6 bÀsta böckerna av Virginia Woolf du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳
SjÀlvaste Virginia Woolf. Det hÀr Àr vÄr lista över hennes bÀsta böcker.

Virginia Woolf Àr utan tvekan en av de mest kÀnda kvinnliga författarna genom tiderna.

En modernist, hennes böcker och uppsatser kÀnnetecknas av rörelsens ström av medvetenhetsstil, inre perspektiv och övergivande av en linjÀr berÀttelse. En grundligt begÄvad författare, Woolf var en banbrytare inom sitt omrÄde och hennes böcker Àr ett mÄste för dem som vill utforska litteratur frÄn 1900-talet. HÀr Àr nÄgra av hennes mest Àlskade verk.

Jag hoppas genuint att du hittar nÄgot nytt att lÀsa i min lista över Virginia Woolfs bÀsta böcker!

1. Mrs. Dalloway (1925)

Fru Dalloway Àr en av de bÀsta böckerna till att börja med för dem som bara just stöter pÄ Virginia Woolfs författarskap. Clarissa Dalloway Àr en engelsk kvinna med högt samhÀlle och Woolf berÀttar historien om sitt liv i London efter första vÀrldskriget. Woolf utforskar samhÀllet vid den tiden och skapar en bild av huvudpersonens liv genom sina tankar, nÀr Clarissa förbereder sig för en fest som hon kommer att vara vÀrd den kvÀllen.

Denna bok Àr ett exempel pÄ en medvetenhetsström nÀr lÀsaren kastas in i Clarissas sinne och hennes vÀrld och skapar en kÀnsla av intimitet med denna karaktÀr. Det gjordes till en film 1997.

2. Orlando: A Biography (1928)

Orlando beskrivs av Jorge Luis Borges som Woolfs ”mest intensiva roman och en av de mest singulĂ€ra i vĂ„r tid”. Det börjar med en manlig huvudperson, en aristokratisk poet som besöker drottning Elizabeths hov. Romanen utforskar viktiga frĂ„gor om kön och identitet, allt mot bakgrund av karaktĂ€rerna som reser genom tiden och möter olika viktiga litterĂ€ra figurer genom tiderna.

Unikt och ovÀntat, Orlando: A Biography Àr ett mÄste för alla boklusar dÀr ute.

3. To the Lighthouse (1927)

BerÀttelsen om tre medlemmar i familjen Ramsay, berÀttad frÄn deras olika perspektiv, Till fyren Àr en rörande historia om de svÄrigheter som denna familj möter nÀr de bor i ett hus vid Skottlands kust. Woolfs felfria prosa och tolkning av mÀnskliga kÀnslor kommer att pÄverka lÀsarna.

Hon utforskar den mÀnskliga rÀdslan för förÀndring pÄ ett nytt, övertygande sÀtt, och hennes förmÄga att fÄ beskrivningar att leva Àr ett av hennes största verktyg och en av anledningarna till att lÀsarna inte kan lÀgga ner den hÀr boken.

4. A Room of One’s Own (1929)

I denna uppsats grÀver Woolf in i konsekvenserna av kön och hÀvdar att kvinnor utan pengar och ett eget rum inte kan lÄta sin kreativitet och sitt geni gÄ fritt. För att exemplifiera denna teori skapar Woolf en imaginÀr karaktÀr: Shakespeares syster.


Hon ger denna karaktÀr en lika stor talang som Shakespeares, men hennes historia Àr inte en framgÄng; istÀllet begÄr hon sjÀlvmord, oÀndligt frustrerad av sin oförmÄga att uttrycka sitt geni i den mansdominerade vÀrld dÀr hon bor. Ett eget rum Àr en feminin text som Àr en viktig lÀsning för alla.

5. The Waves (1931)

Denna bok bestÄr av sex monologer, en av var och en av bokens huvudpersoner, som Woolf anvÀnder för att fördjupa sig i begreppen identitet, individualitet och samhÀlle. Det finns en sjunde karaktÀr, Percival, som ocksÄ Àr viktig men inte talar direkt till lÀsaren. The Waves anses ofta vara Woolfs mÀsterverk pÄ grund av den unika stilen i vilken den Àr skriven, övertrÀffar traditionella genregrÀnser och sammanflÀtade poesi och prosa.

6. Between the Acts (1941)

Mellan handlingarna var Virginia Woolfs sista verk och publicerades postumt. Det ligger pÄ en okÀnd plats i England nÀr utbrottet av andra vÀrldskriget trÀnger över landet. En by Àr vÀrd för sin Ärliga utstÀllning i ett sommarhus, och byborna spelar viktiga stunder i engelsk historia. Det Àr en pjÀs inom en pjÀs dÀr Woolf smart hÀnvisar till vissa Àmnen, mest relaterade till kriget: fascismens uppkomst var viktig för henne, inte bara för att hennes man var judisk, utan för att ocksÄ hon var pÄ Hitlers svarta lista.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över Virginia Woolfs bÀsta böcker.

Jag hoppas du hÄller med mig i min bedömning.

Även om du inte gör det hoppas jag du hittar en ny, spĂ€nnande bok att blĂ€ddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!