10 bästa böckerna som utspelar sig i Marocko

Marocko – ett av de mest exotiska, gåtfulla och livfulla länderna på planeten – har länge vädjat till författare, dras in av en blandning av historia, extraordinära landskap och starkt hållna andliga övertygelser. Oavsett om din smak är fiktion, biografi eller historia finns det en bok som passar.

Det här är vår lista över de 10 bästa böckerna som utspelar sig i Marocko. Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att fastna för!

Lords of the Atlas av Gavin Maxwell

Denna fascinerande bok berättar den sanna historien om Madini och Thami El Glaoui, som störtade den regerande sultanen i Marocko 1896 och styrde landet i över femtio år.

En fantastisk läsning för alla som är intresserade av Marockos nyare historia, El Glaouis är otroliga figurer; del gangsters mobsters, del ostentatious charmers, med rikedom och stil av indiska maharajahs.

En unik inblick i landet under 1900-talets första hälft.

Hideous Kinky av Esther Freud

En extraordinär självbiografi som kartlägger Freuds barndomsår i Marocko, när hennes mamma bestämmer sig för att lämna konventionerna i Londons liv och uppleva något annat genom att resa till Nordafrika.

Esther, fem, och hennes syster, sju, lämnas fria att ströva omkring i souk och basarer och hennes äventyr berättas i hennes barndomsröst och uttrycker både de extraordinära upplevelser hon genomgår och hennes längtan efter ett mer avgjort, konventionellt liv.

The Caliph’s House av Tahir Shah

Precis som Esther Freuds mor, flyttar Shah till Marocko för att undkomma det som har blivit en förödande London-existens och tar med sig sin fru och två barn.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

De köper ett vandrande hus i utkanten av Casablanca, och boken är en varm och engagerande titt på hur de långsamt återställde kalifens hus till sin tidigare ära, hjälpte – och hindrade – av byggare, trädgårdsmästare, arkitekter och Jinns, eller spritdrycker. , som också ockuperar huset.

Hope and other Dangerous Pursuits av Laila Lalami

En inblick i samtida Marocko och vad som driver de som gör den farliga korsningen från Tanger till Spanien i ett försök att starta nya liv. Lalami berättar fyra olika historier; Halima och Faten, som båda flyr från män som försöker kontrollera sina liv, Aziz, som måste lämna sin hängivna hustru för att hitta arbete och Murad, en utbildad man som har minskat till hustling i Tanger-slummen.

The Saffron Trail av Rosanna Ley

När Nells älskade mamma dör kämpar hon för att hantera sorgen och med ett äktenskap som verkar sakta sönderfalla.

Hon bestämmer sig för att ta en resa till Moroco, där hon möter Amy, en amerikansk fotograf som försöker avslöja en familjehemlighet.

Tillsammans går de ut på en känslomässig resa genom gatorna i Marrakech och bortom för att upptäcka sanningen i båda deras förflutna.

The Spider’s House av Paul Bowles

Den här boken ligger i Fez under kampen för oberoende från fransk kolonialstyre på 1950-talet och berättar historien om de enda fyra engelsktalande besökarna kvar på ett hotell i Fez när upproret når kokpunkten.

Se även  8 böcker som utspelar sig i Litauen du bör läsa under din resa

Deras karaktärer avslöjas genom deras interaktion med Amar, en 15-årig muslimsk pojke, och kombinerar oroande insikter i var och en av deras personliga historier och en detaljerad redogörelse för den politiska scenen vid den tiden.

The Tangier Diaries av John Hopkins

En fascinerande inblick i den glamoröst louche världen av 1960-talet Tanger, sett med ögonen på romanförfattaren John Hopkins, som bodde i staden i tjugo år.

Boken kombinerar detaljer om glittrande fester, med karaktärer så olika som Rudolf Nureyev och Joe Orton, med resor in i öknen och beskrivningar av traditionella sufi-ritualer.

En utsökt inblick i ett extraordinärt litterärt liv.

The Heat of Betrayal av Douglas Kennedy

När Robin reser till Marocko med sin man, tror hon att det är här hon äntligen kommer att bli gravid och förstärker sitt äktenskap med Paul.

Men när han försvinner och hon befinner sig den främsta misstänkta i polisutredningen avslöjas långsamt allt hon trodde är sant som en lögn.

Robins beslutsamhet att ta reda på vad som hände med Paul tar henne från Marrakech till Casablanca och de stora utrymmena i Sahara-öknen.

A House in Fez av Susanna Clarke

En annan bok om att köpa och restaurera ett hus i Marocko, men Clarkes berättelse om hennes och mans spontana beslut att köpa en riad tar en helt annan vändning till Tahir Shahs upplevelser i Casablanca.

Se även  10 grymma böcker som utspelar sig i Dublin

I sin tur kombinerar boken frustrerande, ångestinducerande, spännande och i slutändan enormt givande verklighet att försöka återställa ett hus i en sådan främmande kultur med fascinerande insikter i det traditionella marockanska livet.

What Lies Within av Annabelle Thorpe

En utforskning av expatkulturen i dagens Marrakech och klyftan mellan dem som antar Marocko som sitt eget och de som är födda där.

Berättelsen fokuserar på Paul och Freya, ett gift par vars rika universitetsvän, Hamad, erbjuder dem jobbmöjligheter i staden när han inser att deras äktenskap är i trubbel.

Vad som bör vara en ny start börjar snart driva dem isär, eftersom Paul och Freya börjar uppleva Marrakech på mycket olika sätt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇