PO Enquists 5 bÀsta böcker

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara PO Engquists 5 bÀsta böcker.

1. Ett annat liv (2010)

Liksom Strindberg skrev om sitt liv i tredje person, i TjĂ€nstekvinnans son, skriver PO Enquist om sig sjĂ€lv som “honom”, den faderlöse lĂ€rarinnpajken frĂ„n Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets hĂ€r och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt ensam och ritade kartor, förvĂ„nades senare över hur lilla Hjoggböle fick lika mĂ„nga författare som spenar pĂ„ ett kojuver.

Han, vars barndoms vÀrld inte strÀckte sig lÀngre Àn till BureÄ, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn.

PjÀsen Tribadernas natt förde honom Ànda till Broadway. Men mitt i framgÄngen en framvÀxande personlig kris. Som författare ett stort internationellt genombrott. Men nÀr allting gick sÄ bra, hur kunde det gÄ sÄ illa.

Ett annat liv Àr den dramatiska historien om detta. Den Àr en memoarbok som med humor, vÀrme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vÄr tids stora författarskap.

2. Nedstörtad Àngel (2019)

Per Olov Enquists roman Nedstörtad Àngel samlar fyra olika berÀttesler om kÀrlek. UtgÄngspunkten Àr berÀttarens egen med fragment frÄn en barndom och en far som dör tidigt, en annan Àr om ett Àktenskap i kris efter att dottern mördats, en tredje handlar om Pasqual Pinon, ett tvehödat monster och den fjÀrde Àr den om Bertolt Brechts Àlskarinna Ruth Berlau som bar en ask med sin Àlskades gipshuvud.

Nedstörtad Àngel utkom första gÄngen 1985 och Àr ett centralt verk i Enquists författarskap med teman och historier som förekommer bÄde i tidigare och senare verk.

“Den första lĂ€sning av den korta Nedstörtad Ă€ngel nĂ€r den kom ut: jag lamslogs av dess komplexa direkthet. OcksĂ„ av den förtvivlan och dödslĂ€ngtan som finns den som övergĂ„r i medkĂ€nsla. Den Ă€r en av svensk litteraturs mĂ€rkligaste romaner. Jag vill kalla den ett kĂ€rl för bilder. Ett nav i författarskapet, som efter mĂ„nga omlĂ€sningar fortsĂ€tter att sĂ€nda ut sitt ljus.”
ur Agneta Pleijels förord

3. LivlÀkarens besök (2019)

Ett tydligt spÄr i Per Olov Enquists rika författarskap Àr de historiska romanerna, av vilka LivlÀkarens besök allmÀnt rÀknas som en av de mest betydande.

Romanen, som belönades med Augustpriset 1999, utspelar sig i Danmark pÄ 1760-talet och berÀttar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livlÀkaren Struensee, som vann kungens förtroende och drottningens hjÀrta.

LivlÀkarens besök ingÄr i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord.

4. Kapten Nemos bibliotek (2010)

TvĂ„ pojkar blandas ihop pĂ„ BB och Ă„ker hem med fel familj, 6 Ă„r senare uppdagas misstaget och pojkarna Ă„terförs till sina “riktiga” förĂ€ldrar.

Kapten Nemos bibliotek Àr berÀttelsen om ett familjedrama pÄ 40-talet i VÀsterbottens kustland.

Den Àr en mörk fabel som söker efter svaret pÄ en gÄta, som kanske Àr en kriminalgÄta, i det grÀnsland dÀr fantasin ger skydd mot verkligheten men speglar sanningen.

5. LegionÀrerna: en roman om baltutlÀmningen (2020)

Den 25 januari 1946 utlĂ€mnade Sverige 146 baltiska militĂ€rinternerade till Sovjet. Än i dag ses utlĂ€mningen som en av de största politiska skandalerna i modern tid.

SÄ hÀr skrev Enquist sjÀlv om boken i originalupplagans förord:

“Detta Ă€r en roman om baltutlĂ€mningen, men om beteckningen roman förefaller nĂ„gon stötande, kan den ersĂ€ttas med reportage eller bok. Min avsikt var att ge en helt objektiv och exakt bild av denna i svensk samtidshistoria helt unika politiska affĂ€r.”

LegionĂ€rerna ingĂ„r i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord av den norska författaren Åsne Seierstad.


Det hÀr Àr vad vi anser vara PO Enguists bÀsta böcker genom tiderna.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att dyka in i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!