker hon Ă€ntligen att framtiden ser ljus ut. Men sĂ„ kommer domstolsbeskedet: Per ska fĂ„ trĂ€ffa sina flickor, mot hennes vilja.

Det som hÀnder barnen i USA förÀndrar hennes syn pÄ livet och mÀnniskors natur för alltid. Finns det nÄgon trygghet alls? Och syns det om en mÀnniska Àr riktigt ond?

Med den svenska naturen som fond lyfter Marianne Fredriksson fram viktiga mÀnskliga frÄgor som handlar om tillit och mod, ondska och godhet.

5. GĂ„tan

Ny remastrad version!Lillemor Lundgren finner ett lik under en gran inte lĂ„ngt frĂ„n sommarstĂ€llet. Den döda Ă€r en kvinna. Hon Ă€r mĂ€rkvĂ€rdigt lik Lillemor – en kopia av henne som ung.

Jakten pÄ mördaren leder ocksÄ till en jakt i Lillemors obearbetade förflutna.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!