Georges Simenons 3 bÀsta böcker pÄ svenska

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Georges Joseph Christian Simenon, född 13 februari 1903 i LiÚge, Belgien, död 4 september 1989 i Lausanne, Schweiz, var en belgisk författare, skapare av Kommissarie Maigret.

Simenon var mycket produktiv med cirka 300 romaner och drygt 500 noveller. Kommissarie Maigret figurerar i 75 romaner. Simenon skrev Ă€ven psykologiskt intrĂ€ngande romaner som till exempel L’Homme qui regardait passer les trains, 1938 (“Mannen som sĂ„g tĂ„gen gĂ„ förbi”, 1950) och La neige Ă©tait sale, 1948 (“Snön var smutsig”, 1956).

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Georges Simenons 3 bÀsta böcker pÄ svenska.

1. Snön var smutsig

»En av 1900-talets bÀsta romaner« | The New Yorker

Frank Friedmaier bor pÄ tredje vÄningen i ett hyreshus i en icke namngiven stad i ett land ockuperat av frÀmmande makt. Frank bor hos sin mamma, som driver en bordell, för vilken han sjÀlv Àr hallick. En dag blir Frank ocksÄ mördare, för att imponera pÄ nÄgra frÀmlingar han Àr rÀdd för.
Georges Simenons kanske allra mest hyllade roman Àr en studie i sociopatens och mördarens kÀnslovÀrld.
I svensk översÀttning av Gunnel Vallquist och med ett nyskrivet förord av kritiken Jens Christian Brandt.

GEORGES SIMENON [1903-1989], född 1903 i LiÚge, Belgien, död 1989 i Lausanne, Schweiz, var en nÀrmast ofattbart produktiv författare, till cirka 300 romaner och 500 noveller. Allra mest kÀnd Àr han som upphovsman till kriminalkommissarie Maigret, men han skrev ocksÄ en rad romaner som med tiden kommit att rÀknas som klassiker.

De mest hyllade och lÀsta Àr Mannen som sÄg tÄgen gÄ förbi och Snön var smutsig, som nu kommer i efterlÀngtade nyutgÄvor.

»Simenon har skrivit nÄgra av 1900-talets mest extraordinÀra mÀsterverk.« | John Banville

»En verkligt underbar författare. Klar, enkel, fullkomligt samstÀmmig med den vÀrld han skapar.« | The Observer

»Den störste av dem alla, den mest genuina romanförfattare vi haft.« | André Gide

»Jag Àlskar Simenons romaner. Han fÄr mig att tÀnka pÄ Tjechov.« | William Faulkner

2. Maigret tar miste

AtmosfÀr. Charm. Kultur. SpÀnning. SÄ löd reklamen för Maigretböckerna pÄ 1950-talet och de orden hÄller Àn. Lulu har hittats död. Vem stÄr för denna före detta prostituerade kvinnas lyxvÄning nÀra TriumfbÄgen, i Paris flottaste kvarter?

Lulu visar sig ha kopplingar till den berömde hjÀrnkirurgen Etienne Gouin. Kring honom kretsar ytterligare fem kvinnor som har sina skÀl att avsky eller skydda honom. Jag Àlskar att lÀsa Georges Simenon. Han pÄminner mig om Tjechov. William Faulkner Superb En av de mest beroendeframkallande författarna En unik berÀttare.

3. Min vÀn Maigret

Georges Simenons Àlskade och vid det hÀr laget klassiska kommissarie Maigret-böcker har varit svÄra att fÄ tag pÄ men frÄn och med i höst kommer tre titlar per sÀsong att ges ut av Atlantis. De första tre, »Maigret pÄ semester«, »Maigret pÄ nattklubb« och »Min vÀn Maigret«, rÀknas av mÄnga till de bÀsta och Àr alla i Gunnel Vallquists stilrena översÀttning.

I »Min vÀn Maigret« beger sig kommissarie Maigret ivÀg till en liten medelhavsö. En man har blivit mördad, och fallet intresserar Maigret eftersom den döde hade talat om »min vÀn Maigret« strax innan han mördades. PÄ ort och stÀlle kan Maigret konstatera att det strÀngt taget bara Àr bouillabaissen och det fylliga vinet som Àr som det ska vara. För sÀllan har en sÄ liten ö rymt sÄ mÄnga sÀllsamma existenser.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!