2 romaner om Indien du måste sluka

1. Dagar i Mahuldiha: berättelser och reportage från östra Indien av Anita Agnihotri (2006)

Kärlek, arbete, politik – allt vill hon famna. Babli, huvudpersonen i Dagar i Mahuldiha, vill uträtta så mycket, framför allt vill hon förbättra bybornas villkor. Men hon måste hela tiden slåss mot byråkrati och korruption. Och som statlig tjänsteman slits hon mellan sitt officiella uppdrag, bybornas förväntningar och livet som hustru och mor.

Dagar i Mahuldiha tar oss med till byarna i Orissa och Västbengalen. Här i östra Indien står striden mellan lokalsamhället och den globala omvärlden och här sätts den indiska demokratin på prov.

Utöver romanen innehåller boken ett par noveller och reportage. Här finns starka naturskildringar och gripande porträtt av människor som kämpar för en bättre tillvaro, ofta kvinnor som går samman.

Se även  2 romaner om otrohet du måste sluka

Anita Agnihotri berättar på en gång ömsint och djärvt samhällskritiskt. Det är vardagens Indien som doftar från boksidorna.

2. Destination: Indien av Katy Colins (2017)

Allt skulle bli annorlunda när Georgia Greene startade Äventyr för ensamma hjärtan.

Hon skulle få en ny chans, ett nytt liv. Men det var inte så enkelt som hon tänkt sig att driva ett eget företag. Och vad hände med den där tjejen som kämpade så hårt för att bygga upp sig själv?

Nu är Georgia på väg ombord på ett flygplan med destination Indien, och hon är alldeles ensam igen. Men hon har redan backpackat i Thailand på egen hand, så vad skulle kunna gå fel?

Se även  5 Thomas Mann-romaner som nu betraktas som klassiker

Dessutom är det kanske det pulserande Indien, med sitt Bollywood, sina vackra stränder och det ståtliga Taj Mahal som kommer hjälpa henne att komma på fötter igen …

KATY COLINS lämnades vid altaret av sin blivande make, och med krossat hjärta sade hon upp sig från sitt jobb, sålde sitt hus och köpte en enkel biljett till Sydostasien. Under sin resa startade hon en blogg, Not Wed or Dead, för att uppdatera familj och vänner om sina äventyr.

Den växte snabbt och hon började dessutom skriva ner sina upplevelser i bokform vilket blev början på succéserien Äventyr för ensamma hjärtan. Katy har sedan dess också rest runt i Sydamerika, och har de två senaste åren bott i Frankrike där hon undervisat i engelska.

Nu är hon nygift och tycker hon att hennes ex svek var det bästa som kunde ha hänt – en ögonöppnare som fått henne att leva livet fullt ut.

Se även  10 bästa historiska romanerna som ljudböcker du bör lyssna på

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇